Pe numele sau adevarad Borbon Chicken, a vazut lumina
zilei pe strada Bourbon din New Orleans, Louisiana. Este o fuziune culinara intre bucataria
Cajun a imigrantilor francezi si bucataria Chineza ajunsa ceva mai tarziu, si care asa cum am mai spus,
a cautat sa se integreze in obiceiurile locale. Nu am reusit as gasesc cand si
cine l-a creat, dar in zilele noastre este unul din preparatele care se gasesc
in general in fast-food, in multe malluri
si in unele restaurante Chinezesti (asa numitele Cajun-Chinese Resturant). De regula, carnea de pui pui dezosata aste taiat
in bucati mici si esta marinata, gatita si servita intrun sos ce contine
bourbon (whiskey produs numai in Kentucky, din porumb), sos de soya si sirop de
artar ca ingrediente de baza. De obicei carnea este gatita conform tehnicii chinezesti
stir-fray. Exista insa si variant Cajun, in care carnea este fripta la gratar .
In reteta de azi, vom folosi piept de
pui pe care il vom marina minim 8 ore inainte de al frige pe gratar. Vom
inlocui sosul dulceag care are adaugat zahar brun sau melasa cu cartof dulce,
copt tot pe gratar, care are un indice
glicemic mai bun.
Sursa: Diabetic Living
Magazine
Preparare: 20 minute
Timp total: 8 ore si 55 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: (150 g de pui si ¾ cana de cartof dulce) 496 calorii;
13.3 g grasimI; 5 g grasimi saturate; 143 mg colesterol; 557 mg sodiu. 1188 mg
potassiu; 40.6 g carbohidratei; 5.5 g fibre alimentare; 11 g zahar; 47.9 g
proteine; 22058 IU vitamina A; 5 mg vitamina C; 38 mcg acid folic; 271 mg
calciu; 2 mg fier; 94 mg magneziu;
Ingrediente
Pentru Pui
Bourbon:
·
2 jumatati (340 g) piept de pui dezosat, fara piele
·
2 linguri whiskey bourbon (sau cidru de
mere)
·
2 linguri sirop de artar
·
1 lingura sos de soya
·
2 lingurite mustrar Dijon
·
3 catei de usturoi tocati foarte
marunt
·
½ lingurita fulgi de ardei iute sau pref
de praf de ardei iute
·
Ceapa verde feliata (optional)
Pentru crtofii dulci la gratar:
·
2 cartofi dulci (340 g)
·
1 ceapa de marime medie
·
6 felii de bacon (crud, afumat, feliat
si ambalat in vid, cum este cel produs de Ringa)
·
3 linguri unt topit
·
½ cana (60 g) branza cheddar rasa
Preparare
1. Se pun pieptii de pui intr-o punga de plastic cu
system de inchidere, si se aseaza intr-um castron. Se prepara marinada
amestecand intr.-um bol Bourbon cu siropul de artar, sos de soia, mustar,
usturoi si ardei iute. Se toarna marinada in punga, peste pui si se amesteca
astfel incat sa se acopere toata suprafata puiului. Se pune in
frigider pentru 8-24 ore, amestecandu-l din cand in cand.
2. Se taie o lungime de 90 cm dintr-o folie de
aluminiu lata de 45 cm (din aceea “profesionala”). Se pliaza in doua, ca as se
formeze um patrat cu latura de 45 cm. (alternativ, se face o imbinare
“frantuzeasca” intre doua folii te 30 cm, care apoi se pliaza. Important e as
avem um patrat suficiente de mare (45x45 cm) si suficiente de resistent). Se curata
cartofii si se taie in felii groase d 6-7 mm. Se aseaza
feliile de cartofi pe centrul foliei de aluminiu.. Se feliaza
ceapa tot la 6-7 mm grosime si se aseaza desupra feliilor de cartof. Se prajesc
feliile de bacon intro tigaie, se toaca s i se presara deasupra cepei. Se stropeste
cu unt topit. Se impacheteaza folia de aluminiu astfel incat sa se inchida
etans.
3. Se aseaza pachetu cu cartofi pe grataru incins se
se gateste, la temperatura medie, intorcand pachetul dupa fiecare 10 minute,
cam 30-40 minute, sau pana cand certofii s-au inmuiat. Se ia pachetul de pe
gratar. Se desface cu grija si se presara deasupra cartofilor branza cheddar. Se
impacheteaza la loc si se pune din nou la gratar pentru 5 minute, sau pana cand
branza s-a topit.
4. Intre timp, se scoate puiul din marinada. Marinada
ramasa se arunca. Se pune puiul pe gratar pentru 15 minute sal pana cand s-a
facut (temperatura interioara masurata cu um termometru pentru gratar trebuie
as fie de 74 °C. Se ia pieptul de pui de pe gratar si se lasa 5 minute as se odihneasca.
5 Se taie fiecare piept in jumatae, Se distribuie in 4
farfurii alaturi de cartof dulce. Se decoreaza cu ceapa verde feliata oblic.
No comments:
Post a Comment