Sunday 3 May 2020

PIZZA MEDITERANEANA CU BLAT DE PITTA


Ultimele doua luni au fost un vârtej. Încă nu-i gata. Totuși, mai scot capul spre lumină și mă agăț de amintiri cu apă limpede, plajă, măslini și smochini. Între ele, pitta, o pâine necrescută, folosită la învelirea cărnăriei și a celorlalte ingrediente care compun gyros pitta, fast-food-ul grecesc.
De data asta am uns-o cu um hummus din ardei gras rosu copt. Am asezat deasupra rosii castraveti si masline, toate tocate maruntel. Am presarat cu feta sfaramata iar la urma am stropit cu putin ulei de masline. A iesit un fel de pizza cu iz mediteranean.

Source: Diabetes Self-Management, 2017



Preparare: 2 ore
Timp total: 2 ore si 30 minute

Numar de portii: 6

Ingrediente



Pentru Hummus
·          1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat in fasii de 3 cm latime
·          1 ardei jalpno, taiat pe lungime in jumatate (optional)
·          2 cani (455 g) naut din conserva, clatit sub jet de apa si scurs)
·          2 – 4 catei de usturoi, tocati
·          5 linguri (85 g) tahini (pasta de susan)
·          1-2 lingurite (2 – 4 g) sumac
·          ½ - 1 lingurita boia de ardei afumata
·          sucul de la o lamaie
·          2 linguri seminta de pin (optional)
·          ulei de masline extra virgin
·          sare
Pentru Pitta
·         350 g faina plus extra.
·          15 g drojdie uscata (sal 30 g drojdie proaspata)
·          1 lingurita de sare
·          2 lingurite zahar
·          2 lingurite ulei de masline extravirgin
·          150 ml lapte
·          100 ml apa calduta
Pentru Pizza
·          1 cana castravete taiat in cubulete
·          1-2 linguri suc de lamaie
·          1 lingura oregano proaspat, tocat
·          1//2 cana rosii, curatate de samburi si taiate in cubulete
·          ½ cana masline feliate
·          ¼ cana branza feta


Preparare

5.       When ready to serve, top roasted red pepper hummus with a little more extra virgin olive oil and the toasted pine nuts. Add a pinch of paprika or sumac for garnish, if you like. Serve with warm pita bread and sliced veggies for dipping! Enjoy!
1. PENTRU HUMUS: Se incinge cuptorul la 230˚C.
2. Se aseaza fasiile de ardei gras impreuna cu ardeiul iute intr-o tava pentru copt, sau intr-o tigaie de fonta. Se stropesc generos cu ulei. Se coc in cuptor timp de 15, 20 minute, sau pana cand -s-au inmuiat si s-au ars la suprafata. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se scurg de ulei.
3.  Se monteaza robotul de bucatarie cu lama pentru tocat. Se pun ardeii in cuva robotului de bucatarie. Se adauga naut, usturoi, tahini, sumac, boia de ardei, suc de lamiae si uleiu de masline scurs de la ardei. Se proceseaza pana se obtine consistenta si textura dorita. Se gusta, si se ajusteaza cu sare, piper su suc de lamiae, daca se considera ca este nevoie.
4. Se transfera intr.-un bol, se acopera si se pune in frigider sa se raceasca si sa se combine aromele, cam o ora.
5. PENTRU PITTA:  Se amesteca intr-un bol, faina, drofdia uscata, sarea si zaharul. Se adauga cate putina apa si se amesteca bine. Se adauga laptele, cate putin, si se amesteca. Se adauga uleiul de masline si se framanta pana se obtine un aluat suplu ce nu se lipeste de peretii vasului.
6. Se acopera cu un prosop de bucarie si se lasa la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul (30 min – 2 ore).
7. Se putreaza cu faina o planseta pentru aluat. Se imparte aluatul in 6 si se intind 6 lipii, cu diametrul de 20 cm si groase de 5 mm. Se caroiaza cu lama unui cutit, sau se inteapa cu o furculita .
8. Se incinge tigaia de fonta, se unge cu ulei de masline si se coc pe rand, cam 3 minute pe fiecare parte, sal pana cand s-au rumenit.
9. Se folosesc imediat, sal se put pastra in pungi etanse.
10. PENTRU PIZZA:  Se amesteca intr-un bol castravetele cu oregano si suc de lamaie.
11. Se unge pitta cu humus de ardei rosu. Se aseaza desupra mixtura de castravete, rosiile si feliile de masline.
12. Se presara cu seminte de pin prajite si sumac. Se adauga branza si se stropeste cu putin ulei de masline.


Note

Pitta Greceasca se poate cumpara de la supermarket, sau comanda de la un local cu specific grecesc. Nu este insa greu sa o preparam in casa. Sunt multe retete pe internet. Este de unde alege!

Linkuri utile:

Pita greceasca, 400 g / 6.19 Lei, Megaimage:

PITA GRECEASCA (reteta)

No comments:

Post a Comment