Wednesday 13 May 2020

PENNE CU ROSII CHERRY SI USTUROI


Cand spui Italia, spui mancare italiana. Iar cand spui mancare italiana, spui paste – spaghetti, macaroni, farfale, penne … Povestea spune ca pastele au fost aduse in Italia de Marco Polo, din China. Ca si inghetata, cum cred unii. Insa exista dovezi ca in Roma antica se produceau taitei, facuti ca si in prezent din grau dur, care se numeau “lagane” (care, se crede ca ar fi originea pentru ceea ce azi numim Lasagna).

Sunt peste 300 de forme diferite de paste, si fiecare are povestea ei. Astazi voi prepara penne. Au aparut pe lume in Genova, exact  pe 11 Martie 1865, cand Giovanni Battista Capurro a obtinut brevetul pentru o masina de taiat pasta in diagonala, fara sa o sparga. Pana atunci pastele erau taiate manual, cu foarfeca, iar taietura obtibuta era neregulata.

Denumirea vine de la asemanarea cu partea ascutita a unei pene pentru scris (in latina penna / penne).

In prezent se produc in doua variante: penne lisce (care au o suprafata neteda) si penne rigate (care au pe suprafata exterioara niste striatii, care fac sosul sa adere mai bine la suprafata pastei.

In mod traditional se fierb “al dente”, iar forma este perfect adaptata pentru a fi insotita de sosuri precum pesto, marinara sau arrabbiata. (acesta din urma fiind vedeta (alaturi de Marcello Mastroianni) in filmul La Grande Bouffe (1973) regizat de Maco Ferrari, sau in filmul lui Frederico Fellini, Roma (1972).
  
Sursa: Diabetic Living Magazine



Preparare: 20 minute
Timp total: 20 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: 385 calorii; 15.4 g grasimi; 5.1 g grasimi saturate; 25 mg colesterol; 622 mg sodiu. 609 mg potasiu; 48.6 g carbohidrati; 6.9 g fibra alimentare; 5 g zahar; 16.2 g proteine; 1529 IU vitamina A; 22 mg vitamina C; 72 mcg acid folic; 253 mg calciu; 3 mg fier; 99 mg magneziu;

Ingrediente
·          250 g paste penne din faina integrala
·          2 linguri ulei de masline extravirgin
·          6 catei de usturoi, curatati
·          2 cani de rosii cherry
·          1 dovlecel galben, taiat longitudinal in jumatati si apui transversal in felii de cca 6 mm.
·          ¾ lingurita sare
·          1 cana Frunze de busuioc proaspete, tocate
·          1 cana bile de mini mozzarella (cca 125 g)
·          ¼ cana de Parmesa ras
Preparare
1. Se da in clocot o oala de cca 2 litri cu 1 1/2 litri de apa. Se adauga pastele si se gatesc la foc mare, pana cand sunt “al dente”. Se scoate separat ¼ de cana din apa in care au fiert pastele iar restul se scurge. Se clatesc pastele cu apa rece pentru a stopa procesul de fierbere si se pun deoparte, acoperite, pentru a se mentine calde.
2. Intre timp, se incinge uleiul la foc mediu, intr-o tigaie anti aderenta. Se adauga usturoiul, se reduce putin flacara  si se gateste timp de 3 minute amestecand coninuu, sau pana cand se inmoaie si incepe sa se coloreze. Se adauga rosiile, dovlecelul si sarea; se gateste timp de 4-5 minute,  amestecand cand si cand, sau ana cand dovlecelul s-a inmuiat iar coaja rosiilor incepe sa se umfle. Se zdrobeste usturoiul cu fundul unei linguri de lemn. Se ia de pe foc.
3. Se adauga pastele, ¼ de cana din apa in care au fiert pastele si mozzarella. Se apesteca pentru a se combina. Se serveste presarata cu parmesan ras.



No comments:

Post a Comment