Am vazut ca la eMag au aparut mai multe
produse de la Clearspring, pe
caretrebuie sa le incerc candva. Azi mi-au atras atentia Pasta Umami
Chilli Eco Clearspring 150gr (la 29.96 Lei) si Pasta Umami
Ghimbir Eco Clearspring 150gr (la 29.96 Lei)
Umami, conceptul japonez referitor la
cel de al cincilea gust, inseamna literalmente “savoare delicioasa”. Acesta este
legat de glutamat, iar alimente bogate in glutamat au fost folosite inca din
antichitate ca intensificatori de gust. Romanii foloseau sosul de peste
(garum); im bucataria medieval bizantina si araba se folosea um sos fermentat
de orz (murri), iar in China sosul de peste si cel de soya se produce inca din
secolul al treilea. Pe la sfarsitul secolului al saptesprezecelea renumitul
chef francez Auguste Escoffier, a creat preparate in care a combinat umami cu
celelate gusturi: srat, acru, dulce si amar. El insa nu avea suportul stiintific care sa explice de
unde venea acesta savoere.
Deabia in 1908, Kikunae Ikeda, provesor
la Universitatea Imperiala din Tokyo a identificat acest gust distinct si l-a
numit umami.
In sosul a carui reteta urmeaza, am
folosit 4 ingrediente recunoscute pentru cantitatea mare de glutamat si prin
urmare, foarte umami: pasta de rosii, Liquit Aminos Bragg Liquid
Aminos (36 Lei / 180
ml), ciuperci uscate si Fulgi de
drojdie inactiva - Bio (15.46 Lei / 100 g). Sursa: Eating
Well, May 2020
Preparare: 50 minute
Total : 1 ora
Numar de portii: ¾ cana
Nutritie
Pe portie :
Ingrediente
·
2 linguri de ulei de canola
·
2 cani ceapa
galbena, tocata
·
1/2 lingurita sare
·
1 catel mare de
usturoi, tocat
·
1/4 cana pasta de
tomate
·
7 g ciuperci
uscate, pisate fin
·
1/4 lingurita
piper negru macinat
Preparare
1. Se incing intr-o cratita 2 linguri
de ulei, la foc mediu. Se adauga 2 cani de ceapa galbena tocata si o jumatate
de ligurita de sare. Se gateste amestecand frecvent timp de 15-20 minute, la
foc mediu-mic, pana cand ceapa se caramelizeaza.
Se adauga usturoiul tocat si se continua sa se gareasca cca 15-30 de secunde,
pana cand incepe sa se dezvolte aroma de usturoi. Se adauga o cana de apa
calda, ¼ cana de pasta de tomate, 1 ½ liguri de liguid aminos, pudra de
ciuperci uscste si ¼ lingurita de piper. Se ajusteaza
flacara cat sa fiarba molcom (simmer). Se gateste amestecand ocasional timp de
15 – 18 minute, sal pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se incorporeaza ¼
cana de fulgi de drojdie. Se lasa as se odihneasca timp de 10 minute. Se
transfera in vasul unui mini-procesor alimentar si se proceseaza pana se obtine
o pasta omogena cu o textura cremoasa.
2. Se pastreaza in frigider, in borcane
etanse timp de 1 luna, sau in congelator timp de 3 luni.
3. Se poate consuma:
- in
amestec cu maioneza la sandwicheuri, sau cremwursti;
- sos
pentru paste: Se fierb 120 g de spaghetti impreuna cu 2 maini de boabe
de mazare. Se topeste intr-o tigaie 1 ½ lingura de unt in ¾ cana din apa in
care au fiert pastele, si se adauga spaghetti si mazarea. Dupa ce s-au
incalzit uniform se adauga ¼ cana de sos umami.
- in
amestecuri de legume pentru hamburgeri vegetali.
- inlocuitor de ketchup sau sos de rosii in orice reteta.
No comments:
Post a Comment