Ultimele doua luni au fost un vârtej. Încă nu-i
gata. Totuși, mai scot capul spre lumină și mă agăț de amintiri cu apă limpede,
plajă, măslini și smochini. Între ele, pitta, o pâine necrescută, folosită la
învelirea cărnăriei și a celorlalte ingrediente care compun gyros pitta,
fast-food-ul grecesc.
De data asta am uns-o cu um hummus din ardei
gras rosu copt. Am asezat
deasupra rosii castraveti si masline, toate tocate maruntel. Am presarat cu feta sfaramata iar la
urma am stropit cu putin ulei de masline. A iesit un fel de pizza cu iz
mediteranean.
Source: Diabetes Self-Management, 2017
Preparare: 2 ore
Timp total: 2 ore si 30 minute
Numar de portii: 6
Ingrediente
Pentru Hummus
·
1 ardei gras rosu, curatat de
seminte si taiat in fasii de 3 cm latime
·
1 ardei jalpno, taiat pe lungime in jumatate (optional)
·
2 cani (455 g) naut din conserva, clatit
sub jet de apa si scurs)
·
2 – 4 catei de usturoi, tocati
·
5 linguri (85 g) tahini (pasta de susan)
·
1-2 lingurite (2 – 4 g) sumac
·
½ - 1 lingurita boia de ardei afumata
·
sucul de la o lamaie
·
2 linguri seminta de pin (optional)
·
ulei de masline extra virgin
·
sare
Pentru Pitta
·
350 g faina plus
extra.
·
15 g drojdie uscata (sal 30 g drojdie
proaspata)
·
1 lingurita de sare
·
2 lingurite zahar
·
2 lingurite ulei de masline extravirgin
·
150 ml lapte
·
100 ml apa calduta
Pentru
Pizza
·
1 cana castravete taiat in cubulete
·
1-2 linguri suc de lamaie
·
1 lingura oregano proaspat, tocat
·
1//2 cana rosii, curatate de samburi si taiate
in cubulete
·
½ cana masline feliate
·
¼ cana branza feta
Preparare
5. When
ready to serve, top roasted red pepper hummus with a little more extra virgin
olive oil and the toasted pine nuts. Add a pinch of paprika or sumac for
garnish, if you like. Serve with warm pita bread and sliced veggies for
dipping! Enjoy!
1. PENTRU HUMUS: Se incinge cuptorul
la 230˚C.
2. Se aseaza fasiile de ardei gras
impreuna cu ardeiul iute intr-o tava pentru copt, sau intr-o tigaie de fonta. Se
stropesc generos cu ulei. Se coc in cuptor timp de 15, 20 minute, sau pana cand
-s-au inmuiat si s-au ars la suprafata. Se scot din cuptor si se lasa sa
se raceasca. Se scurg de ulei.
3.
Se monteaza robotul de bucatarie cu lama pentru tocat. Se pun ardeii in
cuva robotului de bucatarie. Se adauga naut, usturoi, tahini, sumac, boia de
ardei, suc de lamiae si uleiu de masline scurs de la ardei. Se proceseaza pana
se obtine consistenta si textura dorita. Se gusta, si se ajusteaza cu
sare, piper su suc de lamiae, daca se considera ca este nevoie.
4. Se transfera intr.-un bol, se acopera
si se pune in frigider sa se raceasca si sa se combine aromele, cam o ora.
5. PENTRU PITTA: Se amesteca intr-un bol, faina, drofdia
uscata, sarea si zaharul. Se adauga cate putina apa si se amesteca bine. Se
adauga laptele, cate putin, si se amesteca. Se adauga uleiul de masline si se
framanta pana se obtine un aluat suplu ce nu se lipeste de peretii vasului.
6. Se acopera cu un prosop de bucarie si
se lasa la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana isi
dubleaza volumul (30 min – 2 ore).
7. Se putreaza cu faina o planseta
pentru aluat. Se imparte aluatul in 6 si se intind 6 lipii, cu diametrul de 20
cm si groase de 5 mm. Se caroiaza cu lama unui cutit, sau se inteapa cu o furculita
.
8. Se incinge tigaia de fonta,
se unge cu ulei de masline si se coc pe rand, cam 3 minute pe fiecare parte,
sal pana cand s-au rumenit.
9. Se folosesc imediat, sal se put
pastra in pungi etanse.
10. PENTRU PIZZA: Se amesteca intr-un bol castravetele cu
oregano si suc de lamaie.
11. Se unge pitta cu humus de
ardei rosu. Se aseaza desupra mixtura de castravete, rosiile si
feliile de masline.
12. Se presara cu seminte de pin prajite
si sumac. Se adauga branza si se stropeste cu putin ulei de masline.
Note
Pitta Greceasca se poate cumpara de la supermarket, sau comanda de la un local cu specific grecesc. Nu este insa greu sa o preparam in casa. Sunt multe retete pe internet. Este de unde alege!
Linkuri utile:
Pita greceasca,
400 g / 6.19 Lei, Megaimage:
PITA GRECEASCA (reteta)
No comments:
Post a Comment