Sorgul este a
cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si
orz. Insa aceasta cereala gustoasa si fara gluten este destul de putin
cunoscuta si consumata la noi. Este folosit preponderent in preparate
traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia.
Exista peste 30
de specii diferite de sorg originare din regiunile cu clima tropicala si
subtropicala. Cea mai cunoscuta specie de sorg, Sorghum bicolor, este
principala cereala pentru paine in Africa, Europa de Sud, America Centrala si
Asia de Sud, dar este folosita, asemenea altor varietati de sorg, pentru
obtinerea unui indulcitor natural (melasa de sorg), pentru fabricarea maturilor
(Sorghum vulgare) si ca furaj pentru vite (Sorgum sudaneze/iarba de Sudan).. In
Romania exista relativ putine culturi de sorg, desi, alturi de amarant, acesta
a constituit baza alimentatiei romanilor in anii 70.
Este o planta
rezistenta la seceta si mult mai nutritiva decat porumbul, cu care se aseamana
din multe puncte de vedere.
Puteti afla mai
multe despre beneficiile consumului de sorg accesand linkul de mai jos:
Semintele de
sorg se pot cumpara online, la pretul de
12 RON pentru un pachet de 500 g de la Paradisul Verde :
Source: EatingWell Magazine, May/June 2017
Preparare: 20 minute
Timp total: 1 ora si 10minute
Numar de portii: 6
Nutritie
Pentru o portie: ( 1 ¼ cana) 327 calorii; 16.4 g grasimi; 2.4 g grasimi saturat; 98 mg colesterol;
374 mg sodiu. 488 mg potasiu; 30.3 g carbohidrati; 3.7 g fibre alimentare; 3 g zahar;
18.2 g proteine; 373 IU vitamina A; 11 mg vitamin C; 26 mcg acid folic; 56 mg
calciu; 2 mg fier; 99 mg magneziu;
Ingrediente
·
1 ¼ cani seminte de sorg
·
3 ¼ cani apa
·
3 linguri zahar
·
2 linguri suc de
limeta
·
2 lingurite ulei
brun de susan
·
1 lingura vin alb,
sec
·
3 catei de
usturoi, sdrobiti
·
1/2 lingurita sare
·
1 lingurita piper
alb, rasnit
·
1 lingura ulei de
masline
·
⅓ cana (5 ½ linguri) ulei de masline
extra-virgin
·
⅓ cana (5 ½ linguri) otet de mere
·
2 linguri de ceapa esalota toccata fin
(sub 3 mm)
·
1 ½ cana zucchini taiat in cubulete co
latura de cca 8 mm
·
1 ½ cuna rosii cherry, taiate in
jumatati
·
¼ cana arahide sarate
Preparare
1.
Se pun semintele de sorg intr-un vas
si se incing timp de 30 secunde, la flacara medie. Se adauga 3 ¼ cani apa
clocotita. Se reduce focul la minim, cat sa se mentina la temperatura de
fierbere. Se acopera cu un capac etans si se gateste 50-60 minute, sau pana s-a
inmuiat si a devenit pastos. Se ia de pe foc si se lasa acoperit timp de 10 minute. Se scurge excesul de apa
si se intinde pe o tava tapetata cu hartie de copt pentru a se raci.
2.
Intre timp se pun crevetii curatati
in apa rece cu ghiata si zahar si se lasa timp de 10 minute. Intr-un castron se
prepara o marinada din sucul de lime, ulei de susan, vin alb, usturoi, 1/4
lingurita sare si ½ linguritapiper alb. Se usuca crevetii prin tamponare cu
prosoape de hartie si se amesteca cu marinada. Se lasa la marinat cca 30
minute. Se incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare,
antiaderenta. Se adauga crevetii si se prajesc timp de 3-4 minute, pana ce isi
schimba culoarea. Se scot pe prosoape de hartie ca sa se raceasca si sa se
scurga de ulei.
3.
Se face o vinereta din ulei de
masline extra-virgin, otetul de mere, ceapa, sarea si piperul. Se pun boabele
de sog intr-un bol pentru salata si se amesteca cu vinegreta. Se adauga
crevetii, zucchini si rosiile, si se amesteca cu grija, pentru a nu se rupe
grevetii sau rosiile. Se presara cu arahide tocate grosier.
No comments:
Post a Comment