Nu lasa pestele mare sa-ti scape! Continutul de Omega-3 isi adduce un aport benefic asupra sanatatii aparatului cardio-vascular. Acesta este unul din motivele pentru care Asosciatia Americana pentru Boli ale inimii (American Heart Association
(AHA)) sfatuieste sa sa consume peste, in particular peste gras, cel putin de doua ori pe saptamana. Tonul, anchoa, herringul, pastravul, macroul, somonul sau pestele spade – cu totii sunt printre cei mai apreciati.
Tofu, alte produse pe baza de soia, canola, nucile, semintele de in contin shi ele Omega-3, dar in cantitati mai mici.
Avantaje? Omega-3 contribue la reducerea continutului de triglyceride din sange (hai sa le zicem grasimi nesanatoase), reduce depunerile formate pe artere, previne aparitia cheagurilor de sange (care sunt riscuri majore pentru infarct sau atac cerebral), scade tensiunea, shi regleaza pulsul.
Cu atatea proprietati miraculoase, AHA sugereaza ca in anumite cazuri sa consume untura de peste (sub control si numai in urma recomandarii medicului!!!). Inainte de a consuma, cere sfatul medicului tau, shi afla daca este indicat pentru tine. Cum prea multa untura de peste poate provoca hemoragii, precautia este esentiala.
Este indicat sa consumi varietati diferite de peste. Asta ajuta sa reduce efectele posibile ale poluarii apelor. In cazul copiiilor, al gravidelor si al femeilot care alapteaza, consumul de peste gras trebuie limitat datorita posibilitatii de a contine cantitati de mercur peste limite normale.
Ce mai este shi cu prostia asta? Apa oceanelor contine in mod natural mici cantitati de mercur. Omul, datorita lipsa lui de grija fata de mediu, a reusit sa creasca continutul prin deversarea a tot felul de substante poluante (cum ar fi cele rezultate din fabricare PVC-ului (poli clorura de vinil)). Intr-o prima faza, mercurul din ape este acumulat in alge. Acestea sunt consummate de pesti mai mici, care la randul lor sunt consumati de pestii mari. Cum mercurul (mai bine zis compusii lui) nu este solubil, el se acumuleaza in tesutul intestinelor, iar mai apoi in tesutul muscular. Cu cat pestele este mai mare (deci si mai batran), cu atat concentratia de mercur poate fi mai mare. Shi mai apare un fenomen interesant. Concentratia din organismul consumatorului este mai mare decat concentratia din organismul consumat. De exemplu, concentratia de mercur din hering este de cca 0,01 ppm, in timp ce in rechin gasim 1ppm (parti pe million). Fenomenul se numeste “biomagnification”. Pestii cu un continut ridicat de compusi ai mercurului sunt: rechinul, pestele spada, macroul king (din zona Golfului Mexic), tonul albacore. Specii cu un continut mai redus de compusi ai mercurului: crevetii, tonul light (lifhy tuna fish), somonul, pollock, somnul (catfish).
• Acum, ca esti prevenit, nu este cazul sa renunti la un aliment atat de pretios, dar nici nu trebuie sa faci excese. Consumat odata, sau de doua ori pe saptamana (deci cu moderatie) produce mai multe avantaje decat potential neplaceri. Poti incepe saptamana cu un somon afumat, imprietenit cu o omleta, shi varate intr-o bagheta usor incalzita in cuptorul cu microunde.
• Prepara-ti o asha zisa salata de “ton” in care ai inlocuir tonul cu macrou.
• Comanda o pizza cu anchoa.
Iar pentru cina, iti propun o salata foarte simpla care ofera o combinatie inspirata de gusturi, si anume:
Salata verde cu somon afumat si crutoane
Somonul afumat se potriveste bine cu dressing-ul dulce-acrisor-picant, aromatizat cu verdeturi, iar Parmesanul presarat deasupra da gustului adancime si rafinament. Contrastul de texturi dintre somonul fraged si crutoanele si salata crocante este si el o calitate in plus.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 minute + racier
Ingrediente:Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 minute + racier
2-3 felii subtiri de paine alba
ulei, pentru prajit
boia iute, pentru presarat
frunze mixte de salata verde, rupte bucatele
20 g branza Parmesan, taiata carlionti cu un cutit econom
150 g somon afumat, taiat fasiute de 1 cm latime si 5 cm lungime
1 lamaie, taiata felii
6 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc de lamaie
1 catel de usturoi, ras
1 lingurita de mustar iute
1 lingurita de miere
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
2 lingurite de marar proaspat, tocat
2 lingurite de capere, tocate
sare
piper negru, rproaspat macinat
Instructiuni:
Se prepara un dressing amestecand intr-un borcan, dotat cu capac care se inchide ermetic, uleiul de masline cu suc de lamaie, usturoi, capere, mustar, miere, patrunjel, marar, sare si piper. Se scutura borcanul energic, pana ce ingredientele se combina uniform.
Se decupeaza din paine, cu un cutter, diferite forme (triunghi, oval, cerc, patrat, stelute etc.). Se incinge intr-o tigaie un strat de 2,5 cm ulei, pana ce aproape incepe sa fumege, si se prajesc crutoanele circa 30 de secunde, in transe, pana se rumenesc. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie. Se presara cu boia si se lasa sa se raceasca.
Se aranjeaza salata verde pe un platou si se presara cu branza Parmesan. Deasupra se asaza fasiile de somon afumat.
Se scutura viguros dressing-ul, dupa care se toarna peste salata. In final, se presara deasupra painea prajita si se serveste salata cu feliute de lamaie.
Sfaturi:
Capere, branza Parmesan, ulei de masline extra virgin se gasesc in toate supermarketurile.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment