Monday, 11 May 2020

FALAFEL CU SFECLA ROSIE GATIT IN CUPTOR

Falafel este um soi de hamburger vegetal, extrem de indragit in Peninsula Araba, atat de arabi cat si de evrei. Este atat de iubit incat adesea este generator de conflicte. Desi ai putea crede ca acest preparat considerat ca fiind traditional de catre ambele tabere ar fi un motiv de impacare, de fapt fiecare considera ca cealalta parte a furat reteta, iar acum se mandreste cu ea. Nu sunt putine cazurile in care localuri israeliene au fost atacate de palestinieni pentru ca aveau in meniu falafel israelian. Libanul a solicitat pentru falafel “denumire de origine protejata”.

Israelienii au ridicat falafelul la rang de mancare nationala iar un cantec i-a fost dedicat de catre trupa de rock israeliana The Sabras in albumul Jerusalem of Gold din 19060, melodie care poate fi ascultata aici: "The Sabras - Falafel Song"

Nici arabii nu s-au last mei prejos. Versiunea Iraq a cantecului falafelului poate fi ascultata aici: “ Habib Abdul-Habib - Falafel Song


 Oricum ar fi, istoricii culinari pozitioneaza inceputurile falafelului  in Egiptul antic, cam pe vrenea faraonilor. Ca ingredient de baza era fasolea fava (de fapt, impropriu numita fasole, ea fiind um soi de mazare). Cu timpul a migrat in Peninsula Araba unde fasolea fava a fost inlocuita partial sau total cu naut.

In zilele noastre, falafelul a devenit un preprat care poate fi gasit in fast-foodurile din intreaga lume (Singing To Iraqi Falafel From Sweden) servit in mod traditional alaturi de sosuri pe baza de iaurt sau  tahini, salate de cruditati (frunze de salata, rosii, castravete) sal humus (in special in America).

Pentru a prepara falafel, se face o pasta din naut si fasole fava (in diferite concentratii in functie de regiune) care se condimenteaza cu ceapa, usturoi, patrunjel tocat, chimion si coriandru. Se formeaza mici sfere, care uneori sunt aplatizte si se prajesc in ulei incins.

In reteta de fata am adaugat sfecla rosie coapta pentru un efect de culoare. Am inlocuit procedeul “dip fry” care presupune a avea o baie de ulei incins la o temperatura bine determinata (cei mai multi chefi vorbesc tespre 180 °C) (daca este mai mare, se vor arde, daca este mai mica se vor umple de ulei) cu gatitul in cuptor (care poate fi supravegheat mult mai usor iar aportul de ulei in preparatul final este mult mai redus).

Sursa: Diabetic Living Magazine




Preparare: 20 minute
Timp total: 50 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: 275kcal, 12g proteine, 5g grasimi (1g grasimi saturate), 39 g carbohidrati, 10g fibre alimentare 10g, 265mg sodiu;

Ingrediente

·          400g naut din conserva, nescurs
·          1/2 ceapa rosie, toccata marunt
·          3 catei de usturoi
·          75g sfecla rosie coapta (sau fiarta)
·          2 lingurite chimion macinat
·          1/2 lingurita praf de copt
·          Sucul de la o lamaie
·          4 Linguri de faina
·          1 frunzele de la o legatura de patrunjel, iar tulpinile tocate marunt
·          Piper negru proaspat rasnit
·          1 lingura semint de susan
·          3 linguri iaurt grecesc low-fat
·          2 (65g fiecare) lipii arabesti (pita pockets), incalzite si taiate in jumatati
·          1 rosie mare, feliata, pentru servit
·          1 castravete, feliat, pentru servit


Preparare
1. Se incinge cuptorul 1a 180­ °C. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se pune nautul, ceapa, 2 catei de usturoi, sfecla rosie, chimionul, praful de copt 2 linguri de suc de lamaie si faina in cuva unui robot de bucatarie. Se adauga tulpinile de patrunjel tocate si piper. Se proceseaza pana se obtine o pasta cu o textura nu foarte fina.

2. Se pun semintele de susan intr-o farfurie. Se formeaza din pasta de naut 8 bilute care se aplatizeaza putin. Se preseaza pe rand, usor in farfuria cu susan, ca sa se acopere pe ambele parti si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se stropesc cu spray de ulei de masline si se coc in cuptor timp de 30 minute, sau pana cand exteriorul a devenit crocant.

3. Intre timp se amesteca iaurtul cu 1 catel de usturoi, sucul de la ½ de lamaie si piper negru proaspat rasnit. Se amesteca bine si se pune deoparte, acoperit, sa se amestece aromele.

4. Se uplu jumatatile de lipie cu falafel, felii de rosie si de castravete, frunze de patrunjel si sos de iaurt si se serveste.

No comments:

Post a Comment