Poate fi considerata o versiune light a retetei Sandei
Marin. Se poate consuma ca atare, la micul dejun sau linga cafeaua sau ceaiul
dintre mese, sau ca blat pentru un tort aniversar. Se recomanda inlocuirea zaharului (total sau
partial) cu indulcitori cum ar fi Stevia, Xilitol, Sucraloza, Erythirol, cu
modificrea (reducerea) corespunzatoare a nmarului de calorii si de carbohidrati
(in spacial zahar). Soursa: Diabetic Living, Spring 2020.
Timp total: 1 ora + racire
Numer de portii: 16
Nutritie
(valorile
sunt pentru variant in care se foloseste zahar)
Pentru o portie: (1 felie):
228
calorii; 31g carbohidrati (1 g fibre, 17 g zahar); 10 g grasimi (3 g grasimi
saturate); 4 g proteine; 47 mg colesterol; 172 mg sodiu; 66 mg potasiu.
Ingrediente
·
6 linguri unt nesarat
·
3 oua mari
·
1½
cani faina de grau alba
·
1 cana faina de grau integrala
·
2½ lingurita praf e copt
·
½ lingurita sare
·
5 linguri ulei vegetal
·
1¼ cani zahar (*Vezi nota)
·
1½ lingurita
extract de vanilie
·
1¼ cana lapte degresat
·
Zmeura,
affine si/sau mure pentru ornat (optional)
Preparare
·
1. Se scot untul si ouale si se
lasa sa stea la temperatura camerei timp de 30 minute. Intre timp se incinge
cuptorul la 190°C (Gas 5 – Moderate). Se stropeste cu spray de ulei pentru
gatit o tava pentru copt (dreptunghiulara de 23 x 33 cm, ssu rotunda cu
diametrul de 20 cm)
·
2. Se amesteca
si se cern impreuna intr-un castron cele toua tipuri de faina impreuna cu
praful de copt si sarea.
·
3. Se combina
intr-un alt caston, mai mare untul si uleiul. Se amesteca cu un mixer electric,
la viteza medie, timp de cca 30 secunde. Se adauga treptat zaharu, in transe de
¼ cana, pana cand se incorporeaza. Se amesteca cu o lingura, insistand la
fundul vasului, si se continua apoi cu mixerul electric pentru inca 2 minute.
Se adauga ouale, unul catae unul, si se amesteca pentru a fi incorporate complet.
Se adauga extractul de vanilie si se anesteca pentru a se omogeniza. Se adauga
in ploaie ¼ de cana de faina in crema de unt si 2 linguri de lapte si se
amesteca pentru a se incorpora. Se continua alternad faina cu laptele, pana
cand s-a adaugat toata faina si tot laptele. Se transfera compozitia in tava
pregatita pentru copt si se niveleaza.
·
4. Se coace in
cuptor pana cand o scobitoare infipta la centrul preparatului iese curata
(25-30 minute pentru tava dreptunghiulara sa 30-35 minute pentru tava rotunda,
in care prajitura este ceva mai groasa). Se scoate din cuptor si se lasa sa se
raceasca in tava, pe un gratar din sarma. Se orneaza (optional) cu fructe de
padure.
NOTE:…
Se recomanda folosirea unui inlocuitor
pentru zahar (stevia, xilitol, etc) care rezista la temperatura (este mentionat
pe ambalaj). Cantitatea necesara trebuie sa fie echivalenta cu cea de zahar
mentionata in reteta ( 1 ¼ cani). Pentru echivalare, vezi recomandarile de pe
ambalaj.
No comments:
Post a Comment