Friday 2 September 2011

In tara nepotilor nostri


Am citit, pe vremea in care inca mai apucam sa citesc ceva, adica tare demult, o carte de anticipatoe scrisa de un aautor ceh, Jan_Weiss :  “In tara stranepotilor nostri “. Era acolo vorba despre un astronaut care se intoarce din spatiu shi constata ca pe Pamant timpul s-a scurs mai repede decat in cosmos. Gaseste o lume idilica in care oamenii si androizii traiesc intr-o armonie desavarsita intr-un paradis utopic. Shi ce facea el cat e ziua de lunga? Nimic. Toate treburile erau facute de robotzei ascultatori shi foarte indemanateci. Cartea a vazut lumina tiparului (la noi) in 1963, iar acum pot spune fara sa mint ca sunt in tranzit prin tara nepotilor. Iar daca privesti in urma, vei ramane surprins(a) de cate echipamente ai azi la dispozitzie pentru a-ti face viata mai usoara: telecomanda la TV itzi permite sa te uitzi la o suta de canale deodata, shi sa nu pricepi nimiv din nici unul. (nu-I bai, ca shi asha nu mai a ice pricepe). Tot felul de aparate electrocasnice te scutesc sa mai bati albusul spuma, sa framanti aluatul sau sa freci pe zolitor izmenele dragutului. Au aparut shi cuptoare care se curate singure. Usa garajului se deschide automat, masina o curatam la spalatoria auto, prin curte (cine are) folosim utilaje specializate pentru adunat frunzele, udat gradina, tuns iarba. Iar lista poate continua. Puem spune ca viatza noastra devine, pe z ice trece, din ce in ce mai confortabila. Shi totodata devenim din ce in ce mai sedentari.

Daca timpul castigat prin folosirea echipamentelor modern ar fi consumat in plimbari pe joss au cu bicicleta, or in alte activitati fizice, ar fi minunat. Dar in realitate ce facem? Butonam telecomanda televizorului, sau tastatura computerului. Se estimeaza ca cetatenii statelor avansate consuma zilnic in medie  cu 500 de calorii mai putin decat acum 50 de ani, iar acesta este factorul principal care face ca rata actual a obezitatii sa fie in crestere. Pentru weekendul acesta iti propun sa uiti de facilitatile de care dispui in prezent, si:
-          Sa speli sji sa lustruiesti singur(a) masina. Intr-o ora se pot “arde” peste 280 calorii.
-          Aduna frunzele din curte cu o grebla clasica in loc de a utilize “leaf-blower-ul (nu shtiu, shi nu am gasit un echivalent in limba romana). Sunt arse cca, 50 calorii pentru fiecare jumatate de ora de lucru in gradina.
-          Fa o excurie la mall. Se consuma cam 210 calorii pe ora daca targui direct de la raftul supermarket-ului in loc sa comanzi online.

Shi daca este rost de targuieli, pune pe lista de piatza shi cele trebuincioase pentru un hamburger gourmet




Adica un amestec de 70% carne slaba de vitel si 30% carne de porc(ceafa) si il rogi pe macelar sa o toace. in combinatie au mai adaugi niste branza provolone si o lingura de grasime de ficat de gasca. La cuptor mai intra si niste cartofi unsi cu grasime de gasca, boia si niste frunze de rozmarin.

Jumatate de ora mai tarziu avem pe masa hamburgeri cu cartofi prajiti si bere rece.  pofta buna.

Ingrediente: 
pentru 4 persoane. timp de preparare: 30 minute.
- 300g carne macra de vitel
- 130g carne de porc(ceafa sau ceva similar impanat cu grasime)
- 1 ceapa rosie
- 50g provolone
- 2 linguri untura de gasca
- 4 cartofi mari
- 1 ceapa rosie, 2  rosii -  pt salata
- paine prajita.
- boia, rozmarin, sare, piper

Preparare
- amesteca carnea tocata cu grasimea de gasca, ceapa tocata si provolone ras.
- condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat.
- formeaza hamburgerii folosind metoda capacului. alege un capac potrivit ca marime(ia in calcul ca pe gril se "strang" macar cu 30%) pentru hamburgerii tai, pune o bucata de folie stretch in el si umple-l cu carne. vei avea niste hamburgeri perfect rotunzi. daca-i invelesti in folie ii poti depozita individual in congelator, metoda ce-ti permite sa-i dezgheti mult mai repede si mai elegant.
- pune hamburgerii pe un gril foarte incins, dupa care seteaza focul la mediu(daca esti pe aragaz). daca esti la gratarul cu carbuni, fa-l asa cum vrei tu :))
- spala cartofii si taie-i felii mari (cu tot cu coaja) pune-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unge-i cu grasimea de gasca, sare si boia. adauga cateva frunze de rozmarin. da-i la cuptor 25 de minute.
- prajeste cateva felii de paine. pune pe o farfurie o felie de paine peste care aseaza cateva rondele de ceapa, 2 felii subtiri de rosie, un hamburger, o felie de provolone. da combinatia asta la cuptorul cu microunde 1 minut, cat sa se topeasca bine branza. 
- pune alaturi de hamburger o mana de cartofi prajiti o rosie tocata si cateva rondele de ceapa.

Shi sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment