Monday 9 March 2020

GRATIN DE URZICI CU ORZ SI BRANZA FETA


Am gasit in Crtea de bucate a Sandei Marin o reteta interesanta: PILAF DE URZICI CU ARPACAS. Dupa ce am cosmetizat-o putin a iesit preparatul de mai jos, care poate fi servit atat de sine stataor cat si sub forma de garnitura alaturi de un preparat din carne.



Nutritie

Pentru o portie: ¾ cana

Pe portie:
148 cal; 5 g grasimi (din care 3g grasimi saturate) 21 g proteine; 16 mg colesterol; 21 g carbohidrati , (din care 3 g fibre alimentare), 394mg sodiu.

Ingrediente


·       Spray cu ulei de masline pentru gatit
·      2/3 cana orz decorticat
·       12 cani (cca 500 g) urzici foarte tinere (vezi nota 1)
·       2 cani water
·       1 cutie (cca 400 g) rosii cuburi, scursa
·       ¾ cana (100 g) branza feta sfaramata
·       ½ lingurita oregano uscat
·       ¼ lingurita sare (optional)
·       1⁄8 lingurita piper negru
·       1 lingura unt, topit
·       1 catel de usturoi, zdrobit
·       1 ½ felii de paine integrala
·       ½ cub cuncentrat de supa de legume.

Preparare


·         1. Se aleg si se spala urzicile. Nu sunt bune dacat urzicile foarte tinere, iesite la inceputul primaverii. Se aleg frunzele, se spala in mai multe ape, si anume nu se scure apa din vasul in care se gasesc urzicile, ci se scot cu o lingura gaurita sau cu mana urzicile in alt vas cu apa, astfel incat tot nisipl si pamantul de pe ele sa ramana pe fundul vasului. Se repeta aceasta operatie da cateva ori, pana sunt urzicile foarte curate. (Eu le-am spalat sub apa curgatoare, intr-un spiner pentru frunzele de salata). Se pun la foc cu apa fierbinte si sare.Se tine sa fiarba descoperit cca. 13 minute, sau pana s-au inmuiat. Cand sunt gata, se scot cu lingura gaurita, se scurg si se toaca pe un fund de lemn, dar nu prea marunt. Apa in care au fiert urzicile se pastreaza la cald.
·         2.Se fierbe orzul in apa in care au fiert urzicile, conform instructiunilor de pa ambalaj, omitandu-se sarea. (de obiicei la 2/3 cana de orz se folosesc cam 3 cani de apa. Din cansd in cand, se mai poate adauga, la nevoie. Orzul este fiet cand il luam intre degete si se sfarama usor, dar trebuie sa ramana intreg, fir de fir).
·         3. Se preincalzeste cuptorul la 190 °C (375 F; Gas 5 – Moderate). Se unge cu spray de ulei o forma din sticla termorezistenta cu capacitatea de 2 litri.
·         4. Se amesteca orzul gatit cu urzicile fierte si tocate, cubuletele de rosii, branza, si oregano. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se aseaza in vasul termorezistent.
·         5. Se dizolva o jumatate de cub de supa concentrata de ligume intr-o jumatate de cana de apa in care au fiert urzicile si se adauga peste mixtura de orz
·         Combine butter and garlic powder. Add bread crumbs; mix well. Pour broth over gratin; sprinkle evenly with crumb mixture.
·         6. Se maruntesc feliile de paine intr-un robot de bucatarie ; se adauga untul topit si usuroiul zdrobit. Se proceseaza in continuare pana cand se uniformizeaza si se presara peste mixtura de orz.
·         7. Se introduce vasul in cuptor si se coace timp de 20 minute, sau pana cand pesmetul s-a rumenit. Inainte de a se servi se lasa sa se odihneasca cca 5 minute.
NOTE:
1.     In loc de urzici pot fi folosite orice frunze verzi (sau amestec de) disponibile in sezon, si care se preteaza a fi gatite (loboda, stevie, leurda, spanac, kale, varza, bock-choy, swiss chard (intr-o traducere aproximativa, Sfecla Elvetiana - este o planta cu frunze mari si verzi, intrata nu de foarte multa vreme in bucataria internationala. In supermarketurile romanesti, eu unul nu am vazut-o). 

No comments:

Post a Comment