Thursday, 7 May 2020

SMOOTHIE DE CIRESE SI CAPSUNI CU FULGI DE OVAZ


Smootthie incepe sa-si faca intrare in lume prin anii ’30, cand unii comerciantii din California care promovau o alimentatie sanatoasa au inceput sa vanda o bautura racoritoare a care baza era piureul de fructe, si era produsa dupa o reteta Braziliana. Insa America de Sud nu este singura care a contribuit la nasterea acestei bauturi aromate. Acest tip de bautura este foarte apreciat atat de bucataria araba cat si de cea mediteraneana, care insa adauga linga pireul de fructe proaspete miere si iaurt.

Si cum aceasta minune culinara trebuia sa poarte un nume, a fost butezata in 23 Iunie1940 de Mabel Stegner, un consultant in probleme economice, intr-un articol publicat in New York Herald Tribune, “Let the blender do it for you!”. I 1952 Stegner publica cartea “Electric Blender Recipes” in care, alaturi de slushy si cocktailuri gasim si retete pentru smoothie.

In zilele noastre, smoothie se consuma in inteaga lume, intr-o varietate imensa de arome atat preparat in casa cat si industrial. Source: Diabetic Living Magazine, 2016




Preparare: 10 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 3

Nutritie
Pentru o portie: 121 calorii; 4.1 g grasimi; 0.5 g grasimi saturate; 41 mg sodiu. 192 mg potassiu; 20.6 g carbohidrati; 2.7 g fibre alimentare; 12 g zahar; 2.9 g proteine; 104 IU vitamina A; 23 mg vitamina C; 15 mcg acid folic; 108 mg calciu; 1 mg fier; 50 mg magneziu;
Ingrediente
·          ½ cana apa
·          ⅓ cana fulgi de ovaz
·          ½ cana lapte de migdale sau lapte degresat
·          ¾ cana capsuni proaspete sau congelate (dezghetate partial)
·          ½ cana cirese proaspete sau congelate, fara samburi, dezghetate partial
·          1 to 2 linguri unt de migdale
·          1 lingura de miere
·          ½ cana de cuburi de gheata
Preparare

1. se amesteca fulgii de ovaz si apa intr-un bol care poate fi utilizat in cuptorul cu microunde. Se gateste in cuptor timp de 1 minut, la putere maxima. Se adauga laptele si se gateste in continuare 30-50 secunde sau pana cand fulgii de ovaz s-au inmuiat. Se lasa sa se raceasca timp de 5 minute.
2. Se combina intr-un blender laptele ramas (1/4 cana), capsuni, cirese, unt de migdale si miere. Se proceseaza pana se obtine o compozitie omogena. Se adauga ghiata si se proceseaza in continuare pana cand se obtine textura dorita. Se decoeaza cu fructe si se serveste.

Notes
Unt de migdale s-ar putea gasi online: 
460 g , produs indisponibil (la eMag):

1 kg, 119 RON:


No comments:

Post a Comment