Saturday, 16 May 2020

MIC DEJUN CU KALE, PASTRAV AFUMAT SI AVOCADO


Nu se stie cu siguranta cand omul a mancat pentru prima data kale. Dar se stie ca in grecii cultivau inca din antichitate aceasta planta cu frunze mari de un verde intens  pe care o fierbeau si o consumau ca remediu impotriva mahmurelii. S-au pastrat manuscrise ce provin din Roma antica care iclud referinte despre “brassica”, termen ce denumeste napul, varza si kale. In Evul Mediu cultivarea verzei kale s-a raspandit in intreaga Europa si spre Asia, in special in zonele cu clima mai rece datorita rezistentei mari la frig. Rusii au dezvoltat o varietate care poate supravietui in zapada. Odata cu migratia aspre America, fermierii au luat cu ei si kale. Un anume Tim Peters, fermier din Oregon, a inceput prin 1980 o serie de experimente pentru crearea unei noi varietati de Kale. Si asa a re-creat Kale rosu, o varietate de cunoscuta sub numele de “Russian Kale”, si care se cultiva de cateva sute de ani. Insa de aici a continuat sa dezvolte si sa produca noi soiuri de Russian Kale cu diferite culori, de la roz la grena, ceea ce a dezvoltat apetitul americanilor pentru kale. Sursa: EatingWell Magazine, May/June 2016




Preparare: 15 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 1


Nutritie
Pe portie   (2 ½ cani): 275 calorii; 23 g grasimi; 3.6 g grasimi saturate; 7 mg colesterol; 461 mg sodiu. 450 mg potasiu; 9.4 g carbohidrati; 4.5 g fibre alimentare; 2 g zahar; 10.1 g proteine; 4851 IU vitamina A; 63 mg vitamina C; 100 mcg acid folic; 86 mg calciu; 1 mg fier; 36 mg magneziu;

Ingrediente

·          1 lingurita de usturoi tocat marunt
·          1 praf de srae
·          1 lingura de ulei de masline extra-virgin
·          2 teaspoons otet din vin rosu
·          Piper negru, proaspat rasnit
·          3 cani de Frunze de kale tocate
·          ¼ cana pastrav afumat
·          ¼ avocado, feliat sau taiat in cubulete
·          1 licura ceapa rosie toccata marunt

Preparare
1. Se zdrobeste usturouil cu um cutit sal o furculita, pana se obtine o pasta de usturoi. Se amesteca intr-um castron pasta de usturoi cu ulei, otet si piper. Se adauga frunzele de kale si se amesteca. Se transfera mixtura de kale pe o farfurie si se pun pastravul desfacut in bucatele, avocado si ceapa rosie.

No comments:

Post a Comment