Saturday, 18 April 2020

TOSTADAS CU PASTA DE FASOLE NEAGRA, LEGUME LA GRATAR SI SOS DE SMANTANA SI LIME.


Tostadas este o mancare mexicana in care sunt utilizate tortillas care un mai sunt suficiente de proaspete pentru tacos, dar nici atat de vechi cat sa un mai poata fi mancate. Pentru aceasta reteta punem tortillas pe gratarul incins pana se rumenesc si devin crocante. Le ungem cu o pasta pe care o preparam din fasole neagra, cladim deasupra o movilita din legume gatite la gratar peste care turnam sos de smantana si lime.  Sursa: EatingWell Magazine, Aprilie 2019




Preparare: 45 minute
Timp petru gatit: 45 minute
Numar de portii: 6

Nutritie



Pentru o portie:  (1 Tostada):  327 calorii; 12.5 g grasimi ( 2.8 g grasimi saturate ); 12 mg colesterol; 522 mg sodiu; 733 mg potassiu; 43.3 g carbohidrati; 10.5 g fibre alimentare; 7 g zahar; 13.1 g proteine; 1615 IU vitamina A; 72 mg vitamina C; 56 mcg folati; 174 mg calciu; 3 mg fier; 110 mg magneziu;

Ingrediente


·      Sos de smantana si lime

·       5 linguri de smanata
·       ⅛ lingurita coaja rasa de lime
·       2 lingurite de suc de lime
·       ⅛ lingurita sare

·      Tostadas

·          6 tortila (de porumb daca se poate)
·          2 linguri ulei de rapita (canola oil) plus doua lingurite
·          4 catei de usturoi, feliati
·          1 ½ lingurita chimion rasnit
·          1 lingurita de sare
·          ⅛ lingurita praf de ardei iute afumat (sau 1 ½ lingurite boia iute de ardei)
·          2 x 400 g cutii fasole neagra, clatita sub robinet
·          ¼ cana apa
·          2 ardei grasi de marime medie
·          1 ceapa rosie mare, taiate in felii de cca 1 cm grosime
·          2 zucchini, taiati pe lungime in felii de cca 1 cm grosime
·          1 cana boabe de porumb
·          ¼ lingurita piper negru rasnit
·          1 cana varza toccata fin
·          ¼ cana frunze proaspete de coriandru, tocate
·          6 linguri branza mexicana Cotija (poate fi inlocuita cu Paresan, Grana Padano sau Pecorino Romano) sfaramata. Puteti incerca si o Telemea mai uscata.

Preparare

·         1. Se incinge gratarul (Cel cu carbuni. Aroma de fum face toti banii in acest preparat)
·         2. Se amesteca intr.-un castronel smantana, coaja de lime, sucul de lime si sarea. Se acopera si se pune deoparte.
·         3. Se incing intr-o tigaie, la foc mediu, 2 linguri de ulei. Se adauga 1 catel de usturoi feliat si se gateste, amastecand din cand in cand timp de 30 secunde, sau pana cand incepe sa miroase. Se adauga chimionul, ½ lingurita sare si prfaul de ardei. Se gateste in continuare cam 30 secunde amestecand continuu, sa nu se arda. Se adauga fasolea si se gateste, amestecand din cand in cand, timp de 4 minute. Se transfera in vasul unui robot de bucatarie, se adauga ¼ cana de apa calduta si se proceseaza pana cand se obtiene o pasta omogena. Daca este prea groasa, se mai adauga putina apa.
·         4. Se ung tortilas cu ulei pe ambele fete si se aseaza pe gratarul incins. Si se frig pina se rumenesc si devin crocante. Se iau de pe gratar si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
·         5. Se ung cu ulei ardeii grasi, ceapa si dovleceii si se pun pe gratar. Se adauga boabele de porumb, asezate intro tava si stropita cu ulei. Se frig legumele pana cand incep sa se arda. Se iau de pe gratar si se pastreaza intr.-un vas acoperit, pana cand toate legumele sau gatit. Se curata ardeii de pielita. Se toaca legumele in fasii subtiri si se amesteca cu usturoiul rams, 1 lingura de ulei, piper, si sare si se lasa cca 10 minute pentru a se amesteca aromele.
·         Se ung tostadas cu pasta de fasole. Se cladeste deasupra cate o movilita de legume. Se presara cu varza, frunze de coriandru si branza. Se toarna deasupra sos de smantana cu lime.

NOTE:


Atat tostadas cat si legumele se pot prepara si in cuptor. Se incinge cuptorul la 200 ˚C si se coc tortilas pana de vin crocante. In loc te pasul 5, se toaca legumele in fasii, se amesteca cu usturoi, sare piper si ulei si se coc sum grilul cuptorului pana se inmoaie.

No comments:

Post a Comment