Monday 5 September 2011

…Just gimme gimme gimme gimme, Fried chicken…


Astazi Freddie Mercury ar fi implinit 65 de ani. Asculta in memoriam Bohemian Rhapsody. Lansata in 1975, este poate cea mai buna piesa a tuturor timpurilor.

Mai putin ascultata (anul asta clasat pe locul 9,868 intr-un top al muzicii pop/rock din toate timpurile) este piesa One Vision compusa in 1985 inspirata de concertul rock caritabil  Live Aid – milioane de oameni uniti intr-o unica viziune a unei lumi mai bune. 

 
Concertul pe stadionul Wembley








Organizat pe 13 iulie 1985 in vederea strangerii de fonduri pentru combaterea foametei in Etiopia. Fiind numit un "tonomat mondial", principalele locații au fost stadionul Wembley din Londra (la care au asistat 72.000 de persoane) și stadionul JFK din Philadelphia (la care au asistat 90.000 de persoane), cu câteva spectacole susținute și în alte locuri, cum ar fi Moscova și Sydney. A fost evenimentul TV cu cel mai mare număr de spectatori din istorie: un număr de aproximativ 1.5 miliarde de persoane din 100 de țări au vizionat transmisia în direct.

La scurta vreme a fost lansat ca single, iar in 1986 deschide albumul A Kind of Magic.


 
One Vision este prima piesa a trupei Queen compusa de catre toti cei patru membri:  muzica – Brian May (guitar, vocals), versuri – Roger Taylor (drums, vocals), aranjamente muzicale – Freddie Mercury (lead vocals, piano) si John Deacon (bass guitar, vocals).

Desi piesa isi propune sa aiba un mesaj profund umanitar (prevestind globalizarea si noua ordine mondiala),
One vision
So give me your hands
Give me your hearts
I'm ready
There's only one direction
One world and one nation
Yeah one vision


se termina  cu un vers controversat, atribuit lui Freddie Mercury:

Just gimme gimme gimme gimme
Fried chicken

Jim Hutton, iubitul lui Freddie Mercury, sugereaza in cartea lui ca asta a fost in meniul trupei in ziua in care au scris piesa. Dar “fried cicken” este si termenul argotic folosit de homosexuali pentru a se referi la baieti tineri si foarte tineri.

Ce sa-I faci? Fiecare cu viziunile lui.

Pentru nutritionisti, puiul reprezinta un aliment usor de gatit, nu foarte scump shi plin de valori nutritive.
Preparata la gratar, in tigaie, la cuptor sau rotisor, carnea de pui poate fi o alegere buna pentru un meniu familial. Fiind o sursa importanta de protein, are insa un continut scazut de grasimi in general, si in mod special de grasimi saturate si cholesterol, in special daca este consumat fara piele (cea mai mare parte din grasime este continuta in piele).

100 de grame de carne de pui gatita, fara piele, contine cca. 5 grame de grasime si doar 2 grame de grasimi saturate. Piept, sau copan, amandoua sunt de luat in seama. Pieptul este ceva mai slab, dar copanul are mai mult fier (si mai multa savoare). Pentru a pastra carnea frageda si aromata, gateste carnea de pui cu piele cu tot. Ai tot timpul sa o scoti in momentul in care o mananci.

Pentru cina, iti recomand copane de pui la gratar, marinate cu condimentul tau preferat (poti incerca caribean jerk!!!).
Esti in criza de timp? Cumpara un pui rotisat de la supermarket. Adauga-I niste salata, sau inghesuie-l intre doua felii de paine, sau imprastie-l peste un blat de pizza, sau infasoara-l in tortilla (ce de-a optiuni !!!)

Daca dispui de mai mult timp, baga la cuptor un pui intreg, umplut cu felii de lamiae, usturoi si rosmarin.

Iar daca dispui de niste piept de pui (ideal piept de pui fericiți de la Agricola Bacău), Kaiser, carnati proaspeti (și acestea tot de la Agricola), ceapă roșie și ceapă albă, ardei gras, de ce nu ai pune de niste frigarui? Prafuieste-le cu o zi inainte cu un amestec de condiment facut din o lingură și jumătate de sare grunjoasă ori semigrunjoasă, o linguriță de piper negru măcinat, o linguriță de boia dulce, o jumătate de linguriță de rozmarin măcinat, o jumătate de linguriță de busuioc uscat, o jumătate de linguriță de cimbru uscat și o jumătate de linguriță de usturoi praf. Amesteca-le bine, le poti păstra într-un borcan cu capac mult și bine și folosi cât și când aveți nevoie.

 
Pentru ca aromele acestea să se împrietenească bine cu carnea și legumele, le lasi împreună (vreau să spun că se condimenteaza frigăruile) la rece timp de 24 de ore.

Shi spune gura este bine sa asezi langa ele dulceata de ceapa (sos de ceapa sau chutney din ceapa):

700-800 gr ceapa rosie
o legatura ceapa verde
2-3 fire usturoi verde
o legatura marar
1 ardei rosu si 1 ardei galben
200 gr zahar brun
100 ml otet din vin rosu sau otet de capsuni
100 ml vin rosu
3-4 cuisoare
1/2 lingurita boabe de coreandru zdrobite grosier
putina sare si piper ( dupa gust)
-se curata ceapa , se taie in doua se scot cotoarele, se taie pestisori sau
cuburi mai mari, se amesteca cu jumate din cantitatea de zahar, se lasa la
macerat o ora.
-se taie ceapa verde si usturoiul rondele ,se amesteca cu zaharul ramas si cu
ardeii taitati cubulete, se lasa la macerat
-intr-o cratita cu fundul gros se pune ceapa la fiert amestecand incontinuu,
cand s-a inmuiat ceapa se adauga ceapa verde ,usturoiul si ardeii ,se continua
fierberea se adauga vinul,se asteapta sa se evapore ,se adauga coreandru zdrobit
si cuisoarele, se continua fierberea , cand scade sosul se adauga otetul si
mararul taiat fin se mai da un clocot pana se evapora lichidul si se leaga
compozitia.
-se da la rece
Se poate face si cu ceapa alba , dar in acest caz se foloseste otet din vin alb
si vin alb.

Si sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment