Israelienii au ridicat falafelul la
rang de mancare nationala iar un cantec i-a fost dedicat de catre trupa de rock
israeliana The Sabras in albumul Jerusalem of Gold din 19060, melodie care
poate fi ascultata aici: "The Sabras - Falafel Song"
Nici arabii nu s-au last mei prejos. Versiunea
Iraq a cantecului falafelului poate fi ascultata aici: “ Habib
Abdul-Habib - Falafel Song”
Oricum
ar fi, istoricii culinari pozitioneaza inceputurile falafelului in Egiptul antic, cam pe vrenea faraonilor. Ca
ingredient de baza era fasolea fava (de fapt, impropriu numita fasole, ea fiind
um soi de mazare). Cu timpul a migrat in Peninsula Araba unde fasolea fava a
fost inlocuita partial sau total cu naut.
In zilele noastre, falafelul a
devenit un preprat care poate fi gasit in fast-foodurile din intreaga lume (Singing To Iraqi Falafel From Sweden) servit in
mod traditional alaturi de sosuri pe baza de iaurt sau tahini, salate de cruditati (frunze de
salata, rosii, castravete) sal humus (in special in America).
Pentru a prepara falafel, se face o
pasta din naut si fasole fava (in diferite concentratii in functie de regiune)
care se condimenteaza cu ceapa, usturoi, patrunjel tocat, chimion si coriandru.
Se formeaza mici sfere, care uneori sunt aplatizte si se prajesc in ulei
incins.
In reteta de fata am adaugat sfecla
rosie coapta pentru un efect de culoare. Am inlocuit procedeul “dip fry” care
presupune a avea o baie de ulei incins la o temperatura bine determinata (cei
mai multi chefi vorbesc tespre 180 °C) (daca este mai mare, se vor arde, daca
este mai mica se vor umple de ulei) cu gatitul in cuptor (care poate fi
supravegheat mult mai usor iar aportul de ulei in preparatul final este mult
mai redus).
Sursa: Diabetic
Living Magazine
Preparare: 20 minute
Timp total: 50 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: 275kcal, 12g proteine, 5g grasimi (1g
grasimi saturate), 39 g carbohidrati, 10g fibre alimentare 10g, 265mg sodiu;
Ingrediente
·
400g naut din conserva, nescurs
·
1/2 ceapa rosie, toccata marunt
·
3 catei de usturoi
·
75g sfecla rosie coapta (sau fiarta)
·
2 lingurite chimion macinat
·
1/2 lingurita praf de copt
·
Sucul de la o lamaie
·
4 Linguri de faina
·
1 frunzele de la o legatura de patrunjel, iar
tulpinile tocate marunt
·
Piper negru proaspat rasnit
·
1 lingura semint de susan
·
3 linguri iaurt grecesc low-fat
·
2 (65g fiecare) lipii arabesti (pita pockets),
incalzite si taiate in jumatati
·
1 rosie mare, feliata, pentru servit
·
1 castravete, feliat, pentru servit
Preparare
1. Se incinge cuptorul 1a 180 °C. Se tapeteaza o tava cu hartie de
copt. Se pune nautul, ceapa, 2 catei de usturoi, sfecla rosie, chimionul,
praful de copt 2 linguri de suc de lamaie si faina in cuva unui robot de
bucatarie. Se adauga tulpinile de patrunjel tocate si piper. Se
proceseaza pana se obtine o pasta cu o textura nu foarte fina.
2. Se pun semintele de susan intr-o farfurie. Se
formeaza din pasta de naut 8 bilute care se aplatizeaza putin. Se preseaza pe
rand, usor in farfuria cu susan, ca sa se acopere pe ambele parti si se aseaza
in tava tapetata cu hartie de copt. Se stropesc cu spray de ulei de masline si
se coc in cuptor timp de 30 minute, sau pana cand exteriorul a devenit crocant.
3. Intre timp se amesteca iaurtul cu 1 catel de usturoi,
sucul de la ½ de lamaie si piper negru proaspat rasnit. Se amesteca bine si se
pune deoparte, acoperit, sa se amestece aromele.
4. Se uplu jumatatile de lipie cu falafel, felii de rosie
si de castravete, frunze de patrunjel si sos de iaurt si se serveste.
No comments:
Post a Comment