Monday 18 May 2020

PORUMB COPT CU UNT AROMATIZAT CU LAMAIE


Porumbul, fie el copt, fiert sau sub forma de floricele, a devenit emblematic pentru America zilelor noastre. Si de fapt este una dintre putinele cereale cultivate de populatiile native din Lumea Noua, sau ceea ce azi numim America Centrala. Istoricii spun ca a fost domesticit cu vre-o 9000 de ani in urma in Honduras, de unde s-a raspandit in Peru si Mexic. Pe 12 Octombrie 1492, cand Cristofor a ajuns in America, a facut cunostinta si cu porumbul. Iar porumbul l-a conoscut pe Cristopher Columb. Si drept urmare, a facut cunostinta cu intreaga lume.

Insa, spre deosebire de Europa unde este folosit in special pentru prepararea de amidon de porumb (si doar in masura foarte mica pentru mamaliga sau polenta), in America este unul din ingretientele de baza pentrui numeroase preparate: tortillas, paine de porumb, tocane, tamales, puddinguri si char bauturi. Si nu in ultimul rand faimosul Bourbon, whiskeyul de porumb produs in Kentucky. Sursa: Diabetes Self-Management Magazine, May/June 2018





 Preparare: 25 minute

Timp total: 25 minute
Numar de portii: 4


Nutritie
Pe portie : 84 calorii; 15 g carbohidrati; 2 g proteine; 3 g grasimi; 1 g grasimi saturate; 0 mg colesterol; 189 mg sodiu; 2 g fibre alimentare;
Ingrediente
·          4 stiuleti de porumb “in lapte”, curatati de panuse si matase
·          Spray de ulei de masline
·          2 linguri de margarina cu continut redus de grasime
·          1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
·          1 lingurita coaja rasa de lamaie
·          1/2 lingurita piper negru rasnit
·          1/4 lingurita paprika
·          1/4 lingurita sare

Preparare
1. Se incinge gratarul (cel cu carbuni, sau de la aragaz, sau electric – in functie de dotari shi chef) la temperatura medie. Se unge porumbul cu spray de ulei de masline. Se gatesc pe gratar, acoperiti, timp de 18 – 20 minute, sau pana cand s-au rumenit pe toate partilhe.
2. Intre timp se amesteca intr.-um castronel margarina cu patrunjelul tocat, coaja de lamaie, piper, páprica si sare.
3. Se unge porumbul cu pasta de margarina si se serveste.





Notes











No comments:

Post a Comment