Porumbul, fie el copt, fiert sau sub forma de
floricele, a devenit emblematic pentru America zilelor noastre. Si de fapt este
una dintre putinele cereale cultivate de populatiile native din Lumea Noua, sau
ceea ce azi numim America Centrala. Istoricii spun ca a fost domesticit cu vre-o 9000 de ani
in urma in Honduras, de unde s-a raspandit in Peru si Mexic. Pe 12 Octombrie
1492, cand Cristofor a ajuns in America, a facut cunostinta si cu porumbul. Iar
porumbul l-a conoscut pe Cristopher Columb. Si drept urmare, a facut cunostinta
cu intreaga lume.
Insa, spre deosebire de Europa unde
este folosit in special pentru prepararea de amidon de porumb (si doar in
masura foarte mica pentru mamaliga sau polenta), in America este unul din
ingretientele de baza pentrui numeroase preparate: tortillas, paine de porumb,
tocane, tamales, puddinguri si char bauturi. Si nu in ultimul rand faimosul Bourbon, whiskeyul de
porumb produs in Kentucky. Sursa: Diabetes Self-Management Magazine, May/June 2018
Timp total: 25 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pe portie : 84 calorii; 15 g carbohidrati; 2 g proteine; 3 g grasimi;
1 g grasimi saturate; 0 mg colesterol; 189 mg sodiu; 2 g fibre alimentare;
Ingrediente
·
4 stiuleti de porumb “in lapte”,
curatati de panuse si matase
·
Spray de ulei de masline
·
2 linguri de margarina cu continut redus de grasime
·
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
·
1 lingurita coaja rasa de lamaie
·
1/2 lingurita piper negru rasnit
·
1/4 lingurita paprika
·
1/4 lingurita sare
Preparare
1. Se incinge gratarul (cel cu carbuni,
sau de la aragaz, sau electric – in functie de dotari shi chef) la temperatura
medie. Se unge porumbul cu spray de ulei de masline. Se
gatesc pe gratar, acoperiti, timp de 18 – 20 minute, sau pana cand s-au rumenit
pe toate partilhe.
2. Intre timp se amesteca intr.-um
castronel margarina cu patrunjelul tocat, coaja de lamaie, piper, páprica si
sare.
3. Se unge porumbul cu pasta de
margarina si se serveste.
Notes
No comments:
Post a Comment