Am gasit in Crtea de bucate a Sandei Marin o reteta
interesanta: PILAF DE URZICI CU ARPACAS. Dupa ce am cosmetizat-o putin a iesit
preparatul de mai jos, care poate fi servit atat de sine stataor cat si sub
forma de garnitura alaturi de un preparat din carne.
Nutritie
Pentru o portie: ¾ cana
Pe portie:
148 cal; 5 g grasimi (din care
3g grasimi saturate) 21 g proteine; 16 mg colesterol; 21 g carbohidrati , (din
care 3 g fibre alimentare), 394mg sodiu.
Ingrediente
·
Spray
cu ulei de masline pentru gatit
·
2/3 cana
orz decorticat
·
12 cani (cca 500 g) urzici foarte tinere
(vezi nota 1)
·
2 cani water
·
1 cutie
(cca 400 g) rosii cuburi, scursa
·
¾ cana (100 g) branza feta
sfaramata
·
½ lingurita oregano uscat
·
¼ lingurita sare (optional)
·
1⁄8 lingurita piper negru
·
1 lingura unt, topit
·
1 catel de usturoi, zdrobit
·
1 ½ felii de paine integrala
·
½ cub cuncentrat de supa de legume.
Preparare
·
1. Se aleg si
se spala urzicile. Nu sunt bune dacat urzicile foarte tinere, iesite la
inceputul primaverii. Se aleg frunzele, se spala in mai multe ape, si anume nu
se scure apa din vasul in care se gasesc urzicile, ci se scot cu o lingura
gaurita sau cu mana urzicile in alt vas cu apa, astfel incat tot nisipl si
pamantul de pe ele sa ramana pe fundul vasului. Se repeta aceasta operatie da
cateva ori, pana sunt urzicile foarte curate. (Eu le-am spalat sub apa
curgatoare, intr-un spiner pentru frunzele de salata). Se pun la foc cu apa
fierbinte si sare.Se tine sa fiarba descoperit cca. 13 minute, sau pana s-au
inmuiat. Cand sunt gata, se scot cu lingura gaurita, se scurg si se toaca pe un
fund de lemn, dar nu prea marunt. Apa in care au fiert urzicile se pastreaza la
cald.
·
2.Se fierbe
orzul in apa in care au fiert urzicile, conform instructiunilor de pa ambalaj,
omitandu-se sarea. (de obiicei la 2/3 cana de orz se folosesc cam 3 cani de
apa. Din cansd in cand, se mai poate adauga, la nevoie. Orzul este fiet cand il
luam intre degete si se sfarama usor, dar trebuie sa ramana intreg, fir de fir).
·
3. Se preincalzeste
cuptorul la 190 °C (375 F; Gas 5 – Moderate). Se unge cu spray de ulei o forma
din sticla termorezistenta cu capacitatea de 2 litri.
·
4. Se amesteca
orzul gatit cu urzicile fierte si tocate, cubuletele de rosii, branza, si
oregano. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se aseaza in vasul
termorezistent.
·
5. Se dizolva
o jumatate de cub de supa concentrata de ligume intr-o jumatate de cana de apa
in care au fiert urzicile si se adauga peste mixtura de orz
·
Combine butter and garlic powder. Add bread crumbs; mix well. Pour broth
over gratin; sprinkle evenly with crumb mixture.
·
6. Se maruntesc
feliile de paine intr-un robot de bucatarie ; se adauga untul topit si
usuroiul zdrobit. Se proceseaza in continuare
pana cand se uniformizeaza si se presara peste mixtura de orz.
·
7. Se
introduce vasul in cuptor si se coace timp de 20 minute, sau pana cand pesmetul
s-a rumenit. Inainte de a se servi se lasa sa se odihneasca cca 5 minute.
NOTE:
1. In loc
de urzici pot fi folosite orice frunze verzi (sau amestec de) disponibile in
sezon, si care se preteaza a fi gatite (loboda, stevie, leurda, spanac, kale, varza, bock-choy, swiss chard (intr-o
traducere aproximativa, Sfecla Elvetiana - este o planta cu frunze mari si
verzi, intrata nu de foarte multa vreme in bucataria internationala. In
supermarketurile romanesti, eu unul nu am vazut-o).
No comments:
Post a Comment