Friday 9 September 2011

Atletism culinar

In ultinii ani au aparut o gramajoara de sisteme de fitnass, cu nume care mai de care mai exotice  – Tae-bo, kangoo jumps, bossu, step aerobic, pilates. Atunci de ce nu am inventa shi noi un stil propriu. Hai sa-I zicem atletism culinar.  Se practica in bucatarie. Maestrii bucatari de-I vedem la TV sunt intr-o miscare continua: oaca tot felul de chestii, amesteca in diverse oale, bat frisca, albushul, maioneaza, sterg masa, vasele, putina, ridica tingiri si alimente – cu alte cuvinte au o activitate fizica complexa.

Asadar, te invit sa te alaturi echipei de atleti. Poti sa ai parte de un antrenament sanatis daca iti pregatesti cina din alimente crude in loc sa te multumesti sa incalzesti la cuptorul cu microunde pizza livrata de vre-o firma de catering.

·         Framanta aluatul pentru paine de casa sau cozonaci. Este un bun antrenament pentru musculature bratelor si a umerilor.
·         Uita de robotul de bucatarie si de mixer atunci cand trebuie sa bati albusele spuma sau sa amesteci piureul de cartofi. Dezvolta musculature bratelor.
·         Recolteaza vegetalele din gradina proprie, sau a vre-unui gospodar. Te apleci, te intinzi, ridici. Iar daca gospodarul, sau cainele lui nu shtie ce faci tu prin gradina lui, ai mari sanse sa-ti creaca adrenalina si sa vezi ce se misca mai cu talent: fundul tau sau bata gospodarului.
·         Acuma, ca ai capatat experienta cu gradina, fa acelasi lucru shi in livada gospodarului.

Shi pentru a sarbatori cum se cuvine aniversarile din aceasta perioada, antreneaza-te cu

pulpa de miel cu rozmarin la cuptor

Nimic complicat. Simpla si fara prea multe condimente. Stii tu, din aia lipicioasa-de-degete. Pune-i alaturi un pahar de pinot noir.

 

Ingrediente(4 persoane):

- o pulpa de miel
- un kg de cartofi noi
- 2 lamai
- 3 crengute de rozmarin
- o capatana de usturoi
- sare, piper, ulei de masline

Preparare

- fa cateva gauri cu un cutit in pulpa de miel si indeasa acolo cate un catel de usturoi si putin rozmarin. sareaza, pipereaza.
- spala cartofii fara sa le cureti coaja. pune-i in tava cu cativa catei de usturoi si rozmarinul rupt frunzulite. presara sare.
- aseaza pulpa peste cartofi si stropeste totul cu zeama de lamaie si ulei de masline.
- da la cuptorul incins la temperatura medie(180 de grade) 60-80 de minute in functie de cat de suculenta iti place friptura.
- testeaza carnea intepand-o cu un cutit in partea cea mai groasa in directia osului.

Sa fii sanatos.



No comments:

Post a Comment