Sunday 29 March 2020

PRAJITURA ECONOMICA.


Poate fi considerata o versiune light a retetei Sandei Marin. Se poate consuma ca atare, la micul dejun sau linga cafeaua sau ceaiul dintre mese, sau ca blat pentru un tort aniversar.  Se recomanda inlocuirea zaharului (total sau partial) cu indulcitori cum ar fi Stevia, Xilitol, Sucraloza, Erythirol, cu modificrea (reducerea) corespunzatoare a nmarului de calorii si de carbohidrati (in spacial zahar).  Soursa: Diabetic Living, Spring 2020.


 Preparare: 25 minute

Timp total: 1 ora + racire
Numer de portii: 16

Nutritie

 (valorile sunt pentru variant in care se foloseste zahar)

Pentru o portie:  (1 felie):
228 calorii; 31g carbohidrati (1 g fibre, 17 g zahar); 10 g grasimi (3 g grasimi saturate); 4 g proteine; 47 mg colesterol; 172 mg sodiu; 66 mg potasiu.

Ingrediente


·       6 linguri unt nesarat
·       3 oua mari
·       1½ cani faina de grau alba
·       1 cana faina de grau integrala
·       2½ lingurita praf e copt
·       ½ lingurita sare
·       5 linguri ulei vegetal
·       1¼ cani zahar (*Vezi nota)
·       1½ lingurita extract de vanilie
·       1¼ cana lapte degresat
·       Zmeura, affine si/sau mure pentru ornat (optional)


Preparare

·         1. Se scot untul si ouale si se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la 190°C (Gas 5 – Moderate). Se stropeste cu spray de ulei pentru gatit o tava pentru copt (dreptunghiulara de 23 x 33 cm, ssu rotunda cu diametrul de 20 cm)
·         2. Se amesteca si se cern impreuna intr-un castron cele toua tipuri de faina impreuna cu praful de copt si sarea.
·         3. Se combina intr-un alt caston, mai mare untul si uleiul. Se amesteca cu un mixer electric, la viteza medie, timp de cca 30 secunde. Se adauga treptat zaharu, in transe de ¼ cana, pana cand se incorporeaza. Se amesteca cu o lingura, insistand la fundul vasului, si se continua apoi cu mixerul electric pentru inca 2 minute. Se adauga ouale, unul catae unul, si se amesteca pentru a fi incorporate complet. Se adauga extractul de vanilie si se anesteca pentru a se omogeniza. Se adauga in ploaie ¼ de cana de faina in crema de unt si 2 linguri de lapte si se amesteca pentru a se incorpora. Se continua alternad faina cu laptele, pana cand s-a adaugat toata faina si tot laptele. Se transfera compozitia in tava pregatita pentru copt si se niveleaza.
·         4. Se coace in cuptor pana cand o scobitoare infipta la centrul preparatului iese curata (25-30 minute pentru tava dreptunghiulara sa 30-35 minute pentru tava rotunda, in care prajitura este ceva mai groasa). Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava, pe un gratar din sarma. Se orneaza (optional) cu fructe de padure.

 

NOTE:…

Se recomanda folosirea unui inlocuitor pentru zahar (stevia, xilitol, etc) care rezista la temperatura (este mentionat pe ambalaj). Cantitatea necesara trebuie sa fie echivalenta cu cea de zahar mentionata in reteta ( 1 ¼ cani). Pentru echivalare, vezi recomandarile de pe ambalaj.

No comments:

Post a Comment