Saturday, 9 May 2020

PUI BOURBON CU CARTOFI DULCI COPTI PE GRATAR


Pe numele sau adevarad Borbon Chicken, a vazut lumina zilei pe strada Bourbon din New Orleans, Louisiana. Este o fuziune culinara intre bucataria Cajun a imigrantilor francezi si bucataria Chineza ajunsa ceva mai tarziu, si care asa cum am mai spus, a cautat sa se integreze in obiceiurile locale. Nu am reusit as gasesc cand si cine l-a creat, dar in zilele noastre este unul din preparatele care se gasesc in general in  fast-food, in multe malluri si in unele restaurante Chinezesti (asa numitele Cajun-Chinese Resturant).  De regula, carnea de pui pui dezosata aste taiat in bucati mici si esta marinata, gatita si servita intrun sos ce contine bourbon (whiskey produs numai in Kentucky, din porumb), sos de soya si sirop de artar ca ingrediente de baza. De obicei carnea este gatita conform tehnicii chinezesti stir-fray. Exista insa si variant Cajun, in care carnea este fripta la gratar .

In reteta de azi, vom folosi piept de pui pe care il vom marina minim 8 ore inainte de al frige pe gratar. Vom inlocui sosul dulceag care are adaugat zahar brun sau melasa cu cartof dulce, copt tot pe gratar,  care are un indice glicemic mai bun.

Sursa: Diabetic Living Magazine





Preparare: 20 minute
Timp total: 8 ore si 55 minute
Numar de portii: 4

Nutritie
Pentru o portie: (150 g de pui si ¾ cana de cartof dulce) 496 calorii; 13.3 g grasimI; 5 g grasimi saturate; 143 mg colesterol; 557 mg sodiu. 1188 mg potassiu; 40.6 g carbohidratei; 5.5 g fibre alimentare; 11 g zahar; 47.9 g proteine; 22058 IU vitamina A; 5 mg vitamina C; 38 mcg acid folic; 271 mg calciu; 2 mg fier; 94 mg magneziu;

Ingrediente
Pentru Pui Bourbon:
·          2 jumatati (340 g) piept de pui dezosat, fara piele
·          2 linguri whiskey bourbon (sau cidru de mere)
·          2 linguri sirop de artar
·          1 lingura sos de soya
·          2 lingurite mustrar Dijon
·          3 catei de usturoi tocati foarte marunt
·          ½ lingurita fulgi de ardei iute sau pref de praf de ardei iute
·          Ceapa verde feliata (optional)
Pentru crtofii dulci la gratar:
·          2 cartofi dulci (340 g)
·          1 ceapa de marime medie
·          6 felii de bacon (crud, afumat, feliat si ambalat in vid, cum este cel produs de Ringa)
·          3 linguri unt topit
·          ½ cana (60 g) branza cheddar rasa
Preparare
1. Se pun pieptii de pui intr-o punga de plastic cu system de inchidere, si se aseaza intr-um castron. Se prepara marinada amestecand intr.-um bol Bourbon cu siropul de artar, sos de soia, mustar, usturoi si ardei iute. Se toarna marinada in punga, peste pui si se amesteca astfel incat sa se acopere toata suprafata puiului. Se pune in frigider pentru 8-24 ore, amestecandu-l din cand in cand.

2. Se taie o lungime de 90 cm dintr-o folie de aluminiu lata de 45 cm (din aceea “profesionala”). Se pliaza in doua, ca as se formeze um patrat cu latura de 45 cm. (alternativ, se face o imbinare “frantuzeasca” intre doua folii te 30 cm, care apoi se pliaza. Important e as avem um patrat suficiente de mare (45x45 cm) si suficiente de resistent). Se curata cartofii si se taie in felii groase d 6-7 mm. Se aseaza feliile de cartofi pe centrul foliei de aluminiu.. Se feliaza ceapa tot la 6-7 mm grosime si se aseaza desupra feliilor de cartof. Se prajesc feliile de bacon intro tigaie, se toaca s i se presara deasupra cepei. Se stropeste cu unt topit. Se impacheteaza folia de aluminiu astfel incat sa se inchida etans.

3. Se aseaza pachetu cu cartofi pe grataru incins se se gateste, la temperatura medie, intorcand pachetul dupa fiecare 10 minute, cam 30-40 minute, sau pana cand certofii s-au inmuiat. Se ia pachetul de pe gratar. Se desface cu grija si se presara deasupra cartofilor branza cheddar. Se impacheteaza la loc si se pune din nou la gratar pentru 5 minute, sau pana cand branza s-a topit.

4. Intre timp, se scoate puiul din marinada. Marinada ramasa se arunca. Se pune puiul pe gratar pentru 15 minute sal pana cand s-a facut (temperatura interioara masurata cu um termometru pentru gratar trebuie as fie de 74 °C. Se ia pieptul de pui de pe gratar si se lasa 5 minute as se odihneasca.

5 Se taie fiecare piept in jumatae, Se distribuie in 4 farfurii alaturi de cartof dulce. Se decoreaza cu ceapa verde feliata oblic.

No comments:

Post a Comment