Tuesday 20 September 2011

Smochinele: ai cumva nevoie de motive pentru a le consuma?


Stii care este floarea care arata ca un fruct si a fost folosita ca aliment pentru cresterea performantelor atletilor inca din antichitate? Smochina. Este o chestier tare complicata. Floarea este inauntrul “fructului” care are o gaurice mica mica, prin care doar o anumita gaza, ”viespea smochinului” reuseste sa patrunda in interior sis a faca polenizarea. Apoi apar semintele tot in interiorul a ceea ce noi numim fruct, dar de fapt nu e fruct, ca e foare… Hai ca m-am ametzit de tot.

Cert este ca smochinul face parte din insasi existent noastra. Dupa ce Adam si Eva au mancat fructul oprit din pomul cunoasterii binelui shi al raului, s-au acoperit cu frunze de smochin. Fructul este mentionat in Coran, Buddha si-a atins perfectiunea sub ramuri de smochin, iar in India smochinul este considerat arbore national. In legende ale greciei si romei antice sunt pomenite smochinele.

De fapt se spune smochinul ca a fost printre primele plante comestibile cultivate de om, inepand cam de prin anul 9400-9200 BC. Astazi productia mondiala este de peste un million de tone pe an (1, 057,000 tone raportat de FAO in 2005). Pe primul loc se afla Turcia (280,000 tone), urmata de Egipt (170,000 tone).

Smochinele sunt ceva bun, bun pentru organismul tau, fiind  una dintre plandele cu un continut extrem de bogat de calciu si fibre alimentare. Mai gasim, in cantitati importante, cupru, magneziu, potasiu si vitamina K. Au un effect laxative si contin mai multi antioxidanti. Se mai spune ca extractul din frunze de smochin  consumat dimineata reduce cantitatea de insulin necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratament cu insulin injectabila.

Fiind atata de bune, proaspete sau uscate, de ce sa nu beneficiezi si tu in fiecare zi de proprietatile lor deosebite?

Folosestele ca indulcitor pentru preparate din legume. Feliute de smochine se imprietenesc la catarama cu cartoful dulce copt, cu fasolea verde, ceapa prajita sau dovlecelul.

Da o nota de distinctive salatelor. Adauga felii de smochine la salata Cesar, Waldorf, sau alta combinatie.
Amesteca felii de smochine uscate in aluatul de cozonac, in checuri, sau chiar in coca pentru clatite.

Aromeaza preparatele din orez, cuscus, sau fulgi de ovaz. Pentru un plus de arome, incearca o combinative indrazneata de ceapa prajita cu smochine shi oregano.


Iar daca vrei sa iti impresionezi musafirii, sau sa te bucuri de o cina romantica, iti propun:

smochine coapte cu ficat de gasca si dulceata de visine

 

 

 

Ficat de gasca gasesti la metro congelat. la fel si smochinele. Sa nu te surprinda ca pretzurile sunt aproape la fel de mari. Sau de mici. Depinde din care buzunar privesti.

Dureaza cam 25 de minute si se face asa: 

- smochinelor le tai motul, le crestezi in 4 si le dai la cuptorul incins 20 de minute 
- ficatul il decongelezi in apa rece, il tai felii de grosimea unui deget si ii scoti eventualele "ate"

- intr-o tigaie pui putin unt si cand s-a incins pui feliile de ficat de gasca cate 2-3 minute pe fiecare parte. daca le tii mai mult o sa observi ca se "topesc" 

- "umple" smochina fierbinte cu o bucata de ficat de gasca si o lingurita de dulceata de visine (poti incerca si alta dulceata: de piersici, de fructe rosii de padure etc dar parca una dulce-acrisoara ar fi potrivita)

Alaturi ai putea avea un vin desert sau licoros gen lacrima lui ovidiu, porto  etc.


Sa fii sanatos.

 

No comments:

Post a Comment