Broccoli isi are originea in Imperiul
Roman unde era cultivat pentru consum alimentar. De atunci, a ramas popular in
Peninsula Italica, de unde emigrantii italieni au incercat sa il cultive si sa
patrunda pe piata americana. Nu a fost insa bine primit, in principal datorita
rasismului manifestat impotriva italienilor.
Nici in Europa nu s-a bucurat de
atentie datorita costurior de productie relativ mari si a posibilitatilor
reduse de coservare (dupa doar cateva zile de depozitare, broccoli si-a pierdut
proprietaile culinare, singurul mod de conservare cunoscut pana acum fiind
congelarea, disponibila si accesibila doar dupa cel de al doilea razboi
mondial.)
Consumul de broccoli a inregistrat un
boom incepand cu anii ’70, cand datorita recunoasterii aportului sau
nutritional (de pilda are un continut ridicat de vitamina A) a devenit popular
in randul parintilor care incearca sa le ofere copiilor o alimentatie
sanatoasa. Copiii anilor ’70, acum adulti, isi hranesc proprii copii cu
broccoli pentru ca “broccoli is good for you”.
In zilele noastre, incep sa intre pe
piata (nu le-am gasit inca in Romania) alte cateva varietati cum ar fi broccolini (un hibrid
dintre broccoli si broccoli chinezesc) sau rapini (de fapt un soi de napi
al carui muguri seamana cu broccoli).
In prezent, lideri de piata sunt China
si India, care, impreuna, produc 73% din productia mondiala de broccoli si
conopida.
Sursa: EatingWell Magazine, May 2020
Preparare: 10 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: 154
calorii; 10 g grasimi; 4 g grasimi saturate; 19 mg colesterol; 348 mg sodiu.
219 mg potasiu; 14 g carbohidrati; 1 g fibre alimentare; 5 g zahar; 5 g proteine;
4388 IU vitamina A; 133 mg vitamina C; 103 mcg acid folic; 73 mg calciu; 1 mg fier;
37 mg magneziu;
Ingrediente
·
2 broccoli taiati pe lungime in patru
·
4 linguri ulei de masline extra-virgin
·
½ lingurita sare
·
2 linguri otet din vin rosu
·
2 linguri Frunze proaspete de busuioc, tocate
·
2 linguri chives proaspat, tocat
·
½ lingurita mustar Dijon
·
¼ lingurita piper negru rasnit
Preparare
1. Se incinge gratarul. Se trage jarul sub o jumatate din
gratar, lasan cealalta jumatate libera.
2. Se amesteca brocoli cu 2 linguri de ulei si ¼
lingurita de sare. Se frige broccoli pe gratar, deasupra jarului, cu partea
taiata in jos, timp e 10 – 15 minute, sau pana cand incepe sa se rumeneasca. Se
muta pe partea fara jar, se acopera si se lasa pe gratar timp de 10 – 15 minute,
sau pana cand tulpina s-a inmuiat.
3. Intre timp se amesteca intr-un bol otetul cu busuioc,
chives, mustar, pier si ¼ lingura de ulei. Se lasa cateva minute pentru a se
amesteca aromele.
4. Cand brocoli este gata, se scote intr-un castor, se
amesteca cu vinegreta si se serveste ca garnitura.
No comments:
Post a Comment