Tuesday, 19 May 2020

TOAST CU BRANZA DE CAPRA, MURE SI MIGDALE


Postarea aceasta este mai mult pentru a taifasui despre un subiect drag mie: painea.
Istoria toast-ului incee, bineinteles cu painea. Descoperirile arheologice au relevat ca faine se producea cu vre-o 30'000 de ani in urma, si este foarte probabil ca oamenii acelor timpuri sa fi copt vre-un fel de turte (din care se trag actualele tortilla, pitta, flat bread, …).

 Graul si orzul au fost printre primele cereale domesticite in “Fertile CrescentF” – zona fertila din Peninsula Araba care cuprinde nordul Iraqului, Syria, Liban, Iordania, Israel, Palestina, si nordul Egiptului (numita si Leaganul Civilizatiei) si desi nu sunt la fel de valoroase nutritional ca si alimentele pe care populatiile nomade le puteau vana sau culege, au fost in stare sa hraneasca un numar mai mare de indivizi. Se crede ca faptul ca omenirea a invatat sa coaca paine, a fost unul din factorii importanti care a determinat trecerea de la viata nomada la cea agrariana.

Painea, asa cum o cunoastem azi, se crede a a fost inventata in Egiptul antic. Egiptenii au constatat ca daca lasa aluatul in aer pentru o vreme, acesta creste, iar cand este copt, painea obtinuta va pastra aceasta forma crescuta. Aceasta se intampla datorita sporilor de drojdie existenti in aer, sa care odata ajunsi in aluat incepeau procesul de dospire.

Urmatorul pas a fost inventarea cuptorului inchis pentru copt aluatul dospit, tot in Egipt, acum vre-o 3’000 de ani. Arheologii au adus dovezi ca muncitorii care lucrau la constructia piramidelor primeau o parte din plata in paine. Si, ca o paranteza, trebuie sa amintesc ca, in momentul de fata se crede ca piramidele nu au fost construite cu sclavi, ci cu muncitori platiti, care erau acolo de buna voie!

Exista insa o problema. In arsita desertului painea se intarea foarte repede si practic nu mai putea fi mancata. Solutia? Prajirea painii. Daca o prajim, painea poate fi consumata dupa o perioada mai lunga de timp, fara riscul dea-ti rupe dintii in ea. (acesta este motivul pentru care a originat si faimosul French Toast – um mod de a nu irosi mancarea). Cuvantul toast provine din latinescul tostum care inseamna “a arde”. La inceputuri, toastul era prajit prin asezarea feliilor de paine in fata focului, sau asezate pe o piatra incinsa. Cu timpul au fost inventate dispozitive speciale pentru prajit painea, cum ar fi gratare din sirma care permiteau o prajire a feliei de paine mult mai uniforma.

Primul prajitor de paine electric a fost construit in 1893 de catre scotianul Alan MacMasters, dar aparatul sau nu a avut succès. Elementele de incalzire din fier se topeau prea repede, iar electricitatea era un lux. Deabia in 1905 a fost inventat un aliaj rezistent la temperaturi inalte, iar aceasta a permis inginerilor sa construiasca prajitoare de paine fiabile. Felia de paine era prajita insa doar pe o singura parte, urman as fie intoarsa manual. In 1913 a fost creat toasterul care intorcea felia de paine si oprea automat elemental de incalzire cand painea era rumenita. Toasterul modern pe care il folosm siazi, a aparut in 1919.

Si inca o inventie care a facilitat prepararea toastului a fost inventarea painii feliate. In 1912, Otto Frederick Rohwedder in Davenport, Iowa a construit prototipul masinii automate pentru feliat painea. Din pacate planurile acestei masini au fost distruse intr-un incendiu in 1917. Debia in 1927 Rohwedder a reusit sa reconstruiasca masina de feliat, care dupa ce felia painea o si ambla in hartie cerata. Sursa: Diabetic Living Magazine




Preparare: 10 minute
Timp total: 10 minute
Numar de portii: 1

Nutritie
Pe portie : 242 calorii; 10 g grasimi; 4 g grasimi saturate; 11 mg colesterol; 219 mg sodiu. 32 g carbohidrati; 5 g fibre gastrice; 9 g zahar; 8 g proteine.
Ingrediente
·          15 g crema de branza de capra (chèvre)
·          1 felie paine integrala, prajita
·           2 linguri de mure
·          1 lingura de migdale feliate
·          1 lingurita de miear de albine

Preparare
1. Se unge felia de paine cu branza. Se aseaza deasupra burele si migdalele. Se stropeste cu miera de albine.

No comments:

Post a Comment