Sunday 26 April 2020

SALATA DE SPANAC SI CUSCUS CU BRANZA FETA


Conform traditiei populare, spanacul este un aliment bogat in fier, care ne apara de anemie. In spanac gasim cantitati mari de vitamina A, vitamina K si folat. Vitamina A este importanta pentru vederea pe timpul noptii, dar si in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substante cu proprietati asemanatoare, implicate in procesul de coagulare. Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.

Ca si metode de preparare, cel mai bun mod de a-l folosi este crud, sub forma de salata sau smoothie. Ceea ce am si facut in aceasta reteta: am incorporat frunze crocante de spanac proaspat intr-un amestec delicat de cuscus si branza feta.  Soursa: Diabetic Self-Management, 2018




Preparare:  15 minute
Timp total: 15 minute
Numar de portii: 4

Nutritie

Pentru o portie:  (1 ½ cana):  335 kcal, 10g grasimi, 4 g grasimi saturate, 16 g proteine, 50 g carbohidrati, 21 mg colesterol, 9 g fibre alimentare, 622 g sodiu.


Ingrediente


·          1 cana apa
·          ¾ cana cucucus din faina integrala
·          2 ½ linguri iaurt
·          ½ lingura mustar integral
·          2 lingurite coaja de lamiae rasa
·          3 linguri suc de lamaie (sau otet de mère)
·          3 linguri frunze proaspete de oregano (sau 1 lingura oregano uscat)
·          2 linguri Frunze proaspete de busuioc, tocate (sau 1½ lingurita de busuioc uscat)
·          1/8 lingurita fulgi de ardei iute
·          1 cutie (425 g) fasole alba, scursa si clatita
·          1 can (65 g) masline negre, feliate
·          3 felii (30 g) salam uscat (de mangalita, de Sibiu sau asemanator), taiate in fasii subtiri
·          3 rosii uscate la soare, tocate
·          1 cana up (60 g) Frunze proaspete de spanac tanar, tocate grosier
·          60 g branza feta, sfaramata.
·          Frunze proaspete de busuioc pentru servit

Preparare

·         1. Se pune cuscusul intr-un bol. Se adauga o cana de apa clocotita. Se acopera etans si se lasa 5 minute pentru a se hidrata.
·         2. Se scurce cuscusul de excesul de apa, se intinde pe suprafata unei tavi tapetate cu hartie de copt si se lasa as se raceasca.
·         3. Se combina intr-um procesor alimentar iaurtul cu mustar, coaja si sucul de lamaie, orégano, busuioc, si fulgii de ardei iute. Seproceseaza pana se obtine um amestec omogen si cremos. Daca mai este nevoie, se mai adauga putin iaurt.
·         4.  Se amesteca intr.-um bol pentru salata fasolea cu masline, fasiutele de salam, si rosii uscate la soare. Se adauga cuscusul si frunzele de spanac tocate. Se amesteca usor, pentru a se combina toate ingredientele. Se presara cu branza feta si frunze proaspete de busuioc, tocate.


Note

Din cauza continutului crescut de oxalati, el trebuie evitat de persoanele care au acidul uric crescut in sange, sufera de guta sau de litiaza renala.

Persoanele care iau tratament cu warfarina (un medicament anticoagulant, folosit post infarct miocardic, in trombozele venoase, etc) trebuie sa aiba un consum constant de alimente care contin vitamina K (asa cum este si spanacul), pentru a nu influenta efectul terapeutic al acesteia.

No comments:

Post a Comment