Conform
traditiei populare, spanacul este un aliment bogat in fier, care ne apara de
anemie. In spanac gasim cantitati mari de vitamina A, vitamina K si folat.
Vitamina A este importanta pentru vederea pe timpul noptii, dar si in cresterea
si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere.
Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substante cu proprietati
asemanatoare, implicate in procesul de coagulare. Folatul (Vitamina B9) este
implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în
maturarea celulelor roşii sanguine.
Ca si metode de
preparare, cel mai bun mod de a-l folosi este crud, sub forma de salata sau
smoothie. Ceea ce am si facut in aceasta reteta: am incorporat frunze crocante
de spanac proaspat intr-un amestec delicat de cuscus si branza feta. Soursa: Diabetic Self-Management, 2018
Preparare: 15 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 4
Nutritie
Pentru o portie: (1 ½ cana): 335 kcal, 10g grasimi, 4 g grasimi saturate, 16
g proteine, 50 g carbohidrati, 21 mg colesterol, 9 g fibre alimentare, 622 g sodiu.
Ingrediente
·
1 cana apa
·
¾ cana cucucus din faina integrala
·
2 ½ linguri iaurt
·
½ lingura mustar integral
·
2 lingurite coaja de lamiae rasa
·
3 linguri suc de lamaie (sau otet de mère)
·
3 linguri frunze proaspete de oregano
(sau 1 lingura oregano uscat)
·
2 linguri Frunze proaspete de
busuioc, tocate (sau 1½ lingurita de busuioc uscat)
·
1/8 lingurita fulgi de ardei iute
·
1 cutie (425 g) fasole alba, scursa si clatita
·
1 can (65 g) masline negre, feliate
·
3 felii (30 g) salam uscat (de mangalita, de
Sibiu sau asemanator), taiate in fasii subtiri
·
3 rosii uscate la soare, tocate
·
1 cana up (60 g) Frunze proaspete de spanac
tanar, tocate grosier
·
60 g branza feta, sfaramata.
·
Frunze proaspete de busuioc pentru
servit
Preparare
·
1. Se pune cuscusul intr-un bol. Se
adauga o cana de apa clocotita. Se acopera etans si se lasa 5 minute pentru a
se hidrata.
·
2. Se scurce cuscusul de excesul de
apa, se intinde pe suprafata unei tavi tapetate cu hartie de copt si se lasa as
se raceasca.
·
3. Se combina intr-um procesor
alimentar iaurtul cu mustar, coaja si sucul de lamaie, orégano, busuioc, si
fulgii de ardei iute. Seproceseaza pana se obtine um amestec omogen si cremos.
Daca mai este nevoie, se mai adauga putin iaurt.
·
4.
Se amesteca intr.-um bol pentru salata fasolea cu masline, fasiutele de
salam, si rosii uscate la soare. Se adauga cuscusul si frunzele de spanac
tocate. Se amesteca usor, pentru a se combina toate
ingredientele. Se presara cu branza feta si frunze proaspete de busuioc,
tocate.
Note
Din cauza
continutului crescut de oxalati, el trebuie evitat de persoanele care au acidul
uric crescut in sange, sufera de guta sau de litiaza renala.
Persoanele
care iau tratament cu warfarina (un medicament anticoagulant, folosit post
infarct miocardic, in trombozele venoase, etc) trebuie sa aiba un consum
constant de alimente care contin vitamina K (asa cum este si spanacul), pentru
a nu influenta efectul terapeutic al acesteia.
No comments:
Post a Comment