Wednesday, 27 May 2020

JAMAICAN JERK DIN CREVETI CU SALSA DE ANANAS


Jamaican Jerk se refera atat la metoda traditionala jamaicana de conservare si preparare a carnii (care a dat si numele preparatului care rezulta) cat si la amestecul de condiment folosit pentru prepararea lui, cunoscut si ca mix de condimente Caribbean (Caribbean seasoning).

Asadar, povestea are doua parti.  Jerk, ca metoda de conservare a carnii era folosita de de triburile Arawak care locuiau in Jamaica la 1492, cand Cristopher Colubus a descoperit America. Ei foloseau o tehnica specifica de afumare a carnii si uscare la soare, sau la foc mic. Condimentarea era destul de saraca, intrucat singurul comdiment de care dispuneau era enibaharul. Aceasta metoda se foloseste si in prezent pentru a face ceea ce se cheama astazi Jerky.

Partea a doua se refera la condimentare  si incepe in secolul 18, cand o comunitate de sclavi de origine Africana (Maroons), refugiati in insulele jamaicane s-au ascuns in munti pentru a scapa de Englezii care controlau Jamaica acelor timpuri. Maroons ou folosit pentru conservarea carnii un amestec de sare, piper, enibahar (singurul condiment ce provine din zona Caraibbelor) si ardei iute (habanero).  Aceasta ar fi originea faimosului mix de condimente Jamaican Jerk, care in prezent este folosit ca marinada uscata pentru carnea de porc, pui, peste si fructe de mare si vita.

Ca o atractie turistica, colibe in care se prepara  Jamaican Jerk in mod traditional sunt instalate pe toate plajele jamicane. Sursa: EatingWell Magazine, May 2020

       

Preparare: 25 minute
Total : 25 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pe portie : 210 kcal.; 8 g grasimi; 1 g grasim saturate; 24 g proteine; 13 g carbohidrati; 185 mg colesterol; 2 g fibre alimentare; 135 mg sodiu.


Ingrediente:

Pentru Jamican Jerk
   4 lingurite zahar de cocos (sau zahar brun)
   4 linngurite sare de mare
   4 lingurite granule de usturoi deshidratat
   4 lingurite granile de ceapa deshidratata
   2 lingurite seminte de enibahar pisate
   2 lingurite seminte de coriandru pisate
   4 lingurite de paprika
   1 lingurita fulgi de ardei iute
   ½ lingurita nucsoara pisata
   ½ lingurita cuisoare pisate
   ¼ lingurita scortisoara pisata
   2 linguri cimbru uscat
Pentru Frigaruile de creveti
   500 g creveti proaspeti, de marime mare, curatati de cochilie si intestine
   2 linguri de Jamaican Jerk, plus o lingurita pentru servit
   sucul de la o jumatate de portocala. Cealalta jumatate desfacuta in segmente pentru servit.
   2 linguri de ulei vegetal
   2 cani de ananas taiat in cubulete
   ½ cana de ardei gras rosu, taiat in cubulete
   ¼ cana ceapa rosie, taiata in cubulete
   Ceapa verde tocata pe diagonala pentr servit (optional)

Preparare:

1. Se prepara amestecul de condimente (daca ati gasit gata preparat in supermarket, se sare peste acest pas). Se pun toate condimentele intr-un mini procesor alimentar si se proceseaza pana se obtine o pudra fina si omogena. Se transfera intr-un borcan cu capac etans si s pastreaza intr-un loc uscat si racoros timp de cateva luni, sau in frigider pentru o perioada mai lunga.

2. Se incinge graturul. Se pun frigurile de lemn in apa pentru a se hidrata.

3. Se amesteca crevetii cu doua linguri de Jamaican Mix, sucul de portocale si doua linguri de ulei astfel incat sa se acopere uniform cu condimente. Se lasa sa se marineze, in frigider pentru 15 minute.

4. Intre timp, se amesteca intr.-um castron ananasul cu areiul rosu, ceapa si o lingurita de Jamaican Jerk.

4. Se insira crevetii pe frigarui de lemn se se gatesc pe gratar timp de 6 minute, intorcandu-i de pe o parte pe cealalta parte, pana isi schimba culoarea in roz.

5. Se servesc cravetii alaturi de salas de ananĂ¡s, si felii de portocala, presatrati optional cu rondele de ceapa verde

No comments:

Post a Comment