Gremolada (sau Gremolata) este un
condiment folosit in mod tratitional alaturi de Ossobuco alla Milanese. Originea lui se pierde in negura istoriei.
Unii sugereaza ca denumirea ar proveni din franceza (gremolade). Cert este ca a devenit un condiment de baza in
bucataria italiana. Gremolada se prepara din ierburi aromate (de obicei patrunjel)
tocate impreuna cu usturoi si coaja rasa de lamaie.
Reteta de baza este de multe ori
modificata pentru a potrivi aromele cu preparatul pe care il insoteste. Coaja de
lamaie poate fi inlocuita cu coaja de portocala pentru a obtine o nota mai
dulce. Se pot adauga
nuci tocate pentru o textura mai aspra. Caperele dau bine cu somon. Unii chefi
inlocuiesc o parte sau integral patrunjelul cu menta atunci cand doresc sa il
foloseasca alaturi de carnea de miel. Un strop de zahar sau melasa adaugata va
accentua aroma mentei.
Indiferent insa de varianta pe care
o alegem, pentru a avea o gremolada reusita, toate ingrediantele trebuie as fie
extrem de proaspete.
Sursa: Diabetic Living
Magazine
Preparare: 30 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: (125 g cartof dulce + 1 ½ lingurita de gremolada) 131 calorii;
6.5 g grasimi; 2.3 g grasimi saturate; 8 mg colesterol; 98 mg sodiu. 221 mg
potasiu; 17.3 g carbohidrati; 2.5 g fibre alimentare; 6 g zahar; 1.4 g proteine;
14128 IU vitamina A; 13 mg vitamina c; 9 mcg acid folic; 33 mg calciu; 1 mg fier;
18 mg magneziu; 1 g zahar adaugat;
Ingrediente
·
2 linguri frunze proaspete de menta,
tocate marunt
·
2 ligurite coaja rasa de portocala
·
1 lingurita zahar nerafinat
·
⅛ teaspoon sare
·
500 g cartof dulce (din aceia mai
subtirei, daca se poate)
·
1 lingura ulei de masline extravirgin
·
¼ lingurita piper negru rasnit proaspat
·
1 lingura de unt topit
1. Se incinge gratarul.
2. Se amesteca intr.-um bol menta cu coaja de portocale,
zahar si sare; se zdrobeste usor cu dosul unei linguri de lemn si se pune
deoparte, acoperit, sa se amestece aromele.
3. Se taie cartofii longitudinal in sectoare de cca 2-3
cm grosime. Se stropesc cu ulei de masline in asa fel incat sa fie bine unsi pe
toate partile. Se aseaza pe gratar si se frig pe gratar intorcandu-i la fiecare
5 minute pana se inmoaie, iar suprafata incepe sa se carbonizeze (cca 20 – 25
minute)
4. Se transfera cartofii intr-un bol suficiente de mare
si se stropesc cu untul topit. Se distribuie in farfurii si se presara cu
gremolada.
No comments:
Post a Comment