Friday, 1 May 2020

SALATA DE SORG CU CREVETI, ZUCCHINI SI ROSII


Sorgul este a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz. Insa aceasta cereala gustoasa si fara gluten este destul de putin cunoscuta si consumata la noi. Este folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia.

Exista peste 30 de specii diferite de sorg originare din regiunile cu clima tropicala si subtropicala. Cea mai cunoscuta specie de sorg, Sorghum bicolor, este principala cereala pentru paine in Africa, Europa de Sud, America Centrala si Asia de Sud, dar este folosita, asemenea altor varietati de sorg, pentru obtinerea unui indulcitor natural (melasa de sorg), pentru fabricarea maturilor (Sorghum vulgare) si ca furaj pentru vite (Sorgum sudaneze/iarba de Sudan).. In Romania exista relativ putine culturi de sorg, desi, alturi de amarant, acesta a constituit baza alimentatiei romanilor in anii 70.

Este o planta rezistenta la seceta si mult mai nutritiva decat porumbul, cu care se aseamana din multe puncte de vedere.

Puteti afla mai multe despre beneficiile consumului de sorg accesand linkul de mai jos:


Semintele de sorg se  pot cumpara online, la pretul de 12 RON pentru un pachet de 500 g de la Paradisul Verde :


Source: EatingWell Magazine, May/June 2017




Preparare: 20 minute
Timp total: 1 ora si 10minute
Numar de portii: 6

Nutritie

Pentru o portie:  ( 1 ¼ cana) 327 calorii; 16.4 g grasimi; 2.4 g grasimi saturat; 98 mg colesterol; 374 mg sodiu. 488 mg potasiu; 30.3 g carbohidrati; 3.7 g fibre alimentare; 3 g zahar; 18.2 g proteine; 373 IU vitamina A; 11 mg vitamin C; 26 mcg acid folic; 56 mg calciu; 2 mg fier; 99 mg magneziu;



Ingrediente


·          1 ¼ cani seminte de sorg
·         3 ¼ cani apa
·         3 linguri zahar
·         2 linguri suc de limeta
·         2 lingurite ulei brun de susan
·         1 lingura vin alb, sec
·         3 catei de usturoi, sdrobiti
·         1/2 lingurita sare
·         1 lingurita piper alb, rasnit
·         1 lingura ulei de masline
·          ⅓ cana (5 ½ linguri) ulei de masline extra-virgin
·          ⅓ cana (5 ½ linguri) otet de mere
·          2 linguri de ceapa esalota toccata fin (sub 3 mm)
·          1 ½ cana zucchini taiat in cubulete co latura de cca 8 mm
·          1 ½ cuna rosii cherry, taiate in jumatati
·         ¼ cana arahide sarate


Preparare

1.     Se pun semintele de sorg intr-un vas si se incing timp de 30 secunde, la flacara medie. Se adauga 3 ¼ cani apa clocotita. Se reduce focul la minim, cat sa se mentina la temperatura de fierbere. Se acopera cu un capac etans si se gateste 50-60 minute, sau pana s-a inmuiat si a devenit pastos. Se ia de pe foc si se lasa acoperit  timp de 10 minute. Se scurge excesul de apa si se intinde pe o tava tapetata cu hartie de copt pentru a se raci.
2.     Intre timp se pun crevetii curatati in apa rece cu ghiata si zahar si se lasa timp de 10 minute. Intr-un castron se prepara o marinada din sucul de lime, ulei de susan, vin alb, usturoi, 1/4 lingurita sare si ½ linguritapiper alb. Se usuca crevetii prin tamponare cu prosoape de hartie si se amesteca cu marinada. Se lasa la marinat cca 30 minute. Se incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare, antiaderenta. Se adauga crevetii si se prajesc timp de 3-4 minute, pana ce isi schimba culoarea. Se scot pe prosoape de hartie ca sa se raceasca si sa se scurga de ulei.
3.     Se face o vinereta din ulei de masline extra-virgin, otetul de mere, ceapa, sarea si piperul. Se pun boabele de sog intr-un bol pentru salata si se amesteca cu vinegreta. Se adauga crevetii, zucchini si rosiile, si se amesteca cu grija, pentru a nu se rupe grevetii sau rosiile. Se presara cu arahide tocate grosier.

No comments:

Post a Comment