Cușcușul e o mâncare berberă, vine din nordul Africii și se
spune că marocanii o fac bine de tot, cel mai bine chiar. In ultimele zeci de
ani a devenit popular in multe tari, in special in bazinul Mediteranean. Astăzi este un aliment de bază şi în Africa
de Vest, Franţa, Spania, Portugalia, în vestul Siciliei, Turcia, Bulgaria,
Grecia, Malta, Cipru, părţi din Orientul Mijlociu şi India etc. Pentru a face
cușcușul mai sățios am folosit năut, o conservă mare. Iar pentru aromare am folosit coriandru,
cardamom, turmeric, sos de ardei iute si scortisoara. Soursa: Diabeties Self-Management, 2019
Preparare: 5 minute
Durata totala: 20 minute
Numer de portii: 6 (garnitura)
Nutritie
Pentru o portie portie:
256 Cal; 2 g carbohidrati; 9 g
proteine; 2 g grasimi (dein care 1 g grasimi nesaturate); 0 g colesterol; 431
mg sodiu; 10 g fibre alimentare.
Ingrediente
·
2 cani de supa de legume (se poate
face la repezeala din cubulete de supa concentrate)
·
1 lingurita seminte de coriandru
rasnite
·
1/2 lingurita carfamom rasnit
·
1/2 lingurita turmeric
·
1/2 lingurita sos de ardei iute
(tabasco sau sriracha merg foarte bine)
·
1/4 lingurita sare
·
1/8 lingurita scortisoara rasnita
·
1 cana de morcovi taiati fideluta
·
1 cutie de 400 g naut conservat, clatit sub jet de
apa sis curs
·
1 cana boabe
de mazare congelate
·
1 cana de cuscus
·
1 lingura de Frunze proaspete de
menta sau patrunjel, tocate.
Preparare
·
1. Se combina intr-o
oala supa de legume, coriandru, cardamom, turmeric, sos de ardei iute, sare si
scortisoara.; se da in clocot, la foc mare. Se adauga morcovul; se reduce
temperatura si se lasa sa fiarba in molcom timp de 5 minute.
·
2.Se adauga nautul si
boabele de mazare; se readuce lichidul la temperatura de fierbere si se gateste
inca 2 minute, neacoperit.
·
3. Se adauga cuscusul.
Se amesteca usor si se ia vasul de pe foc. Se acopera si se lasa pana cand
lichidul a fost absorbit (cca 5 minute). Se transfera pe un platou pentru
servit si se presara cu frunza proaspete de menta, tocate.
No comments:
Post a Comment