Wednesday 31 May 2023

SALATA CU TON IN STIL NIÇOISE

 Salatele sunt unele din cele mai bune alegeri iar rețeta de salată pe care v-o propun azi este cum nu se poate mai nimerită: colorată, veselă, cu un echilibru perfect între proteine, fribre, grăsimi și carbohidrați, plină de vitamine și mai ales, cu un gust superb


Preparare: 30 minutes / Timp total: 30 minute / Portii: 4 - 6

Nutritie

PE PORTIE: 586 kcal, 29 g proteine, 41 g grasimi (7 g grasimi saturate), 22g carbohidrati, 7 g fibre, 1200 mg sodiu

Ingrediente

 4–5 oua, la temperature camerei

  400 g cartofi noi

 3 linguri de ulei de masline extravirgin

 200 g pastai de fasole verde, spalata, si cu capetele netaiate

 200 g de rosii cherry pe ciorchine

 A mana de masline, fara samburi

 5–6 ridichi, foliate subtire si tinute in apa rece pentru a nu se oxida

 1 ceapa rosie mica taiata solzisori (sau o shallota, taiata rondele)

 ½ cana de frumze de patrunjel, tocate grosier

 250 g de ton conservat in apa

 6 fileuri de ansoa (optional)

 Capere, pentru ornat

 Segmente de lamiae, pentru ornat

 

Sos Gribiche

 2 linguri de maioneza

 2 linguri de ulei de masline extravirgin

 1 lingura de mustar de Dijon

 1 lingura de otet din vin rosu

 1 lingura de capere liliput (Capere Liliput ø 7-8mm, sortate manual, murate uscate, in sare de mare, Caravaglio, 500 g)

 16 castraveti cornichon murati (75g), tocati marunt

 1 cana de frunze de patrunjel tocate marunt

 1 lingura de frunze de tarhon sau de busuioc tailandez, tocate marunt.

Instructiuni

1. Se pun ouale intr-o oala cu apa clocotita. Se lasa sa fiarba 6 – 8 minute, in functie de cat de moi vreti sa fie. La 8 minute, ouale vor fi fierte tari. Se racesc ouala sub jet de apa si se pun deoparte. Se curate de coaja, cand s-au racit complet.

2. Se fierb cartofii in apa multe, timp de 20-25 de minute, sau pana cand cand s-au fragezit. Se scurg si se taie in bucati cat sa fie luati odata in furculita, sau in rondele. Se pun intr-un castorn si se amesteca cu 2 linguri de ulei.

3. Se pun rosiile si pastaile de fasole intr-un cistron si se amesteca cu 1 lingura de ulei de masline. Se incinge o tigaie de fonta (sau o tigaie gril) pana incepe sa fumege. Se adauga fasolea si se gateste la foc mare, timp de 1 – 2 minute, sau pana cand incep sa apara zone usor carbonizate. Se amesteca si se lasa din nou pentru 1-2 minute. Dupa 5 minute se adauga si rosiile si se continua sa se gateasca ince 3 pana la 5 minute.  Se continua pentru circa 7-9 minute. Fasolea trebuie sa aiba dungi carbonizate, dar sa ramana putin crocanta. La sfarsit se adauga maslinele, si se continua sa se gateasca cca 1 minut, sau mana cant s-au incalzit. Se pun toate legumele intr-un cistron.

4. Daca vreti sa faceti cartofii mai crocanti, adaugatii in tigaia incinsa si gatitii timp de cca 5 minute, sau pana cand se rumenesc. Se pune amestecul de legume inapoi in tigaie, pentru a sta calde cat timp se prepara dressingul.

5. Se dau pe razatoare, sau se toaca matunt doua oua. Se pun intr-un cistron cu toate ingredientele pentru sosol gribish, cu exceptia ierburilor aromate. Se amesteca bine si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust, apoi se incorporeaza ierburile.

6. Se pun intr-un bol mare legumele gatite, ridichile, ceapa, frunzele de patrunjel, bucatile de ton si ansoa. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper si se amsteca cu grija, pentru a nu se sfarama. Se lasa cateva minute ca sa se amestece aromele, apoi se aseaza pe un platou sau pe un fund de lemn. Se adauga deasupra sosul gribiche.

7. Se taie ouale ramase in sferturi si se aranjeaza pe platou. Se presara cu capere si se stropeste cu putin ulei. Chiar in momentul servirii, se stoarce deasupra suc proaspat de lamiae.

No comments:

Post a Comment