Indiferent de varsta, laptele este o veritabila sursa de sanatate. Prin compozitia sa complexa si prin gradul inalt de asimilare a nutrientilor de catre organism, laptele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Dar care din gramajoara de sortimente aranjate pe raftul supermarketului este cel care ti se potriveste? Shi ce te faci daca, din motive numai de tine stiute, te crezi vegetarian, sau postesti?
Din fericire oferta este asa de bogata, ca ai de unde alege.
• Fat-free, low-fat, reduced-fat, sau whole milk. Indiferent de ce alegi, intr-o cana gasesti cca 300 mg de calciu, protein, riboflavin, vitamina A si D, fosfor si alte vitamine si minerale. Diferenta consta in continutul de grasimi si de calorii: de la 85 de calorii si sub 1 gram de grasimi la o cana de lapte degresat (fat-free) pana la 150 de calorii si 8 grame de grasimi intr-o cana de lapte integral (whole milk).
• Lapte cu aroma de ciocolata, fructe sau alte arome (flavored milk). Are aceeasi nutrient ca si laptele “normal”. Uneori are un adaos de vitamina D. Pune-ti ochelarii de citit, si verifica pe eticheta.
• Lapte acitulat. Fermentat in prezenta bacteriei probiotice Lactobacillus acidophilus, este obtinut in general din lapte degresat. Beneficii? Poate imbunatati digestia lactozei si poate reface echilibrul bacteriologic in intestine, ajutand deci la o mai buna digestie.
• Lapte cu continut redus de lactoza. Obtinut prin tratarea cu o enzima specufica, il face sa fie tolerat cu cei care au intolerant la lactoza.
• Laptele din soia. Este mai sarac in nutrient decat laptele de vaca, dar poate contine adaosuri de vitamina A si D, calciu si riboflavin (uita-te pe eticheta). Laptele din soia are in general un continut de 80 - 500 mg calciu pe cana. Opteaza spre un sortiment cu cat mai mult calciu, intrucat calciul din laptele din soia este absorbit in cantitate mai miva decat cel din laptele de vaca.
Incearca astazi ceva nou:
• Prepara-ti o bautura reconfortanta lasind cafeaua din expresor sa curga intr-un pahar cu gheata. Adauga lapte rece. In Vietnam, este specifica o astfel de chestei care se cheama café da (cafea cu gheata). Poti inlocui cafeaua cu ceai negru.
• Mixeaza laptele cu un pireu din fructe zemoase (capsuni, fructe de padure).
• Imprieteneste un pahar de lapte cu burgerul preferat de la fast-food.
• Foloseste laptele in supe crema pentru a la face mai cremoase.
Si ca sa iti mearga dulce, la inceput de saptamana, de casnicie, sau pur shi simplu, iti propun o spuma de branza cu visine (cred ca inca mai sunt pe piata. Sau. Si mai bine, poate mai gasesti cateva in livada vecinului!!!).
Fa-le o bucurie (vișinelor și nu doar lor) întrupată sub forma unor spume pe bază de brânză și lapte condensat. Incearca o spumă din urdă (nu-i pe gustul tuturor) Iar ca sa multumesti pe toata lumea mai fă una din brânză de vaci. Ambele spume se fac la fel, așa că o să mă refer la urdă și la brânza de vaci folosind substantivul comun “brânză”, unul dintre puținele cuvinte pe care le avem de la daci.
Vișinele, dragele de ele. Și laptele condensat (despre care se spune ca s-ar gasi la Carrefour).
La 300 de grame de urdă, repsectiv 300 de grame de brânză de vaci, am folosit în total o cutie de lapte condensat (jumi-juma). Și câte o cană de vișine.
Am turnat laptele condensat peste brânză (urda am stropit-o cu zeamă de lime, brânza de vaci am presărat-o cu niște semințe de vanilie).
Am mixat brânza (vorbim aici despre fiecare tip de brânză) doar cu laptele.
Jumătate din cantitatea de brânză am mixat-o și cu lapte și cu vișine. În faza asta poti pune rom, brandy sau sherry în compoziția cu vișine, pentru extra aromă.
Am obținut câte două spume (albă cu aromă de lime, albă cu aromă de vanilie, roz cu aromă de vișine, roz cu aromă de rom și vișine).
Am pus spumele-n pahare, în straturi. Le-am decorat cu mentă și busuioc.
Le-am pus la rece apoi le-am mâncat pe sărite și împrietenite cu un roze acidulate, foarte rece și el de prin podgoriile Sud Africane. Cred ca ceva de pe la Dealul Mare s-ar potrivi la fel de bine.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment