Wednesday 20 May 2020

SOMON LA GRATAR CU SALATA DE CRESON SI SOS DE IAURT


Aceasta reteta vine din zona Alsaciei cu crutoane din paine de secara, mustar si varza murata aleturi de somonul fript pe gratar. Sursa: EatingWell Magazine, May/June 2016




Preparare: 35 minute
Timp total: 35 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pe portie : 279 calorii; 13.9 g grasimi; 2.6 g grasimi saturate; 58 mg colesterol; 568 mg sodiu. 623 mg potasium; 11 g carbohidrati; 1.8 g fibre alimentare; 3 g zahar; 25.8 g proteine; 1122 IU vitamina A; 24 mg vitamin C; 52 mcg acid folic; 126 mg calciu; 1 mg fier; 50 mg magneziu; 1 g zahar adaugat.
Ingrediente
Crutoane
·          2 ani paine de secara taiata in cubulate de 15 mm
·           1 lingurita ulei de masline extra-virgin
Sos de iaurt
·          ⅓ cana de iaurt
·          3 linguri maioneza
·          1 lingura oted din mere
·          1 lingura marar proaspat, tocat
·          1 lingurita mustar de Dijon
·          1 catel de usturoi, zdrobit
·          ¼ lingurita sare de mare fina
·          Sos de ardei iute
Somon & Salata
·         4 fileuri de somon cu piele (in total 1/2 kg,de preferat salbatic, provenit din Alaska)
·          ¼ lingurite sare fina de mare
·          ¼ lingurita piper rasnit
·          8 cani crengute de creson (pana acum nu am dat de el in piata romaneasca. L-am inlocuit cu Frunze de valeriana si rucola)
·          ½ cana varza murata rosie, taiata fideluta
·          1 sticla de Riesling D’Alsace (optional)

Preparare
1. Se incinge cuptorul la 180 ˚C.
2. Se amesteca intr-un castron cubuletele de paine si uleiul. Se aseaza intr.-o tava si se coc in cuptor timp de 10-15 minute, pana se rumensc si devin crocante.
3. Intre timp se incinge gratarul.
4. Pentru dressing se amesteca intr.-um castron iaurtul cu maioneza, otet, marar, mustar, usturoi, ¼ linggurita de sare si um strop de sos de ardei iute.
5. Se asezoneaza somonul cu sare si piper. Se ung sarmele gratarului cu ulei. Se frige somonul pe gratar, cu pielea spre jar, si fara sa-l intoarcem tim de 3-6 minute in functie de grosime, sau pana este facut (temperatura interioara masurata cu un termometru ar trebui sa fie 63 ˚C. Se transfera pa o farfurie si se acopera lejer cu folie de aluminiu pentru a se mentine cald.
6. Se amesteca cresonul cu dressingul de iaurt. Se distribuie in farfurii. Se aseaza deasupra somonul si se orneaza cu varza rosie sicrutoane. Se serveste alaturi de dressingul ramas si, optional o sticla de Riesling Alsacian.

No comments:

Post a Comment