Stir fry – termenul prin care lumea
occidentală a aflat despre gătitul la wok, se referă la frigerea ingredientelor
din wok la foc iute, în timp ce învârți în ele. Legumele gatite astfel sunt
extrem de sănătoase, cu grăsimi puține și multa-multa culoare. Si in plus, 100
g tofu contine o cantitate de
calciu egala cu a unui pahar cu lapte.: Source Diabetic
Living, 2015
Preparare: 10 minute
Timp total: 35 minute
Numar de portii: 2
Nutritie
2020kJ (483 Cal), protein
22g, total fat 21g (sat. fat 3g), carbs 44g, fibre 15g, sodium 233mg
Pentru o portie : 483
Cal; 22 g protein; 21 g grasimi (3 g
grasimi saturate); 44 g carbohidrati; 15 g fibre alimentare); 233 mg sodiu.
Ingrediente
·
85g (1⁄3 cana) orez basmatic brun
·
2 lingurite ulei de masline
·
150g tofu, foarte bine scurs de lichid, si
uscat cu prosoape de hartie, taiat in cuburi cu latura de 1.5 cm
·
1 catel de usturoi, feliat
·
1 pachet de ccca 400g amestec de
legume pentru wok (sau orice alte legume
care au ramas prin frigider, cat mai divers colorate)
·
1 legatura de sparanghel, partea lemnoasa
indepartata, taiat pe diagonal in bucati de 3-4 cm
·
Segmente de lamiae, pentru servit
·
Frunze proaspete de busuioc pentru
ornat (optional)
PESTO
·
1 cana Frunze proaspete de busuioc
·
1 lingura seminte de pin, prajite uscat
·
2 linguri parmesan rasTbsp finely grated parmesan
·
Sucul de la ½ lamiae mica
·
2 lingurite sos de ardei dulce (sweet chilli
sauce)
·
1 lingurita ulei de masline extravirgin
·
Piper negru proaspat rasnit
Preparare
·
1. Se gateste
orezul conform instructiunilor de pe pachet,
·
2. Se orepara
pesto prin procesarea intr-un blender de
mana a frunzelor de busuioc impreuna cu seminte de pin, parmesan, suc de
lamaie, sos de chilli si ulei de masline pana cand se obtine o pasta omogena cu
o textura fina.
·
3. Se incinge
jumatate din cantitatea de ulei intr-un wok. Se adauga cubuletele de tofu si se
gatesc la foc iute, amastecand continuu, pana cad se rumenesc. Se scot
bucatelele de tofu din wok si se pun deoparte. Se iaduga in wok restul de ulei
si se pue la incins. Se adauga usturoiul felat si se prajeste cateva secunde
pentru a se aromatiza ueiul. Se adauga legumele si se gatesc, amestecand
continuu timp de 3-4 minute, sau pana cand sunt incep sa se inmoaie, dar sunt
inca crocante.
·
4. Se ia wokul
de pe foc. Se adauga adauga cubuletele de tofu si pesto si se
amesteca. Se imparte orezul in doua boluri si se adauga deasupra legumele cu
tofu si pesto. Se serveste ornat cu frunze proaspete de busuioc alaturi de
felii de lamaie.
NOTE:
Aici https://www.reteteleluiradu.ro/stir-fry-o-provocare-pentru-orice-pasionat/
puteti gasi o introducere excelenta a tehnicii stir-fry.
Iar cateva
sfaturi bine vinete, de la Adrian Hadean, le puteti gasi aici: https://www.adihadean.ro/2011/01/stir-fry-cu-fasole-ferde/
No comments:
Post a Comment