Nu se
stie cu siguranta cand omul a mancat pentru prima data kale. Dar se stie ca in
grecii cultivau inca din antichitate aceasta planta cu frunze mari de un verde
intens pe care o fierbeau si o consumau
ca remediu impotriva mahmurelii. S-au pastrat manuscrise ce provin din Roma
antica care iclud referinte despre “brassica”, termen ce denumeste napul, varza
si kale. In Evul Mediu cultivarea verzei kale s-a raspandit in intreaga Europa
si spre Asia, in special in zonele cu clima mai rece datorita rezistentei mari
la frig. Rusii au dezvoltat o varietate care poate supravietui in zapada. Odata
cu migratia aspre America, fermierii au luat cu ei si kale. Un anume Tim
Peters, fermier din Oregon, a inceput prin 1980 o serie de experimente pentru
crearea unei noi varietati de Kale. Si asa a re-creat Kale rosu, o varietate de
cunoscuta sub numele de “Russian Kale”, si care se cultiva de cateva sute de
ani. Insa de aici a continuat sa dezvolte si sa produca noi soiuri de Russian Kale
cu diferite culori, de la roz la grena, ceea ce a dezvoltat apetitul
americanilor pentru kale. Sursa: EatingWell Magazine, May/June 2016
Preparare: 15 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 1
Nutritie
Pe portie (2 ½ cani): 275 calorii; 23 g grasimi; 3.6 g
grasimi saturate; 7 mg colesterol; 461 mg sodiu. 450 mg potasiu; 9.4 g carbohidrati;
4.5 g fibre alimentare; 2 g zahar; 10.1 g proteine; 4851 IU vitamina A; 63 mg
vitamina C; 100 mcg acid folic; 86 mg calciu; 1 mg fier; 36 mg magneziu;
Ingrediente
·
1 lingurita de usturoi tocat marunt
·
1 praf de srae
·
1 lingura de ulei de masline
extra-virgin
·
2 teaspoons otet din vin rosu
·
Piper negru, proaspat rasnit
·
3 cani de Frunze de kale tocate
·
¼ cana pastrav afumat
·
¼ avocado, feliat sau taiat in cubulete
·
1 licura ceapa rosie toccata marunt
Preparare
1. Se zdrobeste usturouil cu um
cutit sal o furculita, pana se obtine o pasta de usturoi. Se amesteca intr-um
castron pasta de usturoi cu ulei, otet si piper. Se adauga frunzele de kale si
se amesteca. Se transfera mixtura de kale pe o farfurie si se pun pastravul
desfacut in bucatele, avocado si ceapa rosie.
No comments:
Post a Comment