Tuesday 27 September 2011

Activitati pe care sa le faci toamna


Astenia de toamnă nu s-a instalat încă, dar este bine să fim precauţi cu ea. Aşa că am pregătit din timp agenda cu activităţi interesante, practice şi accesibile prin care să previi monotonia şi depresia de toamnă
Chiar dacă este resimţită de hipersensibili drept cea mai deprimantă perioadă din an, toamna ne provoacă în schimb la un stil de viaţă mult mai creativ. Nu mai este rost de plajă sau picnic la umbră, dar sunt multe alte lucruri care îţi pot conferi dispoziţia pe care o ai vara.

Iată câteva activităţi de care te poţi bucura cel mai bine toamna.
Decorează casa sau terasa . Pentru că până la urmă nicăieri nu este mai bine ca acasă, poÅ£i să faci câteva shimbări prin care să aduci un aer proaspăt ÅŸi reconfortant în cămin.  Schimbă draperiile ca să aduci cât mai multă lumină naturală în casă, mută biroul mai aproape de fereastră, pune plante noi în casă pentru prospeÅ£ime sau eliberează spaÅ£iul pe balcon sau terasă, unde poÅ£i servi cafea dimineaÅ£a.
ÃŽnvaţă să faci dulceaţă ÅŸi gem. Toamna miroase din plin a dulceaţă, aÅŸa că dacă te numeri printre gurmanzii de deserturi consistente într-o singură zi poÅ£i să umpli debaraua cu provizii delicioase.  Trebuie doar să învingi lenea duminicală ÅŸi să dai o fugă la piaţă. Clătite, dulceaţă de nuci, gem de căpÅŸuni... pentru aÅŸa bunătăţi merită să zăboveÅŸti în bucătărie.
Nu renunţa la activiţăţile outdoor. Fă o vizită la ţară, că tot este culesul viilor în toi, sau ia-ţi rucsacul pentru o tură de trekking. Toamna este un sezon excelent pentru o plimbare la munte.
Vreme răcoroasă, peisaje splendide şi un camping pe deplin relaxant, fără canicula verii, iată cum poate suna programul pentru un weekend.

Shi nu uita, ca 30-40 de minute de greblat in gradina echivaleaza din punct de vedere al consumului de calorii cu a plimbare pe jos de cca 8 km sau o jumatate de ora de pedalat la bicicleta (cam 150 calorii).


De fapt de ce ne straduim atat de mult sa consumam caloriile acumulate cu oarece eforturi financiare? Pentru a face loc altor calorii shi a-ti permite sa  experimentezi noi arome.


Asadar, dupa ce ai lasat in gradina o multime de calorii, incearca gustul unei:

Tajina de peste


Ar fi multe de spus despre tajine dar poate va fi subiectul unui alt taifas. O sa ma limitez la a spune deocamdata ca este un preparat nord-african, numit dupa vasul de pamant in care este gatit. O tajina (vas) traditionala este fabricata din pamant ars, uneori glazurat in interior. Consta din doua parti: o baza rotunda, cu fund plat, ceva mai inalta decat o tigaie si ceva mai putin inalta decat o cratita, si un capac conic, tuguiat.

Acestea fiind zise, sa revenim la tajina de fata, ca preparat. Este una extrem de simpla, foarte aromata, delicioasa si sanatoasa: peste, citrice, condimente, ulei de masline si multe legume.

 
Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 50 minute

Ingrediente:
2 trunchiuri de peste (eu am folosit caras, dar puteti lua in calcul orice peste de apa dulce sau rece), circa 1,4 kg, curatate de solzi si eviscerate
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 linguri de pasta de rosii
2 linguri de seminte de chimion, macinate
3 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu, tocat
2 linguri de suc de lamaie, proaspat stors
2 linguri de boia dulce
4 rosii (circa 400 g in total), taiate rondele
6 ardei grasi (circa 500 g in total), de diferite culori, taiati rondele
2 lamai, taiate rondele
2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel)
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua usturoiul cu ardei iute si putina sare. Se amesteca apoi, intr-un castron, aceasta mixtura cu pasta de rosii, chimion si suc de lamaie.

Sespala pestii si se sterg cu prosoape de hartie. Se practica 4-5 despicaturi pe fiecare parte, adanci de cca. 1 cm. Se sareaza si se pipereaza pestii. Se ung in interior si pe exterior, insistand la despicaturi, cu mixtura de condimente. Se acopera si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Se astern intr-o tajina jumatate din cantitatile de rosie, ardei gras si lamaie. Se sareaza si se pipereaza. Se stropesc cu jumatate din uleiul de masline. Pestre acest strat se asaza pestii. Peste pesti se asaza cealalta jumatate din cantitatile de rosii, ardei gras si lamaie. Se sareaza si se pipereaza din nou, apoi se stropesc cu restul de ulei de masline. Se acopera tajina si se introduce in cuptor.

Se gateste 35-40 de minute. Se indeparteaza apoi capacul si se continua alte 10-15 minute, pana ce lichidul a scazut indeajuns, iar pestii se rumenesc putin.

Se servesc imediat, prepsarati cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel).

Variante:
In loc de trunchiuri de peste se pot folosi si fileuri. Reduceti la jumatate timpul de gatit.
Ca alternativa pentru mixtura de condimente, se poate folosi un amestec de 2-3 linguri de pasta de rosii, 3 catei de usturoi rasi, 2 linguri de suc de lamaie, 1 lingura de pasta harissa si 1-2 linguri de frunze de coriandru tocate.
O alta varianta este sa folositi ca marinada un sos chermoula.


Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment