Tostadas este o mancare
mexicana in care sunt utilizate tortillas care un mai sunt suficiente de
proaspete pentru tacos, dar nici atat de vechi cat sa un mai poata fi mancate.
Pentru aceasta reteta punem tortillas pe gratarul incins pana se rumenesc si devin
crocante. Le ungem cu o pasta pe care o preparam din fasole neagra, cladim
deasupra o movilita din legume gatite la gratar peste care turnam sos de
smantana si lime. Sursa: EatingWell Magazine,
Aprilie 2019
Preparare: 45 minute
Timp petru gatit: 45 minute
Numar de portii: 6
Nutritie
Pentru o portie: (1 Tostada): 327 calorii; 12.5 g grasimi ( 2.8 g grasimi saturate );
12 mg colesterol; 522 mg sodiu; 733 mg potassiu; 43.3 g carbohidrati; 10.5 g
fibre alimentare; 7 g zahar; 13.1 g proteine; 1615 IU vitamina A; 72 mg vitamina
C; 56 mcg folati; 174 mg calciu; 3 mg fier; 110 mg magneziu;
Ingrediente
·
Sos
de smantana si lime
·
5 linguri de smanata
·
⅛ lingurita coaja rasa de lime
·
2 lingurite de suc de lime
·
⅛ lingurita sare
·
Tostadas
·
6 tortila (de porumb daca se poate)
·
2 linguri ulei de rapita (canola oil)
plus doua lingurite
·
4 catei de usturoi, feliati
·
1 ½ lingurita chimion rasnit
·
1 lingurita de sare
·
⅛ lingurita praf de ardei iute afumat
(sau 1 ½ lingurite boia iute de ardei)
·
2 x 400 g cutii fasole neagra, clatita
sub robinet
·
¼ cana apa
·
2 ardei grasi de marime medie
·
1 ceapa rosie mare, taiate in felii de
cca 1 cm grosime
·
2 zucchini, taiati pe lungime in felii de cca 1 cm grosime
·
1 cana boabe de porumb
·
¼ lingurita piper negru rasnit
·
1 cana varza toccata fin
·
¼ cana frunze proaspete de coriandru,
tocate
·
6 linguri branza mexicana Cotija (poate
fi inlocuita cu Paresan, Grana Padano sau Pecorino Romano) sfaramata. Puteti
incerca si o Telemea mai uscata.
Preparare
·
1. Se incinge gratarul (Cel cu carbuni. Aroma de fum face toti banii in acest preparat)
·
2. Se amesteca intr.-un castronel smantana, coaja de lime, sucul de lime
si sarea. Se acopera si se pune deoparte.
·
3. Se incing intr-o tigaie, la foc mediu, 2 linguri de ulei. Se adauga 1
catel de usturoi feliat si se gateste, amastecand din cand in cand timp de 30
secunde, sau pana cand incepe sa miroase. Se adauga chimionul, ½ lingurita sare si prfaul
de ardei. Se gateste in continuare cam 30 secunde amestecand continuu, sa nu se
arda. Se adauga fasolea si se gateste, amestecand din cand in cand, timp de 4
minute. Se transfera in vasul unui robot de bucatarie, se adauga ¼ cana de apa
calduta si se proceseaza pana cand se obtiene o pasta omogena. Daca este prea
groasa, se mai adauga putina apa.
·
4. Se ung tortilas cu ulei pe ambele fete si se aseaza pe gratarul incins.
Si se frig pina se
rumenesc si devin crocante. Se iau de pe gratar si se lasa sa se raceasca pe un
gratar.
·
5. Se ung cu ulei ardeii grasi, ceapa si dovleceii si se pun pe gratar. Se
adauga boabele de porumb, asezate intro tava si stropita cu ulei. Se frig legumele pana
cand incep sa se arda. Se iau de pe gratar si se pastreaza intr.-un vas
acoperit, pana cand toate legumele sau gatit. Se curata ardeii de pielita. Se toaca legumele in
fasii subtiri si se amesteca cu usturoiul rams, 1 lingura de ulei, piper, si
sare si se lasa cca 10 minute pentru a se amesteca aromele.
·
Se ung tostadas cu pasta de fasole. Se cladeste deasupra cate o movilita
de legume. Se presara cu varza, frunze de coriandru si branza. Se toarna
deasupra sos de smantana cu lime.
NOTE:
Atat tostadas cat si legumele se pot prepara si in cuptor. Se incinge cuptorul la
200 ˚C si se coc tortilas pana de vin crocante. In loc te pasul 5, se toaca legumele in fasii, se amesteca cu usturoi, sare
piper si ulei si se coc sum grilul cuptorului pana se inmoaie.
No comments:
Post a Comment