Sunday, 22 March 2020

PHO BO – SUPA DE VITA CU TAITEI, DE LA TEORIE LA PRACTICA


Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara tarii. Originea sa este incerta, se banuiesc influente chinezesti, sau chiar franceze; ce se stie cu siguranta este faptul ca reteta provine din nordul tarii, iar in anii ’50, dupa alungarea francezilor si impartirea tarii, s-a raspandit in centrul si sudul Vietnamului.. Sursa: Diabetic Living.




Cum se prepara (putina teorie):
Se poate face cam din orice avem la indemana. Important este sa acoperim toate cele cinci categorii de alimente de mai jos, si anume: legume + condimente + alimente proteice cu continut redus de grasime + supa cu continut redus de sare + + paste fainoase. Deci ne uitam prin camara si culegem ce gasim si in functie de inspiratie de moment. Apoi se urmeaza urmatoarele etepe: se soteaza vegetalele, se adauga aromele, se gateste carnea superficial, timp scurt la temperatura ridicata pentru a retine zeama de carne la interior, se adauga supa si se fierbe in clocot molcom, se gatesc separat pastele si se combina.

Daca dorim sa preparam in avans, sau o cantitate mai mare pentru consum ulterior, atunci se gateste supa fara a adauga pastele, si se pastreaza in congelator. Cand ii vine vrema, se decogeleaza si se reincalzeste. Se gatesc pastele separate si se combina.

Legume, 4 cani:
• Muguri de fasole sau de soia
• Broccoli
• Varza
• Morcov
• Conopida
• Tulpina de telina
• Fenicul
• Pastai de fasole
• Plante cu frunza carnoasa (escarole, kale, bok choy)
• Ciuoerci
• Ceapa
• Pastai de mazare
• Rosii
Arome, 3-4 condimente,  cate 1-2 Linguri din fiecare
• Sc si coaja de citrice (lamaie, lime, portocala)
• Sos de peste
• Usturoi
• Ghimbir
• Miso
• Coaja de Parmesan
• Ceapa verde
• Pasta de rosii
• Otet
• Sos Worcestershire
• Ierburi aromate uscate si condimente (frunze de dafin, praf de curry, oregano, paprica)
• Ierburi aromate proaspete (busuioc, marar, patrunjel, rosmarin)

Alimente proteice, cu continut scazut de grasime, 400-500 g.
• Vita
• Piept de pui
• Fileu de Pork
• Creveti
• Vitel
• Tofu
• Tempeh
• Fasole (conservata sau fiarta)
• Linte (conservata sau gatita)

Supa, cu continut redus de sare, 4 cups
• Vita
• Pui
• Ciuperci
• Legume


Paste, 200 g (de preferat integrale
• Ditalini
• Elbows
• Fusilli
• Orzo
• Ramen
• Rice noodles
• Shells
• Soba
• Tortellini
• Udon

Nutritie: 306 Cal; 3 g Carbohidrati. ( in functie de ingredientele alese)


Si acum sa punem teoria in practica

Preparare: 40 minute
Timp total: 1 ora 20 minute
Numer de portii: 6 (pentru pranz sau cina)



Ingrediente


·       500 g carne slaba de vita, sau de vitel
·          3 cubulete de concentrat de supa de vita
·      3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata si apoi taiata fasiute subtiri
·       2 cepe, curatate si taiate in jumatate
·          3 linguri de sos de peste
·          2 rulouri de scortisoara, circa 10 cm lungime in total
·          1 lingurita de boabe de piper negru
·          4 stelute de anason (sau 2 lingurite de seminte de anason macinate)
·          4 cuisoare intregi
·          300 g taitei de orez, lati de 3-4 mm
·          1/2 castravete taiat rondele subtiri
·          4 cepe verzi, taiate rondele subtiri
·          150-200 g muguri de fasole soia
·          sferturi de limeta, pentru servit
·          piper negru, proaspat macinat, pentru servit
·          2 linguri de frunze de coriandru

Preparare


Se feliaza carnea de vitel si se taie apoi fasiute subtiri.

Se pune la fiert apa cu putina sare, intr-o oala mare. Cand apa da in clocot, se adauga fasiutele de carne si se oparesc 2-3 minute, amestecand. Se scurge lichidul, iar carnea se spala sub jet de apa rece, intr-o sita. Se spala oala si se pune din nou pe foc cu 1,5-1,7 litri de apa rece si cu fasiutele de carne. Se da totul in clocot la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara si se fierbe carnea 10-12 de minute, spumand cand este cazul, pana ce este aproape facuta.

Se adauga in fiertura de carne 3 cubulete de concentrat de supa de vita, ghimbir, ceapa, sos de peste, scortisoara, boabe de piper negru, stelute de anason si cuisoare. Se acopera oala si se fierb ingredientele 10-15 minute, la foc mediu.

Se filtreaza supa, se scot feliutele de carne separat, iar restul ingredientelor solide se arunca. Se pune lichidul filtrat din nou pe foc, se completeaza cu apa pana la cantitatea de 1,5 litri (daca este nevoie) si se da in clocot.

Se gatesc taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj (de obicei, se tin la inmuiat 3 minute in apa fierbinte).
Se impart intre bolurile individuale in care se serveste supa, taiteii, rondelele de castraveti, ceapa verde, mugurii de soia si feliutele de carne. Se acopera cu supa fierbinte. Se stoarce in supa o feliuta de limeta, se presara cu piper proaspat macinat, se orneaza cu coriandru si se serveste imediat.

No comments:

Post a Comment