Va mai amintiti vremurile in care singura sursa de apa pentru consum era cea din perete? Acum, pe piatza alaturi de apa imbuteliata traditional, mai mult sau mai putin plata, au inceput sa apara sortimente de apa, care nai de care mai sophisticate: cu adios de vitamine, minerale si plante. Sunt ele facute pentru tine? In pofida reclamei, probabil ca nu.
In primul rand caloriile: Adaosul de zahar din multe sortimnte de apa “imbunatatita” adauga shi caloriile aferente. In al doilea rand adaosurile in sine: chiar ai nevoie de acele vitamine sau minerale pe care le pun ei acolo? Nu, daca ti le procruri in cantitate suficienta din alimente eventual compensate cu o doza zilnica dintr-un supliment alimentar. Iar adaosurile din plante pot fi chiar periculoase: nu se stie bine ce effect au, cum interactioneaza cu celelalte alimente pe care le consume, cu medicamentele sau cu suplimentele alimentare. Deasemeni nu se spune nimic despre doza in care trebuiesc consumate.
Asha ca bucurate in continuare (cat mai este posibil) de aroma apei proaspete, bine racita. Iar daca doresti sa fie mai aromata,
• Adauga o felie de lamiae, sau o crenguta de manta, sau un cub de ghata din suc de fructe intr-un pahar de apa plata sau carbocazoasa.
• Daca n-ai incotro shi trebuie sa o cumperi, atunci alege apa cea mai naturala, fara nici un adios de calorii, arome, minerale sau alte dracii.
Si cum vara inca nu se da dusa, de ce nu ti-ai prepara o
Uda, rece, acra, rece din nou, foarte rece. Cam asta vrem cu toţii pe căldura “tropicitoare” (de pe la ştiri luat cuvântul) de ne încearcă în ultimele zile. Sigur, specialiştii spun că-i bine să bei ceai cald şi să te ferim de băuturile foarte reci. Or fi având ei dreptate dar parca ceaiul cald nu prea este la indemana. Mult mai grozava este o limonada şi diverse variaţiuni pe această temă. Iată:
Pui apă într-o carafă. Adaugi trei-patru linguri de miere. Amesteci până s-a dizolvat mierea.
Rupi câteva frunze de mentă creaţă şi le arunci în carafă. Amesteci puţin pentru ca menta să-şi elibereze uleiurile volatile în apă.
Storci în apă trei limete, tai o limetă în sferturi şi o pui şi pe ea în apăa devenită între timp limonadă.
Mai rămin de pus doar cuburile de gheaţă.
Carafa va transpira, iar tu te vei răcori.
Urmând aceiaşi paşi dar incluzând în reţetă câteva lămâi şi două portocale, obţii un “punch” rece din citrice, foarte aromat.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment