Friday, 23 September 2011

Gust de copilarie fericita


Stiai ca:
·         in medie 17 ore pe saptamana copii stau in fata televizorului?
·         jocurile virtuale pe calculator inlocuiec in masura tot mare miscarea shi jocurile in aer liber?
·         copiii sedentari de azi vor devein adultii sedentari de maine?
·         in prezent majoritatea copiilor supraponderali incep sa prezinte semen de imbolnavire a aparatului cardiovascular, diabet sau hipertensiune?

In pofida interesului actual pentru fitness, se constata ca tinerii zilelor noastre fac mult mai putina miscare decat generatiile anterioare. Asta nu ar fi o problema, daca ei ar fi capapili sa faca fata cerintelor vietii de zi cu zi. Dar se constata ca pe z ice trece, copii nostrii sunt mai putin adaptati la stresul cotidian. Recunosc, prezentul este din ce in ce mai dur, dar tocmai de aceea trebuie sa acorzi mai multa atentie cresterii capacitatii de a raspunde (si corespunde) cerintelor zilnice.

Iar fitnessul, shi educatia pentru fitness, incepe de la varste fragede. Statisticile arata ca in prezent, copiii gafaie mai repede atunci cand alearaga. Rata obezitatii infantile este in crestere. Din ce in ce mai multi copii nu mai practica jocul in aer liber si activitati sportive regulate. Sunt lipsiti astfel de dreptul la o viata sanatoasa. Din ce in ce mai multe scoli reduc programa de educatie fizica, iar competitziile sportive interscolare au devenit desuete.

Odata cu inceperea scolilor, poate te-ai putea implica in stimularea activitatilor sportive shi promovarea campionatelor scolare. Caci daca vreodata itzi va fi sete, nu-ti va fi tot una daca apa itzi va fi adusa de fata moshului cea isteatza sau de fata cea lalaie a babei.

 Asadar:

Incearca sa atragi de partea ta cat mai multa lume — la sedintele cu parintii, prin publcatiile scolare, facand lobby asupra managementului scolii.

Implica-te in sponsorizeaza si organuzarea de activitati extrascolare tabere, excursii, competitii sportive, programe de dezvoltare a aptitudinilor fizice.

Petrece mai mult timp alaturi de familie, uita de televizor si de jucurile pe computer si revino in lumea reala. Plaifica (si realizeaza) un weekend active, o drumetie pe poteci de munte, o iesire la iarba verde, un tur al imprejurimilor cu bicicleta, sau mai shtiu eu ce poate sa-tzi treaca prin minte.

Sau cel putin organizeaza in propria bucatarie o sedinta de aerobic culinar. Iti propun pentru azi Minestrone (de care am amintit in taifasul de ieri).

Aceast preparat combina cateva din conceptele despre care am tot discutat in ultima vreme:
  • -    miscarea prin supermarket pentru procurarea ingredientelor necesare;
  • -    miscrea in bucatarie pentru preparare;
  • -    conceptul de gamela (ar trebui sa fie un preparat compex si complet);
  • -    conceptul de alimentatie echilibrata ar trebui sa ofere o combinatie optima de nutrienti;
  • -    simplu de preparat;
  • -    gatitul la foc mic, timp in care poti sa faci altceva;
  • -    bucatarie cu si pentru cei mici;

E mama si cu tata tuturor supelor cu legume. Comfort food de natie italiana, reteta se poate modifica in functie de anotimp, de ce ai prin frigider si de chef.

Deci de ce ai nevoie? 

• ½ cana de paste Farfalle (paste care arata ca niste fundite)
• 1 ceapa mare
• 2 cartofi
• 2 bete de telina
• 1 morcov mare
• 1 lingura de ulei de masline
• 1 frunza de dafin
• 1 linguriita de oregano uscat
• 4¼ cani de supa de legume
• 400g rosii tocate (din conserva)
• parmesan ras

 
Cum prepari?

1.      Pornesti muzica, shi faci cateva miscari de incalzire. Verifici taisul cutitelor, jonlezi cu fundul de tocat, incerci sa nu spargi corpul de iluminat, shi pregatesti o atmosfera de buna dispozitie.
2.      Numai dupa aceea, intr-o craticioara de marime mediie fierbi pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se inmoaie, insa nu de tot. Se scurg si se lasa deoparte.
3.      Toaca ceapa, curata cartofii de coaja shi taie-i in cubulete. Toaca marunt telina si morcovul.
4.      Intr-o oala mare am incinge uleiul de masline si am calit ceapa cam 8 minute, pana cand se inmoaie si devine aurie, apoi adaugi morcovul la perpelit.
5.      Dupa doua minute, trantesti in oala si restul jucariilor (telina, si cartoful), torni apa, supa de legume, rosiile cu zeama lor cu tot, sarea, piperul si frunza de dafin on top si lasi supa sa fiarba sub capac, la foc mic, vreo ora.
6.      Adauga pestele, si continua sa fierbi cam 5 minute.
7.      Se serveste in bol (sau gamela, pentru cine poseda), dreasa cu parmezan ras.

Cum spuneam, reteta permite extrem de multe variatii. Probabil ca sunt tot atatea feluri de minestrone cate mame italience sunt pe lume. Caci minestrone a fost la origine o mancare a saracilor Italiei care o faceau din ce aveau la indemana.
Tu poti inlocui oregano cu busuioc, sau poti aroma cu ce iti face placere.
Daca ai o coaja de parmezan, poti sa o pui la fiert de la inceput, pentru mai multa aroma. Daca era primavara, puteai incerca un minestrone verde cu spanac, mazare, fasole verde, sparanghel si altele din aceeasi cromatica.
Daca ai pancetta, bacon, costita (si nu esti vegetarian(a)) poti sa le strecori in supa dupa ce le rumenesti putin. Daca o vrei alla genovese, garniseste cu putin pesto. Daca o doresti alla milanese - cu orez. Mai poti inlocui oregano cu frunze de busuioc si patrunjel proaspat. Iar in locul supei de legume, poti folosi supa de carne.

SFAT; cand scurgi pastele, clatestele cu apa rece pentru a preveni lipirea intre ele, shi a le putea gati mai departe.

Shi ca tot vorbeam de paste, stiai ca multa lume crede ca pastele au fost aduse in Itala prin secolul 13 de catre exploratorul venetian Marci Polo. O fi invatat el ceva secrete de la micuta Cio-Cio San, dar pastele sunt consumate in Italia inca de pe vremea Romei antice.

De retinut este ca pastele contin carbohidrati, din care organismul isi extrage energia atat de necesara pentru a face fata cerintelor cotidiene. In mod surprinzator, pastele furnizeaza shi o mica cantitate de proteine (in special cele cu ou). Este recomandata folosirea pastelor integrale, care au un continut mai mare de fibre alimentare, vitamine si minerale decat pastele albe.

Sa fii sanatos.


No comments:

Post a Comment