Saturday, 23 May 2020

CREVETI CU BROCCOLI SI CIUPERCI


Aceasta este o reteta din zona Cantoneza a Chinei. Este o reteta rapida in care se foloseste tehnica stir-fry. Reteta foloseste un sos de cantonez de prune specific bucatariei chineze. Se poate procura de pe amazon sau cu putin noroc ar trebui sa se gaseasca in magazinele asiatice. Ca un plan de rezerva am adaugat o reteta pentru un inlocuitor preparat in casa. destul de apropiat de sosul original.  Sursa: Diabetic Living 2019




Preparare: 10 minute
Total : 15 minute
Pentru sosul de prune: 1 ora si 20 minute.
Numar de portii: 2

Nutritie
Pe portie : 304 kcal., 30 g proteine, 9 g grasimi (1 g grasimi saturate), 20 g carbohidrati, 10 g fibre alimentare, 861 mg sodiu.

Ingrediente

·          3 lingurite ulei de masline
·         400 g creveti cruzi, curatati de cochilie si de intestin, codita ramasa atasata de crevete.
·         1 broccoli de cca 200 g, desfacut in buchetele
·         1/2 ardei gras rosu, taiat julien
·         coditele (si radacina daca o aveti) de la 1/2 legatura de coriandru, tocate marunt
·         3cm ghimbir, dat pe razatoarea marunta
·         2 catei de usturoi zdrobiti
·         1 lingura de apa
·         150g ciuperci pleurotus, taiate in jumatati
·          125g porumb tanar (baby corn), taiat in jumatate pe lungime
·          2 linguri sos de prune (Ayam, Wok Mei Plum Sauce sau orice alt brand puteti gasi)
·          Sucul de [a ½ lime, cealalta jumatate desfacuta in sgmente, pentru servit
·          Frunze de coriandru pentru servit.
Pentru sosul de cantonez de prune
·          500 g prune, fara samburi, tocate
·          ½ cana cartof dulce portocaliu, taiat in cubulete
·          ½ cana ceapa galbena
·          ½ cana otet de mere
·          ¾ cana zahar brun
·          ¼ cana sos de soya
·          2 linguri de miere de albine
·          2 linguri de ghimbir ras
·          2 catei de usturoi
·          1 lingurita sare de mare
·         Condimente (1 lingurita Amestec de 5 arome chinezesti) sau:
·          o bucata de scortisoara de 5-6 cm
·          2 steluta de anason
·          4 cuisoare
·          ½ lingurita de piper sichuan (NU este piper negru)
·          ¼ lingurita seminte de fenicul
·          
Preparare
1. Pentru sosul cantonez de prune: Se pun intr-o oala toate ingredientele, in afara de condimente. Se da in clocot dupa care se reduce focul si se fierbe molcom (simmer), neacoperit, timp de 30 minute. Se transfera intr-un blender si se proceseaza pana se obtine o nixtura omogena cu textura cremoasa. Se pune mixtura de legume inapoi in oala
2. (Daca se foloseste amestc de condimente 5 Arome Chinezesti, se sare peste acest pas.) Se prajesc uscat contimentele pana incep sa se activeze aromele. Se lasa sa se raceasca.
3. Se impacheteaza condimentele intregi intr-un tifon (sau daca folositi amestec, intr-un pliculet de ceai). Se pune pachetelul cu condimente in vasul cu mixtura de prune si se continua sa fiarba la foc mic, neacoperit, timp de 25-45 minut, pana cand sosul sa ingrosat la consistenta dorita. Se scoate pachetelul cu condimente si se lasa sa se raceasca. Se pastreaza in frigider, in borcane inchise ermetic pana la 2 saptamani. ( Se poate ambala is in borcane sterile si pasteuriza in cuptor in bain marie timp de 15 minute. Pot fi pastrate la racoare si ferite de lumina pana la 1 an.)
4. Se incinge un wok la foc mediu si se adauga o lingurita de ulei.Cand uleiul s-a incins se adauga crevetii si se gatesc timp de 2 minute, la foc iute, amestecand continuu, pana cand incep sa-si schimbe culoarea in roz. Se transfera pe o farfurie si se acopera lejer cu folie de aluminiu.
5. Se adauga in wok cele 2 lingurite de ulei ramase. Dupa ce s-a incins se pun in wok buchetelele de broccoli, fasiile de ardei rosu, coriandrul tocat, ghimbirul si usturoiul. Se gatesc la foc mediu, amestecand continuu timp de 2 minute. Se adauga o lingura de apa si se continua as se gateasca pentru inca doua minute.
6. Se adauga ciupercile si porumbul se se gatesc inca 1-2 minute, pana cand legumele incep sa se inmoaie. Se adauga 2 linguri de sos de prune, suc de lime si crevetii gatiti. Se tin pe foc amestecand continuu pana se uniformizeaza temperatura. Se presara cu frunze de coriandru si se serveste alaturi de segmente de lime.

No comments:

Post a Comment