Saturday, 30 May 2020

SALATA THAILANDEZA DE PUI


Despre mancarea Thailandeza vom vorbi cu alta ocazie. Astazi insa voi taifasui despre salata de pui, un preparat extrem de versátil care poate fi preparat intr-un sir nesfarsit de combinatii. Este o solutie pentru folosirea resturilor de friptura ramasa din ziua precedente. Este o solutie cand nu ai timp de gatit. Este o solutie pentru a pune pe massa um preparat echilibrat din atat din punct de vedere nutritional cat si al gustului. Pentru a pregati o astfel de salata, avem de urmat 4 pasi, dupa cum urmeaza:

 

1. Fiind vorba despre o salata de pui, primul ingrediente este puiul. Poate proveni din friptura sau gratarul pregatit cu o zi inainte. Poate fi cumparat gata gatit de la raioanele specializate din supermarket. Poate fi gatit in casa prin orice metoda va este la indemana (in cuptor, pe gratar, in tigaie sau fiert). Se lasa sa se raceasca si se desface in fasii, cu o furculita. Pentru a obtine o structura mai crocanta, fasiile obtinute se pot rumeni in tigaie. In reteta care urmeaza voi folosi piept de pui pe care il voi fierbe la foc mic intr-un amestec de supa de pui si vin aromatizat cu ierburi aromate.

 

2. Al doilea pas este prepararea unui dressing. Pentru a taia din calorii eu folosesc de obicei un amestec de iaurt grecesc cu maioneza (ambele light) la care adug ceapa tocata, suc de lamaie, sare, piper. Pentru a obtine o aroma specifica adaug ierburi aromate (busuioc, chives, coriandru, marar,menta, patrunjel, tarhon) si/sau sosuri (pasta de anchoa, sos usturoi, Gochujang, Sos de ardei iute, Miso, Pesto, sos dulce de ardei iute)

 

3. Pentru a avea um preparat echilibrat se adauga legume si/ sau fructe tocate (mar, avocado, ardei gras, broccoli, morcov, conopida, telina, jicama, gulie, ceapa verde), intregi sau injumatatite (rucola, rosii cherry, boabe de porumb, fructe uscate, struguri, fasole verde, mazare, pastai de mazare, spanac) sau feliate (farza, kale, ridichi).

 

4. Si intodeauna dupa ce am asamblat salata in farforie o presar cu de bacon sau prosciuto prajit si sfaramat, branza sfaramata, ierburi aromate, nori prajit si sfaramat, ceapa verde taiat adiagonal, alune sau nuci prajite sau seminte prajite.

 

 
In reteta care urmeaza este vorba despre os alata de pui cu o asezonere thailandeza data de utilizarea sosului dulce de ardei iute. Daca nu il gasiti, poate fi inlocuit cu un amestec de 1 lingura de ketchup, 1 lingurita Sriracha, 1 lingurita miere, 1 lingurita oted de orez si un varf de cutit de fulgi de ardei iute,  pisati. Source: EatingWell Magazine, May/June 2016       









Preparare: 35 minute
Total :  1 ora
Numar de portii: 6
 

Nutritie


Pe portie : 336 kcal, 22 g proteine, 10.9 g grasimi (2.7 g grasimi saturate), 34 g carbohidrati, 5 g fibre alimentare, 482 mg sodiu
 Ingrediente





Pentru pui:
  •   3 cani fond de pui
  •   1 cana vin alb sec
  •   1 ceapa esalota mare, taiata in jumatati
  •   3 crengute de cimbru proaspat
  •   1 frunza de dafin
  •   ¼ lingurita sare
  •   ¼ lingurita boabe de piper
  •   2 piepti de pui (cca 500 g fiecare), cu os si piele.
    Pentru salata:
  •   ½ cana iaurt grecesg light
  •   ⅓ cana maioneza
  •   2 linguri ceapa esalota tocata
  •   2 lingurite suc de lamaie
  •   ½ lingurita de sare
  •   ½ lingurita de piper rasnit
  •   3 cani carne de pui gatita, desfacuta in fasii sau tocata
  •   1 cana varza chinezeasca toccata (feliata) in fasii subtiri
  •   ½ cana ardei gras rosu, tocat
  •   3 linguri alune cashew, prajite si tocate

    Preparare
1. Se amesteca intr-o cratita mare de cca 4 litri 3 cani de fond de pui, 1 cana de vin alb, 1 ceapa esalota mare taiata in jumatati, 3 crengute de cimbru, o foaie de dafin, ¼ lingurita de sare si ¼ lingurita boabe de piper negru. Se aseaza pieptii de pui cu partea cu piela in jos. Se da in clocot la foc mare. Se reduce focul si se lasa sa fiarba domol cam 30 de minute, sau pana cand temperatura masurata la interiorul carnii este de 74 °C. Se transfera pe un fund de bucatarie si se lasa sa se raceasca. Se desface in fasii cu o furculita. Daca se doreste o textura mai crocanta, se pot rumeni fasiile de pui in tigaie.
2. Intre timp se combina intr-un castron pentru salata maioneza cu yaurt, ceapa esalota, sosul de ardei iute, sucul de lamaie, sare si piper.
3. Se adauga carnea de pui gatita, varza chinezeasca si arediul gras.
4. Se serveste la temperatura camerei sau racita in frigider cca. 2 ore, presarata cu alune cashew prajite si sfaramate.


 Sfaturi.




Poate fi pastrata in frigider pana la 3 zile.

















No comments:

Post a Comment