Thursday, 8 September 2011

Armonii de Toamna


Vara s-a cam dus. Aerul racoros al toamnei shi paleta specifica de culori adauga o savoare noua picnicului in mijlocul naturii. Aerul curat din natura pe care-l resimtim prin toti porii poate fi considerat ca o terapie wellness. Pe langa acest lucru exista si minunatul sentiment de a fi departe de cotidian. Trebuie sa ne destindem, sa ne deconectam de toti factorii de stres si sa ne bucuram de tot ceea ce ne inconjoara, de iarba cruda, de floricelele colorate, de adierea vantului si de ciripitul pasarilor, care dau tarcoale cosului in care se afla bunatatile pentru picknick in speranta ca vor reusi sa fure macar o bucatica. 

Nu poate fi vorba de lux, de accesorii extravagante, insa nu uita ca trebuie sa fii:

Precaut. Chiar daca vremea sa mai racit, nu uita de regulile pe care trebuie sa le respecti la picnic. Pastreaza produsele perisabile la rece, pana in momentul servirii. Inveleste produsele fierbinti in cateva straturi de ziare sau pastreaza-le intr-un recipient izolant. Mananca in locul unde ai aranjat pentru masa. Nu te fatai cu sandwichul, ori bucata de friptura prin toata gradina, poiana, islazul sau locul pe unde te-ai aciuit. Arunca alimentele care au stat afara mai mult de o ora. Nu uita sa impachetezi gelul antibacterian (detol, sau similar) shi sa iti cureti mainile dup ace ai umblat cu mancarea, shi in special cu carnea.

Sanatos. Impacheteaza in cosul de picnic un termos cu vin fiert, cacao sau supa fierbinte.Imprieteneste ceva salate de legume asezonate cu salsa, sau deserturi din fructe proaspete cu un barbecue din piept de pui, frigarui de creveti sau un grill din carne slaba. Nu spun sa renunti la traditional fleica la gratar cu mititei si cartofi prajiti. Doar sugerez ca poti incerca si altceva!

Activ. Ia cu tine o mingie, sau un Frisbee (disc zburator), sau rachete de badminton, sau orice alt echipament dedicate miscarii in aer liber.

Pentru a adauga un plus de savoare:

Prepara o salata din legume coapte la gratar. Unge cu ulei de masline extravirgin cateva felii de vanata, ardei gras, si cartof dulce. Coace-le pe gratatul incins. Taie-le cubulete, asezoneaza-le dupa gust. Sunt delicioase atat ferbinti cat si reci.

Incearca o salata de fasole facuta dintr-un amestec de diferite sortimente de fasole prefiarta, din conserve, stropita cu un dressing Italian.

Pregateste un platou cu aperitive (antipasto, daca ai invitati din italia, tapas daca ai nostalgii spaniole), inconjurat de o coroana de couscous, anghinare, heart of palm (ar fi zona central din tulpina unor anumiti palmieri, dar iarashi nu am gasit un echivalent in limba romana), ardei copti, boabe de naut, rosii foliate, fasole verde, sparanghel sau muguri de bambus. Asezoneaza cu sos vinaigrette.

Shi incearca o reteta de sorginte turceasca, si preluata de libanezi in timpul ocupatiei otomane. In limba turca “shish” inseamna frigaruie, iar “taouk” inseamna pui. Frigaruile acestea se servesc cu paine si cu o crema de usturoi, oarecum asemanatoare mujdeiului.

Shish Taouk

Bucatarie: libaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 12 minute




Ingrediente:
300 g piept de pui dezosat, fata piele, taiat cubulete de 2-3 cm
6 catei de usturoi, dati prin razatoare
4 lingurite de ulei de masline
1 lingurita de amestec “7 condimente” (vezi mai jos)
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva frigari de lemn, inmuiate in apa rece timp de 30 de minute

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron o treime din usturoi cu 1 lingurita de ulei si amestecul “7 condimente”. In aceasta mixtura se marineaza cubuletele de carne timp de minim 3 ore, cel mai bine peste noapte.
Intre timp se amesteca restul de usturoi cu restul de ulei, adaugat treptat, pana ce se obtine o emulsie.
Se infig cubuletele de carne in frigari de lemn si se frig pe gratar, sau sub grill-ul cuptorului. Dupa ce sunt gata se sareaza si se pipereaza si se servesc alaturi de crema de usturoi.

Nota:
Orneaza cu putin ardei iute, doar pentru un plus de culoare. La fel de bine poti folosi jumatati de rosii cherry, de pilda, sau felii de rosii romanesti, daca le-as fi avut in casa la momentul prepararii retetei. Foloseste, deci, ce ai la indemana.

Sfaturi:
Carnea se marineaza fara sare, caci aceasta ar putea “trage” afara lichidul dintre fibrele carnii. Timpul de marinare fiind lung, exista riscul ca textura cubuletelor de carne sa se strice.
Frigaruile nu trebuie fripte prea mult, ci doar atat cat sunt gatite in interior. Astfel isi pastreaza suculenta.
Desi reteta este de origine turceasca, modul in care este preparat amestecul “7 condimente” aduce aminte de amestecurile de mirodenii din bucatariile indiene si pakistaneze.
Amestecul “7 condimente” este format din cantitati egale de nucsoara, piper negru, coriandru, chimion, cuisoare, scortisoara si cardamom. Coriandru, cardamomul, chimionul, cuisoarele si piperul se prajesc mai intai, pentru a li se intensifica aroma, iar apoi se piseaza intr-o piua. La ele se adauga nucsoara proaspat rasa si praful de scortisoara; se amesteca pana se obtine o pudra omogena.
Cu toate ca mujdeiul este socotit a fi de origine dacica si este atestat astfel de scrierile unor autori ca Dioscoride si Plaut, iata ca aceasta reteta propune un sos de usturoi foarte asemanator. Diferenta dintre mujdeiul clasic si acest sos, este ca aici se foloseste doar usturoi si ulei, in timp ce mujdeiul nostru mai contine in emulsie apa calduta si sare.

Shi nu uita ce-I mai important:

Sa fii sanatos

No comments:

Post a Comment