Tuesday, 12 May 2020

POPSICLE TROPICAL


“Esti fierbinte?” Incearaca sa te racoresti cu Popsicle. In Roma antica, sclavii erau timisi in munti sa taie blocuri de gheata, care apoi erau sparte si amestecate cu fructe si mirodenii si servite sub forma de siropuri. Marco Polo a fost tratat cu sorbet si gheata in calatoria sa in China  la curtea imparatului Kublai Khan (1271, unde a stat timp de 17 ani). Iar Thomas Jefferson, unul din semnatarii Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii si al 3-lea presedinte american, isi trata oaspetii de pe plantatia sa de la Monticello cu sorbet si deserturi cu gheata.

Insa ideea de a atsa acestor deserturi un “maner” a aparut deabia in 1905 cand um pusti de 11 ani,  Frank Epperson din Oakland (California) a uitat intr-o seara mai rece, pe terasa din fata casei, un pahar cu suc pe care si-l preparase din prafuri amestecate cu sifon. Dimineata a gasit sucul inghetat iar lingurita cu care il amestecase prinsa in gheata. De atunci a inceput sa produca astfel de deserturi ieftine pentru prieteni.

Au trecut 19 ani pana cand, in 1923, Frank Epperson a brevetat “inghetata pe bat” si a inceput sa o produca si sa o livreze pe piata americana. Dupa mai putin de doi ani, a vandut patentul lui Joe Lowe Co., care a reusit sa creasca enorm popularitatea acestui desert ieftin (si bineinteles si profiturile companiei).

In zilele noastre, licenta a fost preluata de Unilever, care in 2016 a avut vanzari de 4,6 miliarde de dolari.

Sursa: Diabetic Living Magazine



Preparare: 20 minute

Timp total: 50 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: 115kcal, 3g proteine, 0.7g grasimi (0.3g grasimi saturate), 22g carbohidrati, 3g fibre alimentare, 24g sodium;

Ingrediente

·          2 fructe de mango, curtate de coaja si de simbure
·          1 banana mare, curatata de coaja, feliata si congelata
·          170g iaurt
·          ½ lingurita extract de vanilie
·          3 fructe ale pasiunii, curatae de coaja.

Preparare
1. Se pun intr-un blender mango, feliile de banane si iaurtul si se proceseaza pana se obtine o crema omogena. Se amesteca fructele pasiunii si se desarta intr-o cana din care  se poata turna cu usurinta.

2. Se imparte compozitia in 12 forme pentru popsicle. Se pune capacul sau se introduce in compozitie cate o spatula de lemn (in functie de modelul de forme de care dispunem). Se pun formele in congelator pentru 6-8 ore sau pana cand compozitia s-a congelat.



Notes

Se pot pastra in congelator timp de 3 luni.

No comments:

Post a Comment