Sunday, 10 May 2020

CARTOFI DULCI COPTI PE GRATAR CU GREMOLADA.


Gremolada (sau Gremolata) este un condiment folosit in mod tratitional alaturi de Ossobuco alla Milanese. Originea lui se pierde in negura istoriei. Unii sugereaza ca denumirea ar proveni din franceza (gremolade). Cert este ca a devenit un condiment de baza in bucataria italiana. Gremolada se prepara din ierburi aromate (de obicei patrunjel) tocate impreuna cu usturoi si coaja rasa de lamaie.

Reteta de baza este de multe ori modificata pentru a potrivi aromele cu preparatul pe care il insoteste. Coaja de lamaie poate fi inlocuita cu coaja de portocala pentru a obtine o nota mai dulce. Se pot adauga nuci tocate pentru o textura mai aspra. Caperele dau bine cu somon. Unii chefi inlocuiesc o parte sau integral patrunjelul cu menta atunci cand doresc sa il foloseasca alaturi de carnea de miel. Un strop de zahar sau melasa adaugata va accentua aroma mentei.

Indiferent insa de varianta pe care o alegem, pentru a avea o gremolada reusita, toate ingrediantele trebuie as fie extrem de proaspete.

Sursa: Diabetic Living Magazine





Preparare: 30 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: (125 g cartof dulce + 1 ½ lingurita de gremolada) 131 calorii; 6.5 g grasimi; 2.3 g grasimi saturate; 8 mg colesterol; 98 mg sodiu. 221 mg potasiu; 17.3 g carbohidrati; 2.5 g fibre alimentare; 6 g zahar; 1.4 g proteine; 14128 IU vitamina A; 13 mg vitamina c; 9 mcg acid folic; 33 mg calciu; 1 mg fier; 18 mg magneziu; 1 g zahar adaugat;

Ingrediente
·          2 linguri frunze proaspete de menta, tocate marunt
·          2 ligurite coaja rasa de portocala
·          1 lingurita zahar nerafinat
·          ⅛ teaspoon sare
·          500 g cartof dulce (din aceia mai subtirei, daca se poate)
·          1 lingura ulei de masline extravirgin
·          ¼ lingurita piper negru rasnit proaspat
·         1 lingura de unt topit

 Preparare
1. Se incinge gratarul.

2. Se amesteca intr.-um bol menta cu coaja de portocale, zahar si sare; se zdrobeste usor cu dosul unei linguri de lemn si se pune deoparte, acoperit, sa se amestece aromele.

3. Se taie cartofii longitudinal in sectoare de cca 2-3 cm grosime. Se stropesc cu ulei de masline in asa fel incat sa fie bine unsi pe toate partile. Se aseaza pe gratar si se frig pe gratar intorcandu-i la fiecare 5 minute pana se inmoaie, iar suprafata incepe sa se carbonizeze (cca 20 – 25 minute)

4. Se transfera cartofii intr-un bol suficiente de mare si se stropesc cu untul topit. Se distribuie in farfurii si se presara cu gremolada.

No comments:

Post a Comment