Taco
este o mancare specific Mexicana care consta dintr-o foaie de tortilla de
marimea unei palme pe care se pun diferite umputuri, si care apoi se indoaie.
In ce priveste istoria acestui preparat parerile sunt extrem de impartite. In
timp se unii il dateaza inaintea ocuparii
Mexicului de catre spanioli ( pe la 2520), alti istorici culinari il
considera un meniu al minerilor secolului XIX care lucrau in exploatarile de
argint. Indiferebt care este adevarul, astazi taco a intrat in patrimoniul
culinar universal putand fi gasit de la chioscuri stardale pana la localuri cu
preturi exorbitante unde un taco poate costa
25'000
$. Sursa: EatingWell Magazine, May 2019
Preparare: 30 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Per Serving (2 tacos + 1/4 cana salsa): 339
calorii; 10.1 g grasimi; 2.9 g grasimi saturate; 70 mg colesterol; 380 mg
sodiu. 699 mg potasium; 34.6 g carbohidrati; 5.7 g fibre alimentare; 8 g sugar;
28.4 g protein; 93 IU vitamin a iu; 55 mg vitamin c; 47 mcg folate; 96 mg
calcium; 3 mg iron; 79 mg magnesium; 1 g added sugar;
Ingrediente
·
500 g carne de vita (muschi, vrabioara,
fleica)
·
¾ lingurita piper negru rasnit
·
½ lincurita sare
·
2 lingurite ulei de masline (sau de
canola)
·
2 cani de capsuni proaspete, bine
coapte, tocate
·
Coaja rasa si sucul de la 1 lime
·
1 lingura otet balsamic
·
1 lingurita de miere de albine
·
½ cana ceapa esalota toccata fin
·
1 lingura Frunze de menta tocate
·
1 lingura
Frunze de coreandru, tocate plus extra pentru servit
·
8 tortila (de porumb daca se poate)
incalzite
·
Segmante de lime pentru servit
Preparare
1. Se condimenteaza carnea cu cate ¼ de
lingurita de sare si piper. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare de fonta. Se
adauga carnea si se gateste timp de 3-4 minute, pana cand incepe sa se arda
usor. Se intoarce pe partea cealaltesi se gateste ince 3-4 minute, sau pana
cand temperatura masurata cu un termometru pentru carne atinge valoarea de 49 °C (pentru medium rare). Se transfera
pe o farfurie si se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute.
2. Intre timp, se combina capsunile cu
suc se coaja de lime, otey, miere si restol de ½ lingurita de piper si ¼
lingurita de sare. Se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 10 minute, sa
se amestece atomele..
3. Se taie carnea in felii subtiri. Se
amesteca ceapa, menta si coreandrul cu mixtura de capsuni. Se impart
feliile de carne si salsa peste foile de tortilla. Se servesc alaturi de
segmante de lime si extra coriandru.
Notes (Link-uri utile)
Cum gătim carnea de vită
https://www.lauralaurentiu.ro/diverse/articole/cum-gatim-carnea-de-vita.html
No comments:
Post a Comment