Friday 17 April 2020

CASSOULET


Cassoulet e o mâncare de fasole caracteristică sudului Franței dar variante se regăsesc în toată Europa și-n Orientul Mijlociu, diferite fiind mirodeniile folosite și tipul de afumătură (variază de la porc la gâscă, în funcție de cultură). Cultura noastră e mare consumatoare (uneori și producătoare, scuzați) de porc așa că o să vă arăt rețeta cu porc, îmblânzită, adică fără șorici, doar cu ceafa de porc, cârnați proaspeți și cu o putin bacon. Celelalte ingrediente: fasole albă, tinuta la inmuiat cel putin 8 ore, o cană de roșii mărunțite, o ceapă, un morcov, iararomate cu usuroi, cimbru, foi de dafin si rosmarin.  Sursa: Diabetic Living Magazine, 2019




Preparare: 30 minute (+ inmuiere peste noapte)
Timp petru gatit: 4 ore si 30 minute
Numar de portii: 6

Nutritie



Pentru o portie:  471 Cal; 42 g protein; 16 g grasimi (5 g grasimi saturate); 29 g carbohidrati (15 g fibre alimentare); 744 mg sodiu;;

Ingrediente


·       350g fasole boabe alba
·       2 litri (8 cani) apa
·       7 atei de usturoi
·       5 crengute de cimbru
·       3 crengute de rosmarin
·       200g de bacon, fara grasime si fara sorici (sau orice carne afumata, slaba – ciolan afumat, jambon, pastrama…)
·       1 frunza de dafin
·       1 lingura ulei de masilne
·       1 ceapa, toccata fin (3 – 6 mm)
·       1 morcov mare, tocat fin (in cumulate de 3-6 mm)
·       2 lingurile te margarina light
·       500g ceafa su spata de porc, degreasata si taiata in cuburi de 3-4
·       125ml (1/2 cana) vin alb
·       200g rosii intregi din conserva
·       2 carnati de porc

·      Topping

·       25g pesmet mare (sau panko)
·       1 catel de usturoi, tocat fin (3-6 mm)
·       1 lingurita coaja rasa de lamaie
·       2 lingurite ulei de masline extravirgin
·       Piper negru proaspat rasnit

 

Preparare

·         1. Se pune fasola intr-un vas si se acopera cu multa apa. Se acopera si se lasa la inmuiat peste noapte (minim 8 ore).
·         2. Se scurge fasolea foarte bine, se clateste cu apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Se transfera intr-o oala sufucient de mare (minim 4 litri) si se acopera cu apa (circa 2 litri de apa). Ar trebui sa avem cm 3 cm de lichid deasupra fasolei. Se adauga 3 catei de usturoi, 2 crengute de cimbru si 1 crenguta de rosmarin. Se da in clocot la foc mare. Se reduce flacare se se lasa la fiert, acoperita partial, pentru 1 ora si 30 minute, verificand din cand in cand cantitatea de lichid. Se adauga apa fierbinte, daca lichidul scade prea mult.Se adauga afumatura si se gateste in continuare pentru inca 30 minute.
·         3. Intre timp, se face un “bouquet garni” din cimbrul si rozmarinul ramase si frunza de dafin. Se incinge uleiul intr-o cratita care se poate folosi si in cuptor (un fas greu, de fonta sau un ceaun ar fi numai bun). Se adauga ceapa si morcovul si se gatesc la focmediu, amestecand din cand in cand, timp de 5 minute. Se toaca martunt cei patru catei de usturoi ramasi. Se adauga in cratita margarina si se amesteca pentru a se topi si ingloba in uleiul incins. Se adauga usturoiul st se gateste timp de doua minute, cat sa se dezvolte aromele, dar sa nu se arda usturoiul. Se creste flacra si se adauga bucatile de carne de porc. Se gatesc timp de 2-3 miute, amestecand frecfent. Se reduce flacra si se aduga vinul. Se gateste la foc mic 1-2 minute, pana cand incepe sa scada. Se adauga rosiile si bouget-ul garni si se gateste in continuare pentru inca 3 minute. Se asezoneaza cu piper si se pune deoparte, acoperita.
·         4. Intre timp, se incinge cuptorul la 160°C, Se scurge fasolea avand grija sa se recupereze lichidul in care a fiert. Se indeparteaza crengutele de cimbru si rosmarin. Se paseaza cu o lingura cateii de usturui fierti si se amesteca cu fasolea. Se rastoarna fasolea in vasul cu carne si se adauga 600 ml din licidul in care a fiert fasolea. Se fierbe la foc mic, fara capac, timp de 30 minute, avand grija sa adaugam licid daca este nevoie. Ar trebui sa aiba consistenta unei supe crema.
·         5. Intre timp se gatesc carnatii in cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de cca 15-20 minute, sau pana se rumenesc. Se lasa sa se racoreasca timp de 5 minute si se taie in felii de cca 1 cm grosime. Se reduce temperatura cuptorului la 140°C.
·         6. Se adauga feliile de carnat in vasul cu fasole si se pune vasul in cuptor. Se gateste in cupto, neacoperit, timp de 1 ore si 30 minute.
·         7. Pentru topping, sa combina pesmetul cu usturoi, coaja de lamaie, ulei si piper. Cand carnea s-a inmuait iar fasolea  a scazut suficient (se adauga supa in care afiert fasolea daca este nevoie), se presara cu topping si se gateste inca 20-25 minute, sau pana cand se rumeneste.

 

NOTE:


Preparatul poate fi pastrat la frigider timp de trei zile. In acest caz, se tine la rece si supa ramasa, si se foloseste pentru a completa cantitatea de lichid care a fost absorbita de fasole in timpul cat a stat in frigider.

Desi, aparent, la origine este un preparat desul de consistent, am folosit cateva trucuri pentru a-l face mai light :
-       Se foloseste carne slaba, excesul de grasime si sorici fiind indepartate;
-       S-au redus numarul de calorii prin reducerea cantitatii de pesmet ;
-       Grasimea de gasca din reteta originala s-a inlocuit cu un amestec de ulei si margarina, reducand astfel cantitatea de grasimi saturate
-       S-a crescut cantitatea de legume
-       Sarea a fost inlocuita cu plante aromate, uturoi, coaja de lamaie, vin si rosii.


No comments:

Post a Comment