Thursday 30 April 2020

COTLET DE PORC ALLA PUTTANESCA.


Prostitutia, cu conotatii diferite, se practica in intreaga lume, dar exista doar singur loc unde a inspirat un sos devenit celebru pe papamond. Locul acesta este Italia, si mai precis de Napoli, al treilea oras ca marime al tarii, locul de nastere al pizzei si lucuinta sirenelor atat de sducatoare incat singurul mod de a le rezista este sa-ti umpli urechile cu ceara de albine sau sa fii legat de catargul unei nave. Iar sosul este puttanesca, a carui traducere aproximativa ar fi “doamna a noptii”. Este produs din cele mai parfumate rosii care se amesteca cu anchoa, capere, masline  si cateva ingrediente optionale cum ar fi usturoiul, fulgii de ardei iute sau chili intr-un sos extrem de aromat, asemenea placerii vinovate de a ceda unei ispite adultere.

Majoritatea sosurilor italiene dateaza din anii 1700, dar puttanesca a ajuns in farfurie, potrivit istoricului culinar si autorului de carte de bucate Francine Segan, relativ recent. Ea situeaza crearea acestui sos cam cu 60-70 de ani in urma, intr-o perioada deosebit de tulbure din istoria Italiei : Al doile razboi montial.

In timpul razboiului, prostitutia era una din putinele optiuni  pe care femeile le aveau pentru a reusi sa se intretina. Desi sexul pentru bani nu a fost apreciat ca o activitate nobila, nu a fost insa considerat ca ceva iesit din comun. Mai mult inspira domnilor un sentiment puternic de orgoliu masculin, de macho, ca evaluare suprema a caracteristicilor culturale asociate cu masculinul si denigrarea caracteristicior asocite femininului.

In acele vremuri, prostitutia facea parte din realitatea curenta, fara a avea o conotatie negativa. Poate ca ati vazut filme cu Sophia Loren despre acest subiect.

Se spune ca era atat de mare concurenta, incat o “madame”, adică patroană de bordel, care încerca să atragă clienţii cu spaghete servite alături de acest sos picant, robust, plin de culoare şi de aromă. Probabil, în preţul prestaţiei profesionistelor era inclusă şi o masă, ceea ce este mereu un bonus atrăgător. Practic, spaghetele aromate trebuiau să joace rolul de momeală pentru clienţi; iata o interesantă găselniţă de marketing.

Segan considera ca numele controversatului sos este mai degraba legat de arome, iar combinatie de hamsie, masline si capere ar putea avea ceva in comun cu mirosul unei prostituate italiene de la mijlocul secolului XX.

Există însă şi alte păreri, despre care, poate, vom taifasui cu alta ocazie.

Eu unul, prefer aceasta legenda, care se încadrează între poveştile ce fac farmecul bucatelor tradiţionale şi sper să fie adevărată. Sosul este oricum robust, lipsit de fineţuri inutile, cu gust şi aromă puternice, colorat aţâţător, aşa cum te-ai aştepta să placă clienţilor obişnuiţi ai unui bordel situat în rău-famatul Cartier Spaniol din Napoli, recrutaţi dintr-un amestec pestriţ şi pitoresc de marinari, hamali, docheri şi soldaţi.

Desi sosul alla puttanesca este asociat de regula cu spagetti, in reteta care urmeaza l-am pus alaturi de cotlete de porc prajite in tigaie. Am folosit masline Kalamatas conservate in ulei, care au o aroma mai puternica decat cele conservate in saramura. Iar, dupa cum afirma Segan, o adevarata “doamna a noptii” din Napoli ar inlocui anchoa cu o piatra de pe tarmul marii tireniene, cu gust de lacrimi de sirena.

Source: EatingWell Magazine, March/April 2018




Preparare: 30 minute
Timp total: 30 ora
Numar de portii: 4

Nutritie

Pentru o portie:  (1 cotlet + ½ cana sos) 262 calorii; 15.9 g grasimi; 3.1 g grasimi saturate; 59 mg colesterol; 456 mg sodiu. 447 mg potasiu; 6.3 g carbohydrates; 1.1 g fibre alimentare; 2 g zahar; 19.8 g proteine; 625 IU vitamina A; 11 mg vitamina C; 12 mcg acid folic; 32 mg calciu; 1 mg fier; 29 mg magneziu

Ingrediente


·          4 cotlete de porc, cu sau fara os, cam de 2 cm grosime (cam 600 g de carne fra os)
·          ½ lingurita piper rasnit proaspat
·          ⅛ lingurita sare
·          1 linguri ulei de masline
·          4 catei de usturoi, zdrobiti
·          2 fileuri de anchoa in ulei de masline + 1 linnura de ulei
·          2 cani rosii cherry, taiate in jumatati
·          ¼ ccana masline Kalamatas conservate in ulei
·          1 lingura capere
·          ¼ cana vin alb, sec

Preparare

·         1. Se ung cotletele de porc cu ulei de masline si se presara cu sare si piper pe ambele parti. Se incinge la foc mediu o lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderente. Se adauga cotletele asezonate si se prajesc timp de 8 minute, pe ammbele parti, pana se rumenesc, iar temperatura la interiorul carnii, masurata cu um termometru de bucatarie a ajuns la 60˚C. Se transfera carnea pe o farfurie si se acopera lejer cu folie de aluminiu.
·         2. Se adauga in tigaie 1 lingura de ulei de la fileurile de anchoa, usturoiul ztrobit si fileurile de anchoa. Se gatesc timp de 30 secunde, amestecand continuu. Se adauga rosii, masline si capere si se asezoneaza cu piper. Se gareste la foc mic, timp de 1 minut, amestecand continuu. Se adauga vinul alb. Se sfarama rosiile cu o lingura sau o presa pentru piure de cartofi. Se fierbe la foc foarte mic, timp de 2 – 4 minute, pana cand sosul s-a ingrusat. Se readuc in tigaie cotletele de porc, impreuna cu sucul de carne scurs in farfurie si se acopera cu sos pe toata suprafata. Se gateste cat sa se incalzeasca totul uniform.
·         3. Se serveste alaturi de o garnitura de brocoli sau paste orzo.

No comments:

Post a Comment