Thursday, 1 September 2011

Dieta Scarsdale, o dieta cu poveste


Publicata in anul 1979,  dieta Scarsdale a devenit celebra la inceputul anilor ‘80, dupa ce cardiologul Herman Tarnower a fost ucis de catre Jean Harris, amanta sa. Crima pasionala a pus capat unei relatii agitate, marcata de infidelitatea medicului.
Dieta imprumuta numele orasului Scarsdale din statul New York, locul de resedinta al renumitului cardiolog Herman Tarnower, inventatorul dietei.

Urmand modelul dietei Atkins, aparuta in 1972, dieta Scarsdale se caracterizeaza prin strictete, regimul impus trebuind respectat intocmai. Acesta presupune eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, a grasimilor, a majoritatii produselor lactate, a sucurilor de fructe, alcoolului si dulciurilor.

Dieta Scarsdale contine 43% proteine, 22,5% grasimi si 34,5% carbohidrati. Acestea sunt impartite pe parcursul a trei mese zilnice, gustarile fiind strict interzise, cu exceptia morcovilor si telinei crude. Dieta propune consumul de apa in cantitati mari, astfel organismul este curatat si depozitele de grasime se elimina mai usor. Se recomanda urmarea regimului pe o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile, ceea ce conduce, conform autorului dietei, la o scadere in greutate de pana la 9 kg.

Proteinele sunt nutrienti vitali, essentiali pentru mentinerea sanatatii. In forma pura, proteinele sunt lanturi de aminoacizi. Exista 22 de aminoacizi, care se combina in fel shi chip pentru a forma proteinele, iar 8 dintre acesti aminoacizi (numitzi shi esentziali) provin numai din alimente. Organismul uman nu ii poate sintetiza. Aminoacizii sunt folositzi de corpul nostrum pentru a forma muschii, single, pielea, parul, unghiile si organelle interne. Proteinele contribute la formarea tesuturilor noi, la transportul oxigenului si al nutrientilor in organism, mentine echilibrul apei si al acizilor, si participa la formarea anticorpilor.  Dar ca de tot ce-I bun, nu trebuie abuzat. Consumul excesiv de proteine, shi in mod special al celor de origine animal cresc riscul de imbolnavire cardio-vasculara, atac cerebral, osteoporoza si de formare a calculilor renali.
Pe cat de importante sunt proteinele pentru organismul nostru, pea tat de daunatoare sunt conceptiile gresite cu privire la cantitatea si calitatea proteinelor din farfurie.

De fapt, pentru a te mentine la greutatea optima, ai nevoie de un echilibru intre caloriile care intra (din alimente) shi cele care sunt consummate (printr-un regim de viata activ). Daca te bate gandul sa incepi o   dieta hiper-proteica, gandeste-te ca:
-          Scaderea rapida a greutatii in urma unei diete bogate in proteine este rezultatul (probabil) al pierderii apei din organism. Posibile efecte secundare sunt deshidratarea, constipatia shi afectiuni renale.
-          Pe de alta parte, alimentele bogate in carbohidrati, bine alese shi combinate cu grija in diferite preparate culinare NU te vor face mai flamand.  Vegetale bogate in fibre alimentare, ca fasolea sau produsele din faina de grau integral sunt destul de satioase. Shi totodata duc la scaderea atat a greutatii cat shi a factorilor de risc de imbolnavire.
-          Consumul de alimente bogate in carbohidrati nu favorizeaza aparitia rezistentei la insulina, asociata cu obezitatea. Viata sedentara, varsta si probabil mostenirea genetica sunt cauzele reale care produc rezistenta la insulina.
-          Nu s-au obtinut rezultate relevante care sa confirme ca excesul de calorii din carbohidrati ingrasa mai repede decat excesul de calorii din proteine sau grasimi.
-          Cei mai multi cetateni cu varsta peste 65 ani din stateer avansate economic, consuma mai multe protein decat au nevoie.
-          Nici un studio clinic pe termen lung nu probeaza faptul ca ar exista vre-un beneficiu de pe urma dietelor cu protein.
Daca simti ca greutatea ta a scapat de sub control:
-          Creste consumul de alimente ca un continut ridicat de fibre alimentare. Iti ofera caloriile necesare activitatiilor curente (din carbohidrati) iar fibrele alimentare te fac sa te simti satul.
-          Mananca diversificat, dar in cantitati reduse. Cauta alimentele bogate in nitrienti shi sarace in calorii.
-          Tot te mai bate gandul sa incerci o dieta hipercalorica. Da-I drumul. Dar doar pentru o perioada scurta. Dupa aceea revino la un regim echilibrat.

Pentru azi itzi propun o supa de praz cu gorgonzola

Cremoasa, usor dulce, usor sarata se potriveste perfect cu gustul patrunzator al unei gorgonzole de calitate. Iti faci repede si o bagheta prajita unsa cu un catel de usturoi si ulei de masline extravirgin, iti torni un pahar de chardonnay (sau un pinot grigio) si te asezi relaxat  la masa ca sa te bucuri asa cum trebuie de bogatia de arome.

Cu totul, nu dureaza mai mult de jumatate de ora, asa ca poate sa fie si cina-rapida-cand-vii-tarziu-de-la-serviciu. reincalzita a doua zi este la fel de buna, asa ca da, poti sa faci mai multa odata. pofta buna. 

ingrediente: 
pentru 4-6 portii. timp de gatire: 30 min. 
- 2 bete zdravene de praz
- 1 ceapa mare
- 3 cartofi medii
- 1 bat de telina
- 1 lingura de unt
- 600g supa de pui/legume sau apa
- 100g de creme fraiche
- 100g de gorgonzola(poti sa pui mai multa daca-ti place ca branza sa iasa mai mult in evidenta)
- sare, piper alb, cimbru
- 1 catel de usturoi, ulei de masline extravirgin

preparare:
- intr-o oala cu fundul cat mai mare incinge untul. pune ceapa, telina si prazul taiate marunt la calit. vei vrea sa nu se "aglomereze" prea tare ca sa se poata cali asa cum trebuie. daca oala e mica, stratul de legume va fi gros si mai degraba se vor inabusi in loc sa se caleasca iar gustul va fi diferit. 
- dupa ce legumele s-au calit adauga supa/apa si cartofii taiati marunt. condimenteaza cu sare, piper si cimbru. 
- dupa ce cartofii s-au fiert, adauga creme- fraiche si mai lasa sa bolboroseasca cateva minute. 
- prajeste o bagheta taiata in doua, freac-o cu un catel de usturoi si stropeste-o cu ulei de masline extravirgin. sincronizeaza-te sa fie gata odata cu supa.
- trage supa de pe foc si amestec-o bine cu un blender de mana pana devine cremoasa si uniforma. adauga gorgonzola rupta in bucati mici. amesteca usor cu o lingura de lemn. vrei ca bucatile de gorgonzola sa se "topeasca"in supa dar sa nu dispara de tot.
- atunci cand o servesti la masa, pune in fiecare farfurie si cateva bucatele de gorgonzola. impreuna cu painea proaspat prajita e o minunatie. 

Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment