Friday 27 March 2020

CUSCUS CU NAUT


Cușcușul e o mâncare berberă, vine din nordul Africii și se spune că marocanii o fac bine de tot, cel mai bine chiar. In ultimele zeci de ani a devenit popular in multe tari, in special in bazinul Mediteranean.  Astăzi este un aliment de bază şi în Africa de Vest, Franţa, Spania, Portugalia, în vestul Siciliei, Turcia, Bulgaria, Grecia, Malta, Cipru, părţi din Orientul Mijlociu şi India etc. Pentru a face cușcușul mai sățios am folosit năut, o conservă mare. Iar pentru aromare am folosit coriandru, cardamom, turmeric, sos de ardei iute si scortisoara. Soursa: Diabeties Self-Management, 2019




Preparare: 5 minute
Durata totala: 20 minute
Numer de portii: 6 (garnitura)


Nutritie

Pentru o portie portie:
256 Cal; 2 g carbohidrati; 9 g proteine; 2 g grasimi (dein care 1 g grasimi nesaturate); 0 g colesterol; 431 mg sodiu; 10 g fibre alimentare.

Ingrediente


·       2 cani de supa de legume (se poate face la repezeala din cubulete de supa concentrate)
·       1 lingurita seminte de coriandru rasnite
·       1/2 lingurita carfamom rasnit
·       1/2 lingurita turmeric
·       1/2 lingurita sos de ardei iute (tabasco sau sriracha merg foarte bine)
·       1/4 lingurita sare
·       1/8 lingurita scortisoara rasnita
·       1 cana de morcovi taiati fideluta
·       1 cutie  de 400 g naut conservat, clatit sub jet de apa sis curs
·       1 cana boabe de mazare congelate
·       1 cana de cuscus
·       1 lingura de Frunze proaspete de menta sau patrunjel, tocate.

Preparare


·         1. Se combina intr-o oala supa de legume, coriandru, cardamom, turmeric, sos de ardei iute, sare si scortisoara.; se da in clocot, la foc mare. Se adauga morcovul; se reduce temperatura si se lasa sa fiarba in molcom timp de 5 minute.

·         2.Se adauga nautul si boabele de mazare; se readuce lichidul la temperatura de fierbere si se gateste inca 2 minute, neacoperit.

·         3. Se adauga cuscusul. Se amesteca usor si se ia vasul de pe foc. Se acopera si se lasa pana cand lichidul a fost absorbit (cca 5 minute). Se transfera pe un platou pentru servit si se presara cu frunza proaspete de menta, tocate.


No comments:

Post a Comment