Nu de
mult am descoperit magia tigăii de fontă. Peste tot, din Asia până în State,
toți aclamă acest „banal” material, folosit la cuptor și pe foc la tot felul de
temperaturi și preparate de la gulyas la pâine și pizza, înlocuind o mulțime de
vase.
Una din cele mai bune
utilizări este ceea ce americanii numesc „one pot wonder”, adică o mâncare ce
se poate face într-o singură oală sau tigaie. Source:
EatingWell Magazine, March/April 2018
Preparare: 20 minute
Timp total: 25 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: (75 g carne gatite + 1/3 cana sos): 226 Calorii; 6.4 g grasimi; 1.5 g grasimi saturate; 51 mg
colesterol; 356 mg sodiu. 780 mg potasiu; 16.4 g carbohidrati; 5.1 g fibre
alimentare; 6 g zahar; 26.5 g proteine; 1747 IU vitamina A ; 52 mg vitamina C;
88 mcg folati; 59 mg calciu; 3 mg fier; 54 mg magneziu;
Ingrediente
·
350 g muschi de vita (fara os si curatat
te grasime), taiat in felii de 1 cm grosime
·
2 ligurite ulei vegetal (canola,
floarea soarelui, masline ...)
·
1 catel de usturoi tocat marunt
·
1 lingurita piper negru rasnit proaspat
·
½ lingurita boia de ardei Dulce
·
½ lingurita semente de coriandru,
rasnite
·
¼ lingurita praf de ardei iute (praf de
Cayenne)
·
¼ lingurita praf de busuioc uscat
·
¼ lingurita praf de maghiran uscat
·
¼ lingurita praf de orégano uscat
·
200 g buchetele de broccoli (daca se
intampla sa gasiti broccolini – broccoli tanar ar fi ideal)
·
2 cani boabe de mazare congelata (se pot
inlocui cu fasole verde)
·
½ ceapa tocata fin
·
3 cani ciuperci felaite
·
1 cana fond de vita
·
1 lingura mustar integral
·
2 lingurite amidon de porumb
·
¼ lingurita sare
Preparare
·
1. Se scoate carnea de vita si se lasa
cca. 30 minute sa se tempereze (sa ajunga la temperatura camerei). Se amesteca
intr.-un bol 1 lingurita de piper negru cu cate ½ lingurita boia de ardei si
praf de coriandru si cate ¼ lingurita de praf de cayenne, busuioc, maghiran si
oregano. Se unge cu ulei iar apoi se presara cu amestec de
condimente. Se maseaza carnea, pentru a ajuta condimentele saas adere
la suprafata carnii. Se incinge cuptorul la 180 ˚C. Se
incinge la foc mediu o tigaie de fonta. Cand tigaia s-a incins suficiente, se
adauga doua lingurite de ulei si se incinge pana incepe sa fumege se adauga
usturoiul se se gateste 30 secunde, pana se dezvolta aroma. Se
adauga carnea si broccoli. Se gateste timp de 4 minute, intorcand doar broccoli
odata. Carnea nu trebuie intoarsa. Se adauga mazarea si se transfera in cuptor
unde se gateste pentru inca 8 minute, sau pana carnea a devenit “medium-rare”.
Se scoate tigaia din cuptor si se transfera carnea si legumele pe un platou
care se acopera lejer cu folie de aluminiu
·
2. Se adauga in sosul ramas in tigaie
ceapa tocata si se gateste pe aragaz, la foc mediu, pina se inmoaie (daca este
nevoie se adauga potin fond de vita). Se adauga ciupercile si e gatesc in
continuare timp de 3 minute, amestecand cand si cand. Intr-un castron, se
amesteca fondul de vita, mustarul amidonul si sarea. Se rastoarna peste
ciuuperci si se gateste la foc mic pana cand sosul s-a ingrosat.
·
3. Se aseaza carnea si legumele peste
sosul din tigaie, se se gatesc impreuna, la foc mic, acoperite cu un capac,
timpm de 1-2 minute sau pana cand s-au incalzit la aceeasi temperatura. Se
distribuie preparatul in farfurii si se seveste cald. (Ca o varianta, se poate
sari peste pasul 3, si sa se serveasca carnea cu legume stropite cu sosul de
ciuperci.).
No comments:
Post a Comment