Saturday 17 September 2011

Din nou despre cafeaua noastra de fiecare zi



Faci parte din randul consumatorilor de cafea? Daca da (asemeni masjoritatii populatiei Terei), atunci cum se integreaza cafeaua in programul tau pentru fitness? Inca odata, fitness nu inseamna numai activitati sportive, ci este un system complex – miscare, alimentatie, mod de viata – prin care reusesti sa faci fata stresului cotidian.

Rezultate ale cercetarii stiintifice arata ca, in cantitati moderate (200 – 300 miligrame cofeina pe zi), cafeaua nu are efecte adverse asupra sanatatii. Si nu sunt concluzii demonstrate stiintific despre legatura dintre cofeina shi cancer, mastopatie fibrochistica, afectiuni cardiace, ulcer, infertilitate, repercursiuni asupra sarcinii, sau osteoporoza.

Dar in ceea ce priveste hipertensiunea? Institutul American pentru Inima, Plamani si Sange (The National Heart, Lung and Blood Institute) subliniaza ca in urma consumului de cafeina se poate observa o crestere temporara a tensiunii. Dar, doar daca nu cumva ai vre-o intolerant la cafeina, nu are nici un sens sa limitezi consumul de cafea pentu a scadea (sau controla) tensiunea. Mai mult, studii recente arata ca in cafea exisa oarece fitonutrienti utili organismului tau.

Bineinteles, daca urmare a consumului de cafeina iti creste starea de nervozitate, sau nu mai poti dormi, las-o mai usor. (250g de cafea preparata contine cce. 90 miligrame de cofeina, iar 25g de cafea espresso are cam 45 miligrame.)

Deci cam 3-4 cafele zilnice, nu ar trebui sa iti distruga viata. Adauga-i deci un plus de savoare si de elemente nutritive:

Incearca cafeaua ca la South of the Border,  un punct de popas faimos pe autostrada 95 intre Dillon, South Carolina si Rowland, North Carolina, unde o cafea regular inseamna o cafea cu mult lapte. Umple un sfert dintr-o cana cu cafea, shi adauga lapte caldut.

Prepara-ti o cana (230g) de Café Latte, Café mocha, Cappuccino pentru un surplus de 250 miligrame (sau chiar mai mult) de calciu.

Da cafelei racite ramasa in cana on nou look. Transforma cafeau rece in iced latte doar adauga ceva gheata si lapte.


Racoreste-te cu un Smoothie de cafea (nu am gasit echivalentul in romana. Este o bautura bine racita facuta din fructe proaspete in care uneori se mai adauga ciocolata, unt de cacao sau alte ingrediente). Amesteca in blender o jumatate de banana, un sfert de cana de cafea espresso, un sfert de cana de lapte, o lingura de inghetata de cafea sau de vanilie, o cana de gheata si un praf de nucsoara sau scortisoara.


Shi ca sa ramanem in zona temei, am sa va propun o reteta interesanta prin asezonare si datorita sosului picant, pe baza de cafea. Preparatul este foarte aromat, delicios si cu aspect deosebit.

Pui de cafea

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute
Poti vedea cum se prepara aici: http://www.youtube.com/watch?v=B5YnJpHY1ZI

 
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
sare
piper negru, proaspat macinat
1 cana cu cafea filtru, nu foarte concentrata
2-3 lingurite de zahar brun
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 lingurite de boia dulce
2/3 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de seminte de chimen
1 lingurita de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de mustar
1/2 lingurita de scortisoara
1 cana cu orez cu bob lung Parboiled, fiert
1 1/2 cana cu apa
2 linguri de ulei de orez (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 cubulet de unt, rece
1 lingura de amidon sau faina
1/2 ardei iute rosu, feliat, pentru ornat

Instructiuni:
Se prajesc uscat, intr-o craticioara, semintele de chimen, coriandru si mustar. Se lasa sa se raceasca 2-3 minute si se piseaza apoi intr-o piua. Se amesteca apoi cu boia si scortisoara.
Se sareaza si se pipereaza pieptul de pui. Se pudreaza bine cu mixtura de condimente, presand putin ca aceasta sa adere.
Se incinge o tigaie mare si se adauga ulei. Cand acesta este incins, se prajeste carnea 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce este rumenita. Se scoate din tigaie si se pune deoparte, pe o farfurie.
Se adauga in tigaie ceapa; se sareaza si se pipereaza. Se caleste la foc mic 3 minute, pana se inmoaie, apoi se adauga usturoi si se continua 2 minute.
Intre timp se combina intr-un castron cafeaua cu zahar brun si pasta de ardei iute. Se amesteca pana ce se topeste zaharul. Se adauga apoi in tigaie, peste mixtura de ceapa si usturoi. Se da in clocot mic, apoi se adauga carnea, se acopera si se mijoteaza circa 20 de minute, intorcand-o de cateva ori, pana ce este facuta. Se scoate pe un fund de tocat si se feliaza oblic.
Sosul se reduce cateva minute, se adauga un cubulet de unt tavalit prin faina si se amesteca pana se topeste. Se serveste carnea stropita cu sos si ornata cu rondele de ardei iute, alaturi de orez fiert.


Sa fii sanatos
 

No comments:

Post a Comment