Smootthie incepe sa-si faca intrare in
lume prin anii ’30, cand unii comerciantii din California care promovau o
alimentatie sanatoasa au inceput sa vanda o bautura racoritoare a care baza era
piureul de fructe, si era produsa dupa o reteta Braziliana. Insa America
de Sud nu este singura care a contribuit la nasterea acestei bauturi aromate.
Acest tip de bautura este foarte apreciat atat de bucataria araba cat si de cea
mediteraneana, care insa adauga linga pireul de fructe proaspete miere si
iaurt.
Si cum aceasta minune culinara trebuia
sa poarte un nume, a fost butezata in 23 Iunie1940 de Mabel Stegner, un
consultant in probleme economice, intr-un articol publicat in New York Herald
Tribune, “Let the blender do it for you!”. I 1952 Stegner publica cartea “Electric
Blender Recipes” in care, alaturi de slushy si cocktailuri gasim si retete
pentru smoothie.
In zilele noastre, smoothie se consuma
in inteaga lume, intr-o varietate imensa de arome atat preparat in casa cat si
industrial. Source:
Diabetic Living Magazine, 2016
Preparare: 10 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 3
Nutritie
Pentru o portie: 121 calorii; 4.1 g grasimi; 0.5 g grasimi saturate; 41 mg sodiu. 192 mg
potassiu; 20.6 g carbohidrati; 2.7 g fibre alimentare; 12 g zahar; 2.9 g
proteine; 104 IU vitamina A; 23 mg vitamina C; 15 mcg acid folic; 108 mg
calciu; 1 mg fier; 50 mg magneziu;
Ingrediente
·
½ cana apa
·
⅓ cana fulgi de ovaz
·
½ cana lapte de migdale sau lapte
degresat
·
¾ cana capsuni proaspete sau congelate
(dezghetate partial)
·
½ cana cirese proaspete sau congelate,
fara samburi, dezghetate partial
·
1 to 2 linguri unt de migdale
·
1 lingura de miere
·
½ cana de cuburi de gheata
Preparare
1. se amesteca fulgii de ovaz si apa intr-un bol care
poate fi utilizat in cuptorul cu microunde. Se gateste in cuptor timp de 1
minut, la putere maxima. Se adauga laptele si se gateste in continuare 30-50
secunde sau pana cand fulgii de ovaz s-au inmuiat. Se lasa sa se raceasca timp
de 5 minute.
2. Se combina intr-un blender laptele ramas (1/4 cana),
capsuni, cirese, unt de migdale si miere. Se proceseaza pana se obtine o
compozitie omogena. Se adauga ghiata si se proceseaza in continuare pana cand
se obtine textura dorita. Se decoeaza cu fructe si se serveste.
Notes
Unt de migdale s-ar putea gasi online:
460 g , produs indisponibil (la eMag):
1 kg, 119 RON:
No comments:
Post a Comment