S-a maid us o vara. Sau mai bine zis, zilele ii sunt numarate, din pacate. E timpul sa-ti agati costumele de baie in cui, iar ochelarii langa. Inceputul de toamna, mereu mi s`a parut deprimant… Mi-e mila tare de ursii care coboara de pe munti, si se duc la containere sa manance. Si mi-e si mai mila de oamenii care sunt in stare sa se duca pana`n gura lor, sa`i vada mai bine.
Urmatorul milestone – Craciunul. Pana atunci insa, trebuie sa ma descurc cumva cu un program 24/7 (sau pe langa). Tu ce faci cand nu ai timp sa gatesti?
Eu ma stradui sa pun in practica urmatoarea strategie:
• Sa am un stoc de alimente satisfacator. Fructe shi legume congelate sau conservate, fasole, spaghetti, orez, iaurt si branzetturi, supe instant, sosuri gata preparate, diverse semipreparate, itzi permit sa incropesti de o cina in minimul de timp.
• Sa NU ma complic. Meniurile sofisticate pot fi inlocuite cu succes de preparate cu manopera redusa, gen sandwich, sau salate pe baza de fasole sau ton.
• Gatesc (cand am timp) pentru doua sau trei zile. Sosul pentru spaghetti preparat pentru cina de azi, poate fi folosit foarte bines hi ca topping pentru cartofii natur de maine.
• Bufet cu auto-servire. Daca trebuie sa ai shi grija mesei pentru ceilalti membri ai familiei, lasa-le placerea de a-si etala maiestria culinara. Pregateste ingredient-le de baza, shi lasa-I pe ei sa le combine in functie de gustul (si priceperea) fiecaruia. Nevoia te invatza iar foamea este cel mai bun bucatar.
• Gatesc la foc mic. Las mancarea sa fiarba la foc mic. In afara ca evit pericolul de a se arde, obtin un gust bun, si timpul necesar sa fac alte nefacute.
• Gatesc atunci cand am timp. Apoi le dau la congelator pentru a le folosi peste doua-tri zile. SI FAC EFORTURI DEOSEBITE SA NU UIT DE ELE.
• Duc dorul “colegi(e)lor” de apartament. Oricat de nepricepute ar fi, tot pot sa spele vasele, sa aseze masa, sau sa curete cartofii. Orice ajutor, apparent neansemnat, iti salveaza o farama din timpul atat de pretios.
Iata o reteta simpla, de inspiratie mediteraneana, in care pastele umplute sunt servite impreuna cu un sos de rosii, picant si aromat. Reteta este robusta si satioasa, plina de gust si aroma, putand fi servita ca pranz usor, sau la cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
200 g tortelloni umpluti cu branza ricotta si spanac
sare
2 linguri de ulei de masline
60 g branza Parmesan, rasa
1/2 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g rosii tocate, din cutie
8-10 masline negre
6 rosii-uscate-la-soare, tocate marunt
2 foi de dafin
60 ml vin rosu
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de oregano proaspat
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie medie. Se adauga ceapa si se caleste 4 minute la foc mic, amestecand ocazional. Se adauga usturoiul si ardeiul iute si se continua 1 minut. Se adauga pasta de rosii si se amesteca 3-4 minute. Se adauga pasta de rosii si se amesteca circa 1 minut.
Se adauga vinul si se reduce 1 minut, apoi se adauga rosiile, maslinele, foile de dafin si rosiile-uscate-la-soare. Se sareaza, se pipereaza si se adauga oregano. Se amesteca si se mijoteaza mixtura 5-6 minute, amestecand frecvent. Se adauga putina apa daca sosul devine prea uscat.
Intre timp se fierb pastele in multa apa sarata, clocotita. Se adauga pastele scurse in tigaie si se amesteca usor. Se adauga o parte din Parmesan si se amsteca din nou, pana ce mixtura se uniformizeaza. Se transfera pastele in farfurii individuale, se presara cu restul de Parmesan si cu frunze proaspete de patrunjel, eventual cu cateva rondele dea rdei iute, ca un plus de culoare.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment