Sunday, 24 May 2020

SOS UMAMI


Am vazut ca la eMag au aparut mai multe produse de la Clearspring, pe caretrebuie sa le incerc candva. Azi mi-au atras atentia Pasta Umami Chilli Eco Clearspring 150gr (la 29.96 Lei) si Pasta Umami Ghimbir Eco Clearspring 150gr (la 29.96 Lei)

Umami, conceptul japonez referitor la cel de al cincilea gust, inseamna literalmente “savoare delicioasa”. Acesta este legat de glutamat, iar alimente bogate in glutamat au fost folosite inca din antichitate ca intensificatori de gust. Romanii foloseau sosul de peste (garum); im bucataria medieval bizantina si araba se folosea um sos fermentat de orz (murri), iar in China sosul de peste si cel de soya se produce inca din secolul al treilea. Pe la sfarsitul secolului al saptesprezecelea renumitul chef francez Auguste Escoffier, a creat preparate in care a combinat umami cu celelate gusturi: srat, acru, dulce si amar. El insa nu avea suportul stiintific care sa explice de unde venea acesta savoere.

Deabia in 1908, Kikunae Ikeda, provesor la Universitatea Imperiala din Tokyo a identificat acest gust distinct si l-a numit umami.

In sosul a carui reteta urmeaza, am folosit 4 ingrediente recunoscute pentru cantitatea mare de glutamat si prin urmare, foarte umami: pasta de rosii, Liquit Aminos Bragg Liquid Aminos (36 Lei / 180 ml), ciuperci uscate si Fulgi de drojdie inactiva - Bio (15.46 Lei / 100 g).  Sursa: Eating Well, May 2020

Preparare: 50 minute
Total : 1 ora
Numar de portii: ¾ cana

Nutritie
Pe portie :

Ingrediente
·          2 linguri de ulei de canola
·         2 cani ceapa galbena, tocata
·         1/2 lingurita sare
·         1 catel mare de usturoi, tocat
·         1/4 cana pasta de tomate
·         1 1/2 lingura  Liquid Aminos
·         7 g ciuperci uscate, pisate fin
·         1/4 lingurita piper negru macinat
·         1/4 cana Fulgi de drojdie inactiva

Preparare
1. Se incing intr-o cratita 2 linguri de ulei, la foc mediu. Se adauga 2 cani de ceapa galbena tocata si o jumatate de ligurita de sare. Se gateste amestecand frecvent timp de 15-20 minute, la foc mediu-mic, pana cand  ceapa se caramelizeaza. Se adauga usturoiul tocat si se continua sa se gareasca cca 15-30 de secunde, pana cand incepe sa se dezvolte aroma de usturoi. Se adauga o cana de apa calda, ¼ cana de pasta de tomate, 1 ½ liguri de liguid aminos, pudra de ciuperci uscste si ¼ lingurita de piper. Se ajusteaza flacara cat sa fiarba molcom (simmer). Se gateste amestecand ocasional timp de 15 – 18 minute, sal pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se incorporeaza ¼ cana de fulgi de drojdie. Se lasa as se odihneasca timp de 10 minute. Se transfera in vasul unui mini-procesor alimentar si se proceseaza pana se obtine o pasta omogena cu o textura cremoasa.
2. Se pastreaza in frigider, in borcane etanse timp de 1 luna, sau in congelator timp de 3 luni.
3. Se poate consuma:
- in amestec cu maioneza la sandwicheuri, sau cremwursti;
- sos pentru paste: Se fierb 120 g de spaghetti impreuna cu 2 maini de boabe de mazare. Se topeste intr-o tigaie 1 ½ lingura de unt in ¾ cana din apa in care au fiert pastele, si se adauga spaghetti si mazarea. Dupa ce s-au incalzit uniform se adauga ¼ cana de sos umami.
- in amestecuri de legume pentru hamburgeri vegetali.
- inlocuitor de ketchup sau sos de rosii in orice reteta.

No comments:

Post a Comment