Bun Bo Xao (pronunt “bun boh sao”) este
o mancare vietnameza care consta din carne de vita marinata si gatita “stir
fry” (bo xao), servita direct din wok si taitei de orez vermicelli calduti
(bun). O salata crocanta de cruditati si dressingul traditional “nuoc cham”
acompaniaza de regula acest preparat nelipsit din meniul oricarui restaurant cu specific vietnamez. Sursa: Diabetic Living 2019
Preparare: 15 minute
Gatit : 10 minute
Numar de portii: 2
Nutritie
Pe portie : 452 kcal, 37 g proteine, 11 g
grasimi, 46 g carbohidtati, 9 g fibre alimentare, 410 mg sodiu.
Ingrediente
·
100 g taitei de orez vermicelli (de la
raftul cu produse asiatice)
·
2 morcovi, taiati in fasii subtiri cu
ajutorul unui curatitor de cartofi
·
160g (2 cani) varza chinezeasca, tocata
·
4 cepe verzi, foliate oblic
·
1 lingurite ulei de masline
·
250g muxchi file de vita, curatat de
pielite si grasime
·
Piper negru proaspat rasnit
·
Frunzele de la o jumatate de ligature de
coriandru
Dressing
·
1 ardei iute, tocat in felii subtiri
·
Sucul de la 1 limeJuice of
1 lime
·
2 lingurite de sahar brun
·
1 lingurita otet de orez
·
1 catel de usturoi tocat masrunt
·
1 lingurita sos de peste
·
1 Lingura apa
Preparare
1. Pentru dressing, se amesteca intr.-um
castronas toate ingrediente. Se acopera si se pune deoparte pentru a se
amesteca aromele.
2. Se gatesc taiteii de orez conform
instructiunilor de pe pachet. Dupa ce s-au catit se pun intr-un vas
cu apa rece pentru a se raci complet. Se scurg si se transfera intr-un bol
pentru salata. Se adauga morcovul, varza chinezeasca, ceapa verde si
dressingul.
3. Se incinge o tigaie antiaderenta la
foc mediu. Se condimenteaza carnea cu sare si piper si se gateste in tigaie cca
2 minute pe fiecare parte pentru medium rare. Se tansfera pe un gratar metalic
asezat deasupra unei farfurii (pentru a colecta sucul care se va surge dib carne),
se acopera lejer cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca timp de 5 minute.
4. Se imparte sata de paste e orez in
doua farfurii. Se feliaza carnea oblic si se aseaza peste salat. Se presara cu
frunze proaspete de coriandru si se serveste.
Sfaturi.
Pentru versiunea “stir fry” se taie carne in
cubulete cu latura de cca 3 cm. Se parineaza intr-o mixtira din sos de peste,
lemon grass, zahar si usturoi. Se gateste in wok stir-fry. Se pune peste paste
si se orneaza cu arahide, ceapa prajita si sos nuoc cham.
No comments:
Post a Comment