Friday 16 September 2011

Chiftelute cu franzela, mai gustoase din gamela


Astaza Google aniverseaza 118 ani de la nasterea, la Budapesta, a lui Albert Szent-Györgyi, fiziologul despre care se spune ca a descoperit vitamina C in paprika. In lunga si tumultoasa lui viata (16 Septembrie 1893 – 22 Octombrie, 1986), a debitat cateva citate care au ramas célèbre. Obisnuia sa spuna ca “vitaminele sunt niste otravuri care te omoara daca nu le consumi.” Se pare ca tot el a produs si fraza “nu exista viata fara apa”.  Interesant (pentru nui) este ca tatal lui s-a nascut in Marosvásárhely (astazi Târgu MureÅŸ, Romania). Iar (ne spune Wilipedia) in 1872 (cu 21 de ani inainte de a se naste ?!?!?!?!?!) a fost infiintata in Cluj Albert Szent-Györgyi Medical University, mutate dupa primul razboi mondial la Szeged. Pentru activitatea sa shtiintifica, in 1937 a primit Premiul Nobel pentru Medicina.

Dar yo despre altceva imi propusesem sa-ti spu, shi anume despre ce ma framanta in momentul de fata: cum sa faci sa bucataresti atunci cind nu ai timp. O cale buna este “mancarea la gamela”. Adica o cina consistenta, intr-un caston – un singur fel = o singura oala, deci mai rapid de gatit shi mai putine vase de spalat!!!

In prezent pe rafturile supermarketurilor au inceput sa apara astfel de astfel de produse gata preparate (doar sa le incalzesti) sau semi preparate – sa le arunci in ceaul shi sa le dai intr-un clocod dupa care le mijotezi cateva minute pentru a ingehsui aromele unele intr-altele cat mai bine. Usor de preparat dar pretul tine loc de condimente. Asha ca nu-ti ramane decat sa incerci sa produci astfel de preparte la tine in bucatarie. Adica:
Aprovizioneaza-te cu alimente semipreparate: legume congelate (sunt gata curatate si tocate), carne toccata sau gulash, sosuri preparate (la care poti adauga daca se mai cere, eva mirodeni pentru a le face pe gustul tau). Eu am gasit un sos salsa excelent. Shi am mai dat aici de chutney de mango. Mai poti gasi amestecuri de condimente (cum ar fi mult laudatul 5 arome, sau 7 arome romanesti).

Sari peste preparate de insotire, cum ar fi salata. Amesteca totul in aceeasi ceaun, shi serveste apoi in stil cazon. (Asta imi adduce aminte de tocana irlandeza despre care se povestea intr-o carticica haioasa Trei intr-o barca, fara a pune la socoteala si cainele).



Iata o reteta clasica in ce priveste modul de preparare, dar mai putin obisnuita ca mod de asezonare. Sosul este onctuos, bogat si cremos, absolut delicios, plin de aroma si culoare.

Cotlete de porc cu sos auriu






Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 cotlete de porc, cu os, circa 400 g in total
400 g ciupercute champignon tinere
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de curry
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi
1 lingura de brandy
150 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de curcuma, macinata (optional)
2 lingurite de pasta de mustar iute
1 rosie, curatata de seminte, tocata
1/2 ardei gras, curatat si tocat
2 cepe verzi, tocate marunt
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 lingura de marar proaspat, tocat marunt
felii de lamaie, pentru servit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se scot cotletele din frigider, se spala si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un castronel 1 lingura de ulei cu sare, piper si curry. Se ung cotletele cu aceasta mixtura, pe ambele parti, si se transfera pe un grilaj metalic. Se lasa la marinat 30 de minute. Se intorc la jumatatea acestui interval de timp.

Se pune orezul la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj.

Intre timp se prepara salata amestecand intr-un castron rosia cu ardei gras, marar, ceapa verde, sare, piper, suc de lamaie si ulei de masline extra virgin. Se acopera salata si se pune in frigider, pana cand va fi folosita.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea la foc mediu-iute, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana cand cotletele sunt rumenite si facute. Se scot si se transfera pe un grilaj metalic curat, asezat deasupra unei farfurii; se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna.

Se adauga in tigaie ceapa si se sareaza, ca sa lase apa. Se amesteca la foc mic, racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Dupa 3-4 minute se adauga usturoiul si se continua 1 minut. Se adauga brandy si se gateste 1 minut, racaind bine tigaia si amestecand continuu.

Se adauga ciupercutele, se sareaza si se pipereaza. Se gatesc 2-3 minute, ca sa prinda putina culoare. Atentie, ceapa si usturoiul nu trebuie sa se prajeasca, ci sa ajunga doar sa fie putin aurii. Se adauga 3-4 linguri din apa in care fierbe orezul, se amesteca, se acopera tigaia si se inabusa ciupercile 4-5 minute.

Intre timp se amesteca intr-un castronel curcuma cu pasta de mustar, cu cele doua tipuri de boia si cu 2-3 linguri de smantana, pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca aceasta mixtura cu restul de smantana.

Se adauga in tigaie mixtura de smantana, impreuna cu sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilajul metalic.

Se da mixtura in clocot si se mijoteaza 2 minute, pana se ingroasa putin. Se servesc cotletele alaturi de sosul de ciuperci, orez fiert si salata de legume.

Sfaturi:
Daca nu gasiti ciupercute tinere, folositi ciuperci mature, dar taiate in jumatate sau sferturi, functie de dimensiune.

Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment