Tuesday 5 May 2020

MINESTRONE DE FASOLE


Supa minestrone vine tocmai din frumoasa Italie și are ca particularități faptul ca este făcută din legume de sezon și conține și paste (sau orez în unele cazuri), uneori chiar și carne. Este așadar o supă destul de consistentă și hrănitoare si incredibil de versatilă. Practic nu ai nevoie de o rețetă pentru a face supa asta – orice legume ai la îndemână, un pumn de paste scurte si ceva verdeață e tot ce ai nevoie pentru o masă în ton cu sezonul rece! Sau orice alt sezon!

Reteta aici de față pare a iesi din ceea ce este indeobste cunoscut ca minestrone. Trebuie sa-i acordam insa respectul cuvenit, ca fiind inspirata din celebra carte a lui Apicius, De Re Coquinaira scrisa acum vre-o 2000 de ani. O supa Romana a anilor 30 era facuta din grau faro, naut si fasole fava la care se adauga ceapa si usturoi sotate in untura de porc si verdeturi.

Pentru zilele noastre, am facut-o ceva mai light inlocuind untura cu ulei de masline si am taiat din carbohidrati renuntand complet cereale (atat sun forma de boabe, cat si sub forma de paste).

Cum fasolea fava nu am preá gasit-o in supermarket, am aproximat-o cu um amestec de mazare si fasole verde. Iar nautul, deficitar si el in camara personala, l-am inlocuit cu fasole alba, din aceea cu bob mare si fasole colorata (cea pestrita ar fi dat foarte bine).

Daca aveti timp si resurse, recomand sa folositi fasole uscata, pe care o fierbeti in casa. Daca nu, cea din conserva poate fi folosita cu succes.

Source: Diabetes Self-Management, 2017




Preparare: 10 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 3

Nutritie
Pentru o portie: 315 kcal, 19 g proteine, 11 g grasimi (3 g grasimi saturate 3g), 31 g carbohidrati, 16 g fibre, 717 mg sodiu.
Ingrediente 
·          1 lingura ulei de masline
·          1 cheapa eschalot, tocata
·          1 bulb fenicul, feliat subtire
·          2 catei de usturoi, tocati
·          420g fasole alba (cannellini beans) conservata, nescursa
·          400g fasole pestrita, rosie sau neagra conservata, scursa si clatita
·          350ml fond de legume
·          350ml apa
·          100g fasole verde, tocata
·          150g mazare comgelata
·          Coaja rasa de la o lamaie
·          30g parmesan ras
·          Piper negru prosapat rasnit
·          O mana de Frunze de busuiog, rupte, pentru servit

 Preparare

1. Se incinge uleiul la foc mediu, intr-o cratita de de cce 3 litri. Se adauga ceapa, feniculul si usturoilul. Se gateste amestecand din cand in cand timp de 6-7 minute, sau pana cand feniculul s-a inmuiat. Se scurge fasolea alba, avand grija sa recuperam jumatate din lichidul in care a fost conservata.
2. Se adauga in cratita fasolea, lichidul racuperat, fondul de legume, apa si fasolea verde. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute, sau pana cand fasolea verde s-a inmuiat.
3. Se adauga mazarea si se gateste in continuare, la foc mic, timp de 2 minute. Se adauga coaja de lamaie si parmesanu. Se asezoneaza cu piper. Se distribuie in boluri pentru supa si se orneaza cu frunze proaspete de busuioc.

No comments:

Post a Comment