Cand
spui Italia, spui mancare italiana. Iar cand spui mancare italiana, spui paste
– spaghetti, macaroni, farfale, penne … Povestea spune ca pastele au fost aduse
in Italia de Marco Polo, din China. Ca si inghetata, cum cred unii. Insa exista
dovezi ca in Roma antica se produceau taitei, facuti ca si in prezent din
grau dur, care se numeau “lagane” (care, se crede ca ar fi originea pentru ceea
ce azi numim Lasagna).
Sunt
peste 300 de forme diferite de paste, si fiecare are povestea ei. Astazi voi
prepara penne. Au aparut pe lume in Genova, exact pe 11 Martie 1865, cand Giovanni Battista
Capurro a obtinut brevetul pentru o masina de taiat pasta in diagonala, fara sa
o sparga. Pana atunci pastele erau taiate manual, cu foarfeca, iar taietura
obtibuta era neregulata.
Denumirea
vine de la asemanarea cu partea ascutita a unei pene pentru scris (in latina
penna / penne).
In
prezent se produc in doua variante: penne lisce (care au o suprafata neteda) si
penne rigate (care au pe suprafata exterioara niste striatii, care fac sosul sa
adere mai bine la suprafata pastei.
In mod
traditional se fierb “al dente”, iar forma este perfect adaptata pentru a fi
insotita de sosuri precum pesto, marinara sau arrabbiata. (acesta din urma
fiind vedeta (alaturi de Marcello Mastroianni) in filmul La Grande Bouffe
(1973) regizat de Maco Ferrari, sau in filmul lui Frederico Fellini, Roma
(1972).
Sursa: Diabetic Living
Magazine
Preparare: 20 minute
Timp total: 20 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: 385 calorii; 15.4 g grasimi; 5.1 g grasimi saturate; 25 mg colesterol; 622
mg sodiu. 609 mg potasiu; 48.6 g carbohidrati; 6.9 g fibra alimentare; 5 g zahar;
16.2 g proteine; 1529 IU vitamina A; 22 mg vitamina C; 72 mcg acid folic; 253
mg calciu; 3 mg fier; 99 mg magneziu;
Ingrediente
·
250 g paste penne din faina integrala
·
2 linguri ulei de masline extravirgin
·
6 catei de usturoi, curatati
·
2 cani de rosii cherry
·
1 dovlecel galben, taiat longitudinal in
jumatati si apui transversal in felii de cca 6 mm.
·
¾ lingurita sare
·
1 cana Frunze de busuioc proaspete,
tocate
·
1 cana bile de mini mozzarella (cca 125 g)
·
¼ cana de Parmesa ras
Preparare
1. Se da in clocot o oala de cca 2 litri cu 1 1/2 litri de apa. Se
adauga pastele si se gatesc la foc mare, pana cand sunt “al dente”. Se scoate
separat ¼ de cana din apa in care au fiert pastele iar restul se scurge. Se
clatesc pastele cu apa rece pentru a stopa procesul de fierbere si se pun
deoparte, acoperite, pentru a se mentine calde.
2. Intre timp, se incinge uleiul la foc
mediu, intr-o tigaie anti aderenta. Se adauga usturoiul, se reduce putin
flacara si se gateste timp de 3 minute
amestecand coninuu, sau pana cand se inmoaie si incepe sa se coloreze. Se
adauga rosiile, dovlecelul si sarea; se gateste timp de 4-5 minute, amestecand cand si cand, sau ana cand
dovlecelul s-a inmuiat iar coaja rosiilor incepe sa se umfle. Se zdrobeste
usturoiul cu fundul unei linguri de lemn. Se ia de pe foc.
3. Se adauga pastele, ¼ de cana din apa
in care au fiert pastele si mozzarella. Se apesteca pentru a se combina. Se
serveste presarata cu parmesan ras.
No comments:
Post a Comment