Friday, 17 April 2020

SALATA CU SOMON SI VINEGRETA CU OTET BALSAMIC SI PORTOCALA.


Este un preparat lejer, din colectia de primavara-vara, care beneficiaza de un aport substantial de proteina si acizi grasi nestaurati Omega-3 adus de fileurile de somon Este o reteta rapida si usor de preparat perfecta pentru masa de pranz sau cina.  Sursa: EatingWell Magazine






Preparare: 10 minute
Timp total: 25 minute
Numar de portii: 4

 

Nutritie



Pentru o portie :  323 Cal; 19 g grasimi (3 g grasimi saturate); 66 mg colesterol; 296 mg sodiu; 13 g carbohidrati (9 g zahar, 3 g fibre alimentare); 24 g proteine;;

Ingrediente


·          4 fileuri de somon, cca 125 g fiecare, proaspete sau congelate, 2-3 cm grosime.
·           ¼ lingurita sare
·          ¼ lingurita piper negru
·          Sprai de ulei de masline
·          2 linguri Frunze de menta, rupte cu mana
·          2 linguri ote balsamic
·          2 linguri ulei de masline extravirgin
·          ¼ lingurita coaja de portocala, taiata in fasiute foarte subtiri (vezi nota)
·          2 linguri zeama de portocale
·          ⅛ lingurita sare
·          5 cani amestec de frunze pentru salata
·          2 portocale, feliate subtire (cca 3-6 mm grosime)
·          ¼ de ceapa rosie, de marime medie, taiata tranversal in felii subtiri (3-6 mm grosime)
·         2 lingurite fulgi de migdale, prajiti uscat (optional)

Preparare

·         1. Se dezgheata somonul, daca este congelat. Cel mai bine este sa se lase peste noapte, in frigider.
·         2. Se incinge gratarul, fie el cu mangal, electric, sau cu gaz. Se poate folosi si o tigaie grill, sau cuptorul aragazului.
·         3.. Se presara fileurile de somon cu ¼ linurita de sare si piper negru, proaspat rasnit. Se ung, pe ambele parti, cu spray de ulei. Se frig pe gratarul incins, cca 4-6 minute pe fiecare parte, pana cand somonul s-a patruns iar carnea se desface usor. Daca va este mai la indemana, se poate folosi o tigaie grill, sau se poate gati in cuptor Timpii de gatire se ajusteaza corespunzator
·         4. Intre timp se prepara vinegreta. Se amesteca intr-un borcan cu capac menta, otet balsamic, ulei, suc si coaja de portocala si 1/8 lingurita de sare. Se inchide pocanul si se agita bine pentru a se combina. Se pune deoparte cat sa se amestece aromele.
·         5. Se distribuie frunzele de salata in 4 farfurii. Se aseaza deasupra feliile de portocala si ceapa. Se aseaza cate un fileu de somon pe fiecare farfurie si se stropeste cu vinegreta. Se presara, optional, cu fulgi de migdale.

 

NOTE:


Pentru procesarea coajii de portocala, si de citrice in general, recomand un dispozitiv specializad. Se gaseste prin supermarketuri pe langa sculele pentru preparate de bar.



No comments:

Post a Comment