Sunday 4 September 2011

Te simti cu bateriile descarcare?


Daca pe la jumatatea zilei te simti cam fara vlaga, nu te grabi sa dai vina pe continutul scazut de zahar din sange. Doar daca nu ai cumva diabet, hipoglicemia este mai putin frecventa decat ai crede. Caderea poate fi cauzata de producerea de adrenalina (epinefrina), care este un hormon secretat in sange de glanda meduosuprarenala in cazuri de stress. Ajunsă în sânge ea determină creşterea frecvenţei cardiace, a presiunii sangvine, dilatarea bronhiilor şi pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor (lipoliză) şi sinteza glucozei. Circulaţia sângelui este activată la nivelul sistemului nervos central pe când la nivelul tractusului digestiv este diminuată. La nivelul S.N.C. (sistemul nervos central) adrenalina devine un transmiţător neuronal, cuplat cu proteina - G joacă un rol intermediar şi de activator al receptorilor nervoşi. Mecanismul ei de acţiune determină punerea rapidă de energie la dispoziţia organismului, energie necesară în cazuri de pericol, pentru supravieţuire prin fugă sau luptă.

Daca nu esti diabetic, exista cativa factori care in mod normal favorizeaza aparitia hipoglicemiei: practicarea de activitati fizice cu intensitate mare si de lunga durata; perioade lungi de post sau regimuri hipocalorice; perioada de inceput de sarcina; consumul de bauturi alcoholice; consumul de medicamente care blocheaza receptorii beta-adrenergici cum ar fi propanololul. Acesta reduce excitabilitatea miocardica si frecventa depolarizarii centrilo ectpici si conductibilitatea atat intraatriala cat, mai ales, la nivelul nodului A.V. (creste perioada refractara – effect aritmic). Initial creste rezistenta periferica, ulterior, prin continuarea tratamentului aceasta scade (efectul se instaleaza lent: una pana la opt saptamani), reducand presiunea arterial sistolica; reduce hipertensiunea portala, fiind util in profilaxia hemoragiilor digestive din ciroza hepatica; potenteaza vasodilatarea coronariana indusa de nitroglicerina. Despre beta blocatori se spune ca previn crizele de anxietate. Muzicienii, actorii, densatorii profesionisti sunt cunoscuti pentru utilizarea de astfel de substante pentru alungarea emotiilor in timpul reprezentatiilor sau pentru auditii. Pentru ca duc la scaderea pulsului shi creste capacitatea de effort a inimii, beta blocatorii au fost folositi de unii dintre participantii la Jocurile Olimpice. Spun ca au fost, pentru ca in prezent Comitetul Olimpic a interzis utilizarea acestor substante. La Olimpiada de vara din 2008 de la Beijing, medaliatul cu argint la proba de tir cu pistolul Kim Jong-su a fost descalificat pentru ca a fost testat pozitiv la propanolol.

Hipoglicemia nu este o boala, ci o stare determinata de o varietate de cauze. Principalele tipuri de hipoglicemie sunt:

- scaderea rapida a glucozei in sange (hipoglicemia). Apare atunci cand persoana a fost privata de ingestia de alimente timp de mai multe ore, cum ar fi, de exemplu, perioada noptii. Acest tip de hipoglicemie este frecvent asociat cu existenta unui nivel crescut de insulina in sange, administrarea unor medicamente, consumul de bauturi alcoolice, afectiuni ereditare ce afecteaza metabolizarea carbohidratilor sau cu alte afectiuni medicale
- scaderea lenta a concentretiei glucozei in sange (denumita si hipoglicemie postprandiala). Apare la un interval de 3 sau 4 ore dupa ingestia unei mese. Aceasta forma de hipoglicemie poate fi determinata de o deficienta ereditara a unei enzime, de exemplu in galactozemie sau prin indepartarea chirurgicala, partiala sau totala a stomacului. Uneori cauza poate ramane necunoscuta. Scaderea lenta a glucozei in sange ce apare la 1 sau 2 ore dupa ingestia unei mese (denumita si hipoglicemie alimentara) poate fi determinata de o golire rapida a continutului stomacului in intestin.

Scaderea rapida a glucozei in sange este determinata, in general, de o afectiune medicala serioasa, in timp ce scaderea lenta a glucozei sanguine (in lipsa unei interventii chirurgicale la nivel intestinal in antecedente) nu implica existenta unei boli.

Inainte de a te autodiagnostica cu hipoglicemie:
  Fa un consult medical serios. Fa toate analizele necesare, si ai in vedere ca simptome similare pot fi generate de afectiuni ce nu au nimic de a face cu concentratia zaharului in sange. Daca hipoglicemia este confirmata, apeleaza la serviciile unui dietitician profesionis.
Tine un regim alimentar echilibrat, practica exercitii fizice cu regularitate, si evita complicatiile. Fii sigur ca simptomele nu sunt induse de foame sau oboseala exagerata provenite dintr-un regim de viata dezordonat.

Si pentru a mai indulci un pic sfarsitul de weekend iti propun un desert frantuzesc (ca doar lucrez din nou la firma franceza):

clafoutis de zmeura si mure

Desi pare o chestie simandicoasa, este de fapt un desert foarte simplu, de la tara. E o tarta care se face din fructe peste care se toarna un amestec similar cu cel de la clatite si se da la cuptor pana cand spuma fina se coace si se ridica frumos in sus. De aici si numele care provine de la verbul "a umple" (clafir). 

 
Toata minunatia nu-ti ia mai mult de jumatate de ora si o poti face bine merci cu putin timp inainte sa te asezi la masa, pentru ca atunci cand ai terminat de mancat, desertul sa fie gata. E bun atat cald cat si rece. Are o textura fina si pufoasa, undeva intre intre clatite si crema de zahar ars. e atat de usor si pufos incat iti recomand sa-l maninci ca atare fara alte sosuri/siropuri sau inghetate pe alaturi :) 

Ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de preparare: 35 de minute
- 200g de zmeura
- 200g de mure
- 4 oua
- 175g zahar
- 150g smanatana dulce
- 150g lapte
- 70g faina
- vanilie, scortisoara dupa gust.

Preparare
- incalzeste cuptorul la 200 grade celsius. unge o tava cu unt. 
- rastoarna fructele in tava
- bate cu un mixer albusurile spuma apoi adauga treptat zaharul. incorporeaza si galbenusurile. incorporeaza smantana si laptele. adauga vanilie si scortisoara. toarna umplutura peste fructele din tava. 
- lasa la cuptor 30 de minute sau pana umplutura s-a copt uniform.

Si cum in perioada asta sunt multe, multe aniversari, va urez tuturor:

SA FITI SANATOSI.


No comments:

Post a Comment