Sunday 25 September 2011

All Inclusive (sau cat poti sa bagi)


Pare o oferta avantajoasa. Si chiar este daca tinem cont ca ne scuteste de multe compicatii. Dar.... Chiar si aici avem parte de un dar.... Trebuie sa stii ca pe o farfuriuta de salata se pot inghesui cu usurinta peste 1,000 de calorii atunci cand o asezonezi din belsug cu dressing din ala bun, branzica yummi-yummi, bacon de la mama lui, tot felul de rogodele sau mai stiu eu ce bunatati iti fac cu ochiul din preparatele frumos prezentate.

Daca nu stii sa te abtii, sau nu ai simtul masurii, atunci mai bine ocoleste zonele cu preparate la liber (all-you-can-eat buffets sau salat bars).

Pentru imbunatatirea autocontrolul, urmatoarele sfaturi ar putea sa ajute:

Mai intai fa un tur complet al zonei libere. Vizioneaza optiunile oferite de la un capat la celalat inainte de a atinge clestele, spatula sau polonicul pentru auto-servire.
Incepe cu o salata. Asta itzi va potoli foamea. Celelalte bunatati pot sa astepte. Vor fi tot acolo, si tot la liber. La urmatoarea excursie pana la bufet/bar poti sa alegi fara sa fii influentat de foame. Treci rapid prin supele cremoase, specialitatile de panificatie, sau deserturi, si zaboveste mai mult asupra celorlalte preparate.
Promite-ti ca nu vei lua mai mult de o farfurie. Asta insa nu inseamna ca trebuie sa o ticsesti cu mancare!!!
Nu te uita dupa cele mai mari farfurii. Mai ales daca ai tendinta de a le supraincarca.
Nu pune portii mari. Daca dupa ce ai golit faruria iti mai este inca foame, nu te opreste nimeni sa iti mai poi o noua portie. Iar daca farfuria este mai aerisita, poti savura aroma distincta a fiecarui preparat.

Eu insa nefiind cazat la all-inclusive, raman credincius principiului gamelei adica all-in-one, shi am preparat pentru azi un


Bucatarie: chinezească
Dificultate: uÅŸor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătit: 30 minute

De obicei, toate curry-urile chinezeşti conţin ca ingredient cartofii, dulci sau obişnuiţi. În Occident, la restaurante, acestia sunt omisi, iar curry-urile se servesc cu legume gătite în aburi şi orez fiert. Carnea de pui poate fi înlocuită cu orice alt fel de carne roşie, peşte, fructe de mare.

 

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fără piele, tăiat cubuleţe
1/4 linguriţă de piper alb, măcinat
1/2 linguriţă de zahăr de trestie (sau zahăr brun)
2 lingurite de sos de soia light
2 lingurite de vin de orez
2 lingurite de amidon
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 căţei de usturoi, tocaţi
1 ceapă mica, tocată
2-4 lingurite de amestec cury chinezesc
250 g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
250 ml fond de pui
1/2 linguriţă de sare
2 lingurite de sos de soia dark
1 linguriţa de sos de ardei iute (opţional)
putin ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
2 linguri de coriandru proaspat (sau patrunjel), tocat
orez fiert, pentru servit (opţional)

Instrucţiuni:

Se combina într-un castron cubuleţele de pui cu piper alb, sos de soia light, vin de orez şi amidon. Se acoperă castonul şi se lasă carnea 30 de minute, la marinat.

Se încinge uleiul într-un wok. Se prăjesc usturoiul şi ceapa, la foc mic, până ce se fac transparente, după care se adaugă pudra de curry. Se amestecă bine 30-40 de secunde. Se adaugă puţin fond şi se amestecă.

Se adaugă cubuleţele de pui împreună cu cartofii, sosul de soia dark, zaharul, sarea şi restul de fond. Se amestecă bine şi se dă în clocot, la foc iute. Se micşorează flacăra şi se fierb ingredientele la foc mic, amestecând ocazional, timp de 15-20 de minute, sau până ce cartofii sunt făcuţi, iar lichidul s-a redus în bună măsură.

Se adaugă coriandrul tocat si sosul de ardei iute şi se amesteca. Se gusta si se potriveste asezonarea (sare, piper alb, sos de ardei iute), daca este nevoie. Se serveşte curry-ul alaturi de orez fiert, ornat cu putin ardei iute tocat si cu frunze de coriandru (sau patrunjel).

Notă:
Interesant este faptul că dintre alimentele considerate de chinezi a fi alimente de bază (orez, tăiÅ£ei, pâine, clătite, gogoÅŸi, colÅ£unaÅŸi) ÅŸi numite „fan”, cartofii ÅŸi cartofii dulci, deÅŸi sunt surse bogate de carbohidraÅ£i (ca ÅŸi orezul ÅŸi grâul), sunt considerate a intra în grupa „ts’ai”, cea care conÅ£ine legume, fructe ÅŸi carne. Pentru detalii vezi aici.
Această reţetă se prepara mult mai des cu cartofi dulci. În general, în dieta chinezilor, proporţia cartofi/cartofi dulci este de 1/3. Cartofii obişnuiţi se consumă preponderent în nordul ţării. Reţeta se poate prepara, deci, cu cartofi dulci, dacă îi aveţi la îndemâna. În acest caz renunţaţi însă la zahărul de trestie din reţetă.

Sfaturi:
Dacă, în final, curry-ul dvs. este cam prea lichid, pur şi simplu scurgeţi din wok o parte din sos. Păstraţi-l, căci este excelent cu orez fiert, paste sau piure de cartofi. Rezistă 2 zile în frigider.
Dacă nu sunteţi obişnuit cu mâncarurile foarte aromate, folosiţi maxim 2 linguriţe de amestec curry.
Fondurile chinezesti sunt foarte deosebite de cele europene, aşa că ele nu se pot substitui în reţete. Cum, totuşi, prepararea unui fond ia ceva timp, puteţi folosi în această reţetă şi o supă de-a noastră, sau chiar una preparată din cubuleţe de concentrat. În acest din urmă caz reduceţi însă la jumătate cantitatea de sare din reţetă, căci cubuleţele sunt destul de sărate ele însele.
Ardeiul iute şi pasta de ardei iute sunt opţionale. În loc de pastă puteţi folosi orice sos iute. Ardeiul iute tocat a fost adăugat doar pentru un plus de culoare.

Sa fii sanatos.


No comments:

Post a Comment