Saturday, 25 April 2020

MUSCHI DE VITA CU BROCCOLI SI SOS DE CIUPERCI

Nu de mult am descoperit magia tigăii de fontă. Peste tot, din Asia până în State, toți aclamă acest „banal” material, folosit la cuptor și pe foc la tot felul de temperaturi și preparate de la gulyas la pâine și pizza, înlocuind o mulțime de vase.

Una din cele mai bune utilizări este ceea ce americanii numesc „one pot wonder”, adică o mâncare ce se poate face într-o singură oală sau tigaie. Source: EatingWell Magazine, March/April 2018


Preparare:  20 minute
Timp total: 25 minute
Numar de portii: 4

Nutritie

Pentru o portie:  (75 g carne gatite + 1/3 cana sos):  226 Calorii; 6.4 g grasimi; 1.5 g grasimi saturate; 51 mg colesterol; 356 mg sodiu. 780 mg potasiu; 16.4 g carbohidrati; 5.1 g fibre alimentare; 6 g zahar; 26.5 g proteine; 1747 IU vitamina A ; 52 mg vitamina C; 88 mcg folati; 59 mg calciu; 3 mg fier; 54 mg magneziu;

Ingrediente


·          350 g muschi de vita (fara os si curatat te grasime), taiat in felii de 1 cm grosime
·          2 ligurite ulei vegetal (canola, floarea soarelui, masline ...)
·          1 catel de usturoi tocat marunt
·          1 lingurita piper negru rasnit proaspat
·          ½ lingurita boia de ardei Dulce
·          ½ lingurita semente de coriandru, rasnite
·          ¼ lingurita praf de ardei iute (praf de Cayenne)
·          ¼ lingurita praf de busuioc uscat
·          ¼ lingurita praf de maghiran uscat
·          ¼ lingurita praf de orégano uscat
·          200 g buchetele de broccoli (daca se intampla sa gasiti broccolini – broccoli tanar ar fi ideal)
·          2 cani boabe de mazare congelata (se pot inlocui cu fasole verde)
·          ½ ceapa tocata fin
·          3 cani ciuperci felaite
·          1 cana fond de vita
·          1 lingura mustar integral
·          2 lingurite amidon de porumb
·          ¼ lingurita sare


Preparare

·         1. Se scoate carnea de vita si se lasa cca. 30 minute sa se tempereze (sa ajunga la temperatura camerei). Se amesteca intr.-un bol 1 lingurita de piper negru cu cate ½ lingurita boia de ardei si praf de coriandru si cate ¼ lingurita de praf de cayenne, busuioc, maghiran si oregano. Se unge cu ulei iar apoi se presara cu amestec de condimente. Se maseaza carnea, pentru a ajuta condimentele saas adere la suprafata carnii. Se incinge cuptorul la 180 ˚C. Se incinge la foc mediu o tigaie de fonta. Cand tigaia s-a incins suficiente, se adauga doua lingurite de ulei si se incinge pana incepe sa fumege se adauga usturoiul se se gateste 30 secunde, pana se dezvolta aroma. Se adauga carnea si broccoli. Se gateste timp de 4 minute, intorcand doar broccoli odata. Carnea nu trebuie intoarsa. Se adauga mazarea si se transfera in cuptor unde se gateste pentru inca 8 minute, sau pana carnea a devenit “medium-rare”. Se scoate tigaia din cuptor si se transfera carnea si legumele pe un platou care se acopera lejer cu folie de aluminiu
·         2. Se adauga in sosul ramas in tigaie ceapa tocata si se gateste pe aragaz, la foc mediu, pina se inmoaie (daca este nevoie se adauga potin fond de vita). Se adauga ciupercile si e gatesc in continuare timp de 3 minute, amestecand cand si cand. Intr-un castron, se amesteca fondul de vita, mustarul amidonul si sarea. Se rastoarna peste ciuuperci si se gateste la foc mic pana cand sosul s-a ingrosat.

·         3. Se aseaza carnea si legumele peste sosul din tigaie, se se gatesc impreuna, la foc mic, acoperite cu un capac, timpm de 1-2 minute sau pana cand s-au incalzit la aceeasi temperatura. Se distribuie preparatul in farfurii si se seveste cald. (Ca o varianta, se poate sari peste pasul 3, si sa se serveasca carnea cu legume stropite cu sosul de ciuperci.).

No comments:

Post a Comment