Stiai ca pe Pamant cresc peste 40,000 de soiuri de orez? Dar ca productia mondiala se ridica undeva pe la 600 milioane de tone pe an? O gramada de orez!!!
In afara de orezul alb, traditional, pe rafturile supermarketurilor au aparut multe alte sortimente: Arborio (cu bobul marunt, pentru risotto); aromatic, adesea cu aroma de nuca (Basmati, Black Japonica, Jasmine, Texmati, Wehani); orezul brun (orez integral, nedecorticat).
Te poti imprieteni cu el? Stai sa vezi! Orezul, de orice tip, este bogat in carbohidrati complecsi. La unele sortimente (enriched rice) se mai adauga tot felul de chestii gustoase, cum ar fi: tiamina, niacin, acid folic si fier. Orezul brun, pe langa toate astea mai aduce cu sine mai multe fibre alimentare si proteine.
Orezul constitue materia prima pentru alimentatia a peste jumatate din populatia planetei. Gandeste-te la cateva preparate specifice: pilaf, paella, risotto,…
Pentru cina de azi, itzi propun sa incerci o reteta cubaneza:
Salata de fasole rosie cu orez brun si mango
Ingrediente (pentru 4 portii):
2 cani de orez brun, fiert
300 grame de fasole rosie prefiarta (conservele Bonduelle sunt foarte bune)
3⁄4 cana de ardei verde tocat
1⁄2 cana de mango proaspat, taiat in cubulete de cca 1 cm
1⁄2 cana de ceapa rosie, toccata marunt
1⁄2 cana salsa
Sare si piper proaspat macinat
2 lingurite frunze proaspete de coriandru tocate
Preparare:
Amesteca intr-un castor orezul, fasolea piperul mango si ceapa. Adauga salsa si amesteca. Asezoneaza cu sare si piper. Orneaza cu frunze proaspete de coriandru chiar inainte de servire.
In a large bowl, combine rice, beans, pepper, mango, and onion. Add drained
salsa and mix into salad. Season to taste with salt and pepper. Just before
serving, sprinkle with cilantro. Makes 4 servings.
Si sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment