Friday, 8 May 2020

BROCCOLI LA GRATAR CU VINEGRETA DE IERBURI AROMATE


Broccoli isi are originea in Imperiul Roman unde era cultivat pentru consum alimentar. De atunci, a ramas popular in Peninsula Italica, de unde emigrantii italieni au incercat sa il cultive si sa patrunda pe piata americana. Nu a fost insa bine primit, in principal datorita rasismului manifestat impotriva italienilor.

Nici in Europa nu s-a bucurat de atentie datorita costurior de productie relativ mari si a posibilitatilor reduse de coservare (dupa doar cateva zile de depozitare, broccoli si-a pierdut proprietaile culinare, singurul mod de conservare cunoscut pana acum fiind congelarea, disponibila si accesibila doar dupa cel de al doilea razboi mondial.)

Consumul de broccoli a inregistrat un boom incepand cu anii ’70, cand datorita recunoasterii aportului sau nutritional (de pilda are un continut ridicat de vitamina A) a devenit popular in randul parintilor care incearca sa le ofere copiilor o alimentatie sanatoasa. Copiii anilor ’70, acum adulti, isi hranesc proprii copii cu broccoli pentru ca “broccoli is good for you”.

In zilele noastre, incep sa intre pe piata (nu le-am gasit inca in Romania) alte cateva varietati cum ar fi broccolini (un hibrid dintre broccoli si broccoli chinezesc) sau rapini (de fapt un soi de napi al carui muguri seamana cu broccoli).

In prezent, lideri de piata sunt China si India, care, impreuna, produc 73% din productia mondiala de broccoli si conopida.


Sursa: EatingWell Magazine, May 2020




Preparare: 10 minute
Timp total: 30 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: 154 calorii; 10 g grasimi; 4 g grasimi saturate; 19 mg colesterol; 348 mg sodiu. 219 mg potasiu; 14 g carbohidrati; 1 g fibre alimentare; 5 g zahar; 5 g proteine; 4388 IU vitamina A; 133 mg vitamina C; 103 mcg acid folic; 73 mg calciu; 1 mg fier; 37 mg magneziu;

Ingrediente
·          2 broccoli taiati pe lungime in patru
·          4 linguri ulei de masline extra-virgin
·          ½ lingurita sare
·          2 linguri otet din vin rosu
·          2 linguri Frunze proaspete de busuioc, tocate
·          2 linguri chives proaspat, tocat
·          ½ lingurita mustar Dijon
·          ¼ lingurita piper negru rasnit
Preparare
1. Se incinge gratarul. Se trage jarul sub o jumatate din gratar, lasan cealalta jumatate libera.

2. Se amesteca brocoli cu 2 linguri de ulei si ¼ lingurita de sare. Se frige broccoli pe gratar, deasupra jarului, cu partea taiata in jos, timp e 10 – 15 minute, sau pana cand incepe sa se rumeneasca. Se muta pe partea fara jar, se acopera si se lasa pe gratar timp de 10 – 15 minute, sau pana cand tulpina s-a inmuiat.

3. Intre timp se amesteca intr-un bol otetul cu busuioc, chives, mustar, pier si ¼ lingura de ulei. Se lasa cateva minute pentru a se amesteca aromele.

4. Cand brocoli este gata, se scote intr-un castor, se amesteca cu vinegreta si se serveste ca garnitura.

No comments:

Post a Comment