Monday 20 April 2020

TORT IN TONURI PORTOCALII


Aspectul deosebit al acestui tort se obtine cu ajutorul unei tehnici speciale, numita ombré (din franceza). Nu este greu de facut, dat avem nevoie de un platou rotativ pentru motat trortul si o racleta / modelator inalt pentru finisare (se pot gasi online https://anytacooking.ro/spatule-teluri/ ). Mai avem nevoie de coloranti alimentari de buna calitate, si cat se poate fara adus de chimicale. Sursa: EatingWell Magazine, April 2020



Preparare: 1 ora
Timp total: 1 ora 50 minute
Numar de portii: 16

Nutritie

Pentru o portie:  (1 felie):  329 calorii; 14 g grasimi; 4.9 g grasimi saturate; 53 mg colesterol; 285 mg sodiu. 112 mg potasiu; 43.9 g carbohidrati; 1 g fibre alimentare; 29 g zahar; 5.9 g proteine; 277 IU vitamia A; 9 mg vitamina C; 35 mcg folati; 69 mg calciu; 2 mg fier; 5 mg magneziu; 25 g zahar adaugat;

Ingrediente


·         Pentru blat
·          
·          1 cana faina pentru cozonaci
·          1 cana faina integrala
·          1 ¼ cana zahar tos
·          2 ¼ lingurite praf de copt
·          ½ lingurit asare
·          ½ cana ulei de floarea soarelui sau de canola
·          ½ cana suc de portocale
·          4 lingurite coaja rasa de portocale
·          1 lingurita coaja rasa de lamaie
·          2 lingurite extract de vanilie
·          4 galbenusuri de ou, la temperature camerei
·          6 albususri de ou, la temperature camerei
·          2 lingurite suc de lamaie
·          
·         Pentru crema
·          
·          ½ cana pudra de goldenberry (physalis) (see Tip)
·          2 linguri de apa calda
·          225 g crema de branza light (Philadelphia)
·          1 ¼ cana zahar pudra
·          ¾ lingurita coaja rasa de portocale
·          ½ lingurita coaja rasa de lamaie

Preparare

·         1. Incepem prin a prepara blaturile pentru tort: Se incinge cuptorul la 165 ˚C. Se ung cu spray de ulei 3 tavi de copt rotunde cu diametrul de 20 cm. Se tapeteaza fundul fiecarei tavi cu hartie de copt, se se unge din nou cu spray de ulei.
·         2. Se amesteca intr-un bol de marime medie faina alba cu faina integrala, 1 cana de zahar tos,  praf de copt si sare. Separat, se bate cu un mixer electric uleiul cu sucul si coaja de portocala, coaja de lamaie si vanilia se adauga galbenusurile si se bat la viteza medie pana ce se omogenizeaza. Se adauga pe rand, cate o treime din mixtura de faina, si se bate in continiare pana ce se obtine o compozitie cremaoas si aerata.
·         3. Separat, se bat albusurile spuma. Se adauga sucul de lamaie (cate putino data ca sa nu se taiea albusurile) si se continua sa se bata pana se obtine consistenta ca pentru bezele. Se adauga trepta restul de ¼ cana de zahar tos, si se bate in continuare cca 2- 4 minute, sau pana cand daca rasturnam vasul, compozitia nu pica.
·         4. Se incorporeaza cu grija, albusurile batute spuma, pe rand, cate o treime odata, in mixtura de galbenusuri (se amesteca foarte incet, pantru a nu se lasa albusurile). Se imparte compozitia in mod egal intre cele trei forme pentru copt.
·         5. Se coc in cuptor timo de 20-25 minute, sau pana cand s-au rumenit la suprafata. Iar o scobituare introdusa in blat iese curata. Se lasa sa se racoreasca in formele pentru copt timp de 5 minute. Se scot blaturile din forme si se lasa sa se raceasca, asezate pe un gratar de sarma, timp de cca 30 minute.
·         6. Intre timp se prepara crema. Pentru colorant,  se combina pudra de physalis cu 2 linguri de apa calduta. (daca nu avem, vezi in Note cum am putea sa o inlocuim.) si se amesteca pana devine ca o pasta. Separat, se amesteca cu un mixaer electric crema de branza cu zahar pudra, coaja de lamaie si coaja de portocala cam 2 miute, sau pana cand devine spumoasa. Se transfera o cana din compozitia de branza intr-un alt bol. Se tansfera inca ½ cana din mixtura de branza intr-un alt bol, si se amesteca cu 1 ½ lingurita de pasta colorata de physalis. Se transfera alta ½ cana de mixtura de branza intr-un alt bol si se amesteca cu 1 lingura de pasta colorata. La sfarsit, se amesteca ultimele 3 linguri de pasta colorata cu ultima ½ cana de mixtura de branza. In final, trebuie sa avem 4 boluri cu crema de branza, din care unul alb (1 cana), si trei (1/2 cana fiecare) colorate in trei noante portocalii diferite.
·         7. A venit timpul pentru montat tortul. Se aseaza pe platoul rotativ un blat. Se intind deasupra 2 linguri din crema cea mai inchisa la culoare, lasand cam 5 mm de la margine neunsa.Se aseaza deasupra cel de-al doilea blat peste care se intind tot 2 linguri din crema colorata la intensitate medie. Se aseaza deasupra cel de-al treilea blat. Se acopera tortul, pe toata suprafata, cu  jumatate din cantitate de crema alba. Se pune tortul in frigider.
·         8. Intre timp, se desarta cremele ramase in cate un cornet pentru cofetarie (sau in cate o punca de plastic care se taie unul din colturi). Se scoate dortul din frigider. Se pune incepand de la baza tortului, un strat din crema cea mai inchisa la culoare, pana la o treime tin inaltimea tortului. Apoi se continua cu crema de culoare madie si cea deschisa la culoare, pana se acopera toata suprafata laterala. Se intinde restul de crema alba pe suprafata de deasupra a tortului. Se niveleaza crema cu o racleta inmuiata in apa, astfel incat cele trei benzi colurate de pe suprafata laterala sa se amestece si sa se obtina o tranzitie lina intre cele trei nuante de portocaliu. La sfarsit se niveleaza suprafata superioara.

NOTE:


Pudra de de goldenberry (physalis) se poate gasi pe amazon ( eu am gasit la punga de 1 kg. la linkul de mai jos).

Putem insa sa facem propriul nostru colorant : se extrage sucul din 2 cani de fructe de physalis. Ar trebui sa avem cam 1 cana de suc. Se fierbe la foc foarte mic, pina se reduce la cca 6 linguri. Se dizolva in aceasta reductie cateva bombonele Skittles portocalii (pana se obtine o culoare portocalie intensa). Se strecoara si se fierba in continuare pana se reduce la cca 4 linguri de lichid colorat.

In loc de physalis, se poate folosi morcov.

Sau se dizolva bombonelele Skittles in putin alcohol (Grand Marnier, sau Cointreau sunt perfecte pentru acest tort)

Deasemeni, se pot folosi coloranti alimentari sintetici, care, avand putere mare de colorare, se pun cu picatura. Ii puteti gasesi in supermarket sau pe https://anytacooking.ro/spatule-teluri/

No comments:

Post a Comment